Jordmor Cathrine Trulsvik.

Jordmor mister autorisasjonen

Cathrine Trulsvik i Jordmorteamet får ikke lenger bistå ved hjemmefødsler.

Jordmor Cathrine Trulsvik, en av de to jordmødrene i Jordmorteamet, har fått innskrenket sin autorisasjon som jordmor. Det deler Jordmorteamet i et Facebook-innlegg.  

"Cathrine Trulsvik bistår ikke lenger ved hjemmefødsler da hun har fått begrenset autorisasjon etter avgjørelse fra Helsetilsynet. Vedtaket påklages. Bippi Trovik har ikke fått en slik begrensning. Dette kommer i tillegg til vår avgjørelse om å redusere drift i Jordmorteamet og ikke lenger tilby hjemmefødsler pga økonomiske utfordringer de siste månedene."

Til Dagsavisen Fremtiden sier Cathrine Trulsvik at hun er uenig i Helsetilsynets avgjørelse.

- Jeg fikk beskjeden rett før vi la ut Facebook-innlegget 15.desember. Dette er en pågående sak, som vi har påklaget. Jeg kan ikke gå i detaljer på hvorfor dette har skjedd, sier hun.

Trulsvik vil fremdeles yte såkalt svangerskapsomsorg, det vil si at hun kan følge opp gravide kvinner som planlegger å føde på sykehus. Hun kan ikke ha oppfølging av kvinner som planlegger hjemmefødsel, eller bistå i hjemmefødsel.

I forrige uke kom også nyheten om at Jordmorteamet må legge ned driften, fordi Helsedirektoratet ikke lenger støtter to jordmødre ved hjemmefødsel.

- Ja, det kom mye på en gang nå rett før jul, sier Trulsvik.

På Facebook lar ikke reaksjonene vente på seg - og 55 personer har uttrykt sin støtte til Trulsvik i kommentarfeltet. En skriver:

"Hva i himmelens navn har skjedd?? Jeg er i sjokk..... En av våre dyktige hjemmejordmødre, så utrolig trist!! Jeg sender dere varme tanker!"