Inntektssikring og stjernebang

AAP-aksjonens leder Elisabeth Thoresen om året som har gått, året som kommer og nyttårstradisjoner.

Elisabeth Thoresen har vært sentral i nyhetsbildet 2019. Thoresen er tidligere Nav-ansatt og uføretrygdet, og i 2016 startet hun en Facebook-aksjon mot regjeringens innstramming av arbeidsavklaringspenger. Siden har hun deltatt i stortingshøringer og tv-debatter, og da Nav-skandalen ble kjent tidligere i år la ikke Thoresen skjul på at hun er svært kritisk til hele etaten.

LES OGSÅ: Regjeringen har fortsatt ikke gjort noe for å hjelpe dem som er rammet

– Jeg sitter på så mange horrible historier, at folk vil ikke tro det engang. Feiltolkningen av EØS-reglene, som har medført tilbakebetalingskrav, fengselsstraffer, økonomisk ruin og tap av anseelse, venner, familie og karriere, er bare toppen av et digert isfjell av Nav-feil, sa Thoresen til Dagsavisen Fremtiden kort tid etter at Nav-skandalen ble kjent.

Når Thoresen får spørsmål om hva hun husker best fra året som har gått, er det derfor ikke overraskende at hun trekker frem kronisk sykdom og politikk.

– 2019 har vært et vanvittig begivenhetsrikt år. Først og fremst har kronisk syke endelig fått en stemme ut. De fikk komme frem i media og det har hatt en smitteeffekt, sier Thoresen og fortsetter:

– Det er også begivenhetsrikt at jeg plutselig har fått lov til å møte mennesker som sitter inne på Stortinget, og at jeg har fått kjenne på at andre vil hjelpe oss og høre på oss. Det har vært stort å få være til stede i stortingssalen hvor ting blir sagt, og å få både møte- og konfrontere politikere.

LES OGSÅ: - Dette er bare toppen av et digert isfjell av NAV-feil

Kan du fortelle litt om hvordan du har opplevd å være på Stortinget og å bli kjent med politikken?

– Det har vært veldig spesielt, og for meg personlig å faktisk skjønne det politiske spillet. Jeg blir faktisk skremt av det jeg ser og opplever: politikerne har jo ikke egne meninger, de er bare forpliktet til å si det samme som partiet deres sier. Høyre, FrP og KrF sier alle det samme. De repeterer et innøvd manus, og det synes jeg er skremmende. Det er som om politikerne har fjernet seg fra muligheten til å mene noe selv, og det virker ikke som de eier noe kunnskap, sier Thoresen og konstaterer:

–  De lytter ikke, de forstår ikke og de støtter seg kun til forskning som dreier seg om arbeidsliv og økonomi – men det har ingenting med mennesker å gjøre.

– Hvordan vil du oppsummere tiåret som har gått?

Dette tiåret er ett av de tøffeste jeg har hatt i hele mitt liv. Det har vært mye sorg, og da snakker jeg om tap av egen helse, yrke og sosialt liv. Samtidig har det også gitt meg en mye større menneskelig utvikling enn noe annet tiår. Jeg tror kanskje jeg har måttet ta opp hele livet til ny vurdering. Jeg har måttet sette nye daglige mål, jeg lever mer i nuet og jeg planlegger ikke frem i tid, sier Thoresen, som forteller videre at det også har vært mange gleder gjennom de siste ti årene:

– Jeg har blitt mormor, jeg har to barn som har tatt hver sin utdannelse og som er i gode jobber i dag. Ingenting er bedre enn at du ser at barna dine klarer å gå fra ungdom til å ta et skritt ut i voksenlivet, og å klare seg godt. Jeg tar med meg alt dette inn i et nytt tiår, også jeg skal også stå videre på i forhold til AAP-saken og jobbe for å redde folketrygden vår. Vi må vekke befolkningen, og så lenge det er liv i meg, kommer jeg til å fortsette.

LES OGSÅ: Stiller i årets 1. mai-tog i Drammen

Trenger ikke et nytt år for å handle

– Over til året som kommer – hva blir viktigst for deg i 2020?

– Det blir å fortsette kampen for at syke mennesker skal få beholde sin inntektssikring.

– Og så til et litt annet tema – hvordan feirer du nyttårsaften?

– Nyttårsaften feirer jeg stort sett sammen med min datter, enten hjemme hos meg eller hjemme hos henne. Det pleier å være en stille og rolig kveld, og vi har gjerne litt god mat og litt godt drikke. Også har vi stjerneskudd – eller stjernebang, som vi har kalt det siden mine barn var små. Alle går ut ved midnatt, ser på alle rakettene som går til værs og tenker på hvor mange penger som da blir svidd av. Og så er vi lykkelige for at vi heller ikke i år har brukt penger på fyrverkeri.

– Hva har du som nyttårsforsett?

– Jeg har kuttet ut dette med nyttårsforsetter, fordi jeg synes at man burde tenke på hva man signaliserer ut hele året rundt. Jeg trenger ikke et nytt år for å gjøre det. Det blir aldri noe av sånne forsetter uansett. Det eneste jeg kan si at jeg ønsker meg, er fred på jord og at alle skal få det bedre.