Nyheter

Innsamlingsrekord til selvmordsforebygging i LFSS

Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord har hittil mottatt nærmere en halv million kroner donert i Jennie Mayer Borgersens navn.

Leder i LFSS, Lena-Maria Haugerud, forteller at organisasjonen har mottatt 463,015 kroner gjennom en innsamlingsaksjon på Facebook i Jennies navn, og i tillegg har de fått inn mindre beløp på Vipps og Spleis gjennom Jennies begravelse som i dag holdes i Vikersund.

Lena-Marie Haugerud er leder i Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord. Foreningen fikk donasjonsrekord etter innsamlingsaksjonen i Jennie Mayer Borgersens navn.

LES OGSÅ: Savnet jente (13) i Vikersund døde

– Vi nærmer oss en halv million kroner nå. Det er første gang vi får en så stor samlet sum – vi har ikke helt skjønt det enda, sier Haugerud og legger til:

– Den største summen vi hadde fått samlet før dette, var på rundt 70,000 kroner. Det er ikke så mange som kjenner til oss, så dette er helt fantastisk.

Pårørende får bidra

Haugerud forteller at når foreningen mottar donasjoner i forbindelse med slike saker, får de nærmeste pårørende tilbud om å være involverte i prosessen når midlene skal fordeles – uansett beløp.

– Dette gjelder også Jennies familie. Vi kommer til å ta kontakt med dem, også får vi se hva vi kommer frem til. Formålet vårt er å forebygge selvskading og selvmord, så de skal få komme med innspill og tanker, og få god informasjon om de allerede pågående prosjektene i organisasjonen. Pårørende skal få se et resultat av donasjonene, og det er viktig for oss med åpen dialog uavhengig av summen. Dette er selvsagt opp til hver enkelt. Noen har ikke behov for involvering mens andre vil være med i prosessen.

LES OGSÅ: Tiltak igangsatt i Modum etter dødsfall

Brukerstyrt organisasjon

Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord er ifølge Haugerud en brukerstyrt organisasjon. De frivillige som bidrar til organisasjonen har altså erfaring som enten bruker eller pårørende.

– Det gir oss en spisskompetanse på selvskading, selvmordstanker og selvmord som er annerledes enn ved andre hjelpetelefoner, sier Haugerud.

Lavterskeltilbudet er tilgjengelig for samtaler, samtidig som de jobber med kampanjer, prosjekter og forskning.

– Noen tar kontakt med oss fordi de ikke føler seg sett og fordi de ikke får den hjelpen de trenger. Formålet vårt er å yte hjelp til de som trenger det.

Økning i henvendelser

Haugerud forteller at LFSS i 2016 startet en chat-funksjon på hjemmesiden deres, hvor de som trengte hjelp kunne ta kontakt. Denne tjenesten ble lagt ned i oktober på grunn av manglende finansiering, men foreningen har nå mottatt øremerkede midler gjennom statsbudsjettet for å gjenoppbygge chaten.

– Vi har fått en halv million for å kunne bygge opp denne tjenesten igjen. Det viser at politikerne nå har satt lys på likepersonsarbeid, og det er fint, sier hun og fortsetter:

– Vi har sett en økning i henvendelser, og vi har over 100 tapte henvendelser som vi ikke har kapasitet til å besvare. Derfor er alle midler vi mottar ekstremt viktig for oss.

Mer fra Dagsavisen