Nyheter

– Ja, det var den russetida liksom

Isabel Malones Risåsen og Celine Mikkelsen er russ uten buss, men har likevel lagt ned utallige dugnadstimer for å finansiere festivitetene. De synes uansett den nasjonale dugnaden mot korona-smitte er viktigere enn russefeiring.

– Vi har jobba så mye for dette, så jeg skal innrømme at jeg gråt noen tårer her i forrige uke, sier Celine Mikkelsen, som går sisteåret på Akademiet i Drammen.

– Det er klart russefeiring ikke har så mye å si sammenlignet med korona-krisen vi står oppe i, men det er jo likevel kjipt da, påpeker Isabel Malones Risåsen.

Dagsavisen Fremtiden møter de to venninnene i en stall i Svelvik, der de begge i sin tid lærte å ri. Fortsatt kommer de hit en dag i uka for å ta med hver sin hest på tur. Nå som all skolegang skjer via nett - og de tilbringer veldig mye tid hjemme, setter de enda mer pris på hobbyen sin. Også er de veldig fornøyde med at stallen er såpass liten at de sjelden møter andre ryttere der, og at stalleier og de få faste rytterne som kommer hit er nøye med å overholde retningslinjene for smittevern.

LES OGSÅ: – Hjelper bare dem som har tilskudd i vente

Skjønner alvoret

Risåsen og Mikkelsen har kjent hverandre siden treårsalderen, og selv om de går på hver sin videregående skole skulle de denne våren bli russ sammen også. Sammen med 22 andre jenter, som er elever ved både Akademiet, Drammen, Sande og Eiker videregående skole, har de planlagt russetida siden september i 2018. De har valgt å klare seg uten buss, men har fått laget egen sang, logo, navn og konsept. Det har kosta mange timers jobbing og planlegging.

– Sjøl har jeg egentlig gledet meg mest til Landstreffet i Stavanger. Vi jobba masse med å finne plasser å bo og sånt. Men jeg opplever at alle skjønner at helsemyndighetenes tiltak er nødvendige, og ingen er bitre. Vi forstår jo at dette er viktigst nå, fastslår Mikkelsen.

Risåsen forteller at hun ikke har hørt om noen som likevel fester og gjør som de vil, og mener alle skjønner alvoret. At de er med på en nasjonal dugnad.

– Og er det noe russen kan så er det dugnad. Det er klart vi tar vår del av ansvaret så ikke helsevesenet overbelastes. Å bekjempe denne pandemien har førsteprioritet nå, og russefeiring blir en liten greie i forhold. Jeg er uansett glad vi to fortsatt kan møtes i stallen. Det blir en viktig pustepause. Jeg er veldig glad i familien min altså - men nå kan det vel bli i meste laget, sier Mikkelsen.

###

 Isabel og Celine er veldig glade de har stallen og hestene å gå til, nå som praktisk talt alt annet er stengt. Foto: Pernille Vestengen

Ingen av jentene har noe tro på at det blir rare feiringen denne våren, ei heller at det lar seg gjennomføre i sommerferien, som enkelte har tatt til orde for. Midt i alt er de tross alt glade for at de ikke er blant dem som har investert mest penger i russefeiringen.

LES OGSÅ: Russepresident: – Disse temaene er dønn seriøse

Vett i hodet

Russepresident ved Drammen videregående skole Jørgen Aasheim forteller at det er mange av hans medelever som er oppgitte nå, men selv er han ikke klar for å avlyse hele russetida riktig ennå.

– Det finnes ingen fasitsvar på dette, og jeg har ikke engang kontaktet politiet ennå for å få vite mer om situasjonen. Jeg regner med at de har mer enn nok å gjøre allerede. Uansett blir det meningsløst å synse her, for det skjer så mye fra dag til dag.Til slutt blir det vel opp til helsemyndighetene å avgjøre - om vi kan møtes eller ikke.

Aasheim sier som svelvikjentene at han ikke har hørt om noen som ønsker å bryte smittevernreglene, og at alle skjønner at helsa kommer først nå.

– Jeg tror alle er opptatte av å løse dette på best mulig måte. Hvis det hadde vært mulig å arrangere en form for feiring uten å bryte retningslinjene ville selvsagt det vært det beste, men jeg tror virkelig ingen har noen interesse av å trosse reglene og potensielt sette andre menneskers liv i fare. Mange eldre nok har lett for å tro at russen ikke takler et nei, og gir helt faen. Klart dette ikke er morsomt, men vi har da vett i hodet.

LES OGSÅ: Så mye får permitterte i dagpenger

Håper på en løsning

Selv er Aasheim med på en svær buss, med 24 andre gutter. Han anslår at de har brukt omtrent 30.000 kroner hver, det vil si totalt over 700.000 kroner.

– Det har blitt mye arbeid, både på dugnad og jobb ved siden av, for å kunne betale for dette. Det har gått med masse penger, så jeg håper man kan finne en løsning. Det er sure penger hvis det ikke blir noenting, men tross alt betyr det ikke all verden i den store sammenhengen.

###

Jørgen Aasheim er russepresident på Drammen VGS. Han håper fortsatt det skal bli mulig å gjennomføre en eller annen form for russefeiring. Foto: Helle Svanevik.

Heller ikke russepresidenten har noe tro på at russetiden kan forflyttes til sommerferien. Til det har for mange lagt andre planer etter skolens slutt, og flere skal allerede i juni og juli ut i militæret.

LES OGSÅ: FHI: Strenge tiltak kan måtte pågå i måneder

Mer fra Dagsavisen