Nyheter

Innfører ikke eget arrangementsforbud

Politikerne i formannskapet ønsker ikke å innføre et eget arrangementsforbud ut over det som er i kraft til 15. juni. Kulturarrangører i Drammen må derfor fortsette å eksistere i usikkerheten for egen overlevelse.

Før påske skrev MDG-politiker Herman Ekle Lund i et leserinnlegg i Dagsavisen Fremtiden at han var skuffet over regjeringens manglende avklaring vedrørende arrangementssommeren vi har foran oss, og mente Drammen kommune måtte ta på seg ansvaret for å unngå massekonkurser etter den nåværende forbundsfristen går ut 15. juni.

Ekle Lund gjentok det i hovedutvalget for kultur, idrett og frivillighet på onsdag, og i fredagens formannskapsmøte tok MDGs gruppeleder og varaordfører Ståle Sørensen opp et forslag om å få en sak tilbake til formannskapet der man ber rådmannen utrede konsekvensene av et slikt forbud.

Det gjorde han i saken der politikerne diskuterte den tverrpolitiske krisepakken som ble lansert fredag for to uker siden i dag. Forslaget ble nedstemt tretten stemmer mot to, slik at Drammen kommunen dermed ikke kommer til å innføre egne forbud på lokale arrangementer ut over 15. juni.

LES OGSÅ: Ber Drammen kommune ta grep for å unngå massekonkurser

Ønsket å ta grep for å sikre bransjens overlevelse

Det frykter spesielt Venstres Anders Wengen konsekvensene av. Han mener det er et nødvendig grep å ta, slik at de som vurderer om de skal eller kan arrangere ting i løpet av sommeren ikke er nødt til å sitte igjen med et erstatningsansvar selv.

– Behovet for avklarering i arrangementsbransjen er veldig stort, og uten et forbud å støtte seg på kan de ikke erklære force majeure og få pengene tilbake. Da blir de erstatningspliktige selv hvis de velger å avlyse sine arrangementer, og det er det svært få som har økonomien til å takle. Det er også viktig for de mange underleverandørene som lever med stor usikkerhet, og her kunne vi tatt et grep for å sikre overlevelse i bransjen, sier Wengen og fortsetter:

– Det velger vi nå ikke å gjøre, og det er vårt eget valg. Det er veldig synd, da vi ha rom til å gjøre dette som kommunen. Kulturdepartementet har sagt at det er opp til hver enkelt kommune om de ønsker å utvide det forbudet lokalt, og når vi nå ikke velger å hjelpe de som teller på knappene for å se om de kan fortsette eller legge ned må vi også ta konsekvensene av det, sa Venstre-politikeren under dagens møte i formannskapet.

LES OGSÅ: Disse åtte punktene består den lokale krisepakken i

– Bør følge nasjonale retningslinjer

Wengen pekte på at interesseorganisasjonen Norske konsertarrangører har kommet med klare anbefalinger til hva de ønsker at myndighetene skal gjøre. Siden Venstre ikke har forslagsrett i formannskapet, var det MDGs Ståle Sørensen som la fram forslaget. Varaordføreren ønsket på sin side å få konsekvensene av en utvidelse utredet av rådmannen.

– Hos oss er det rådmannen som utreder saker, og vi pleier ikke å overlate det til interesseorganisasjoner. Men dersom dette arbeidet er så grundig og godt gjennomarbeidet som Anders Wengen sier, vil det ikke nødvendigvis ta så lang tid før rådmannen kommer tilbake med en sak på dette, sa Sørensen da han la frem forslaget.

Også i forrige formannskapsmøte la Sørensen frem et forslag på vegne av partier som ikke har forslagsrett, selv om Sørensen i utgangspunktet er enig i at Drammen bør følge de nasjonale retningslinjene.

– Det er gode argumenter for å innføre et slikt forbud, men samtidig er jeg enig i prinsippet vi har i Drammen om å følge de nasjonale retningslinjene som vi har benyttet i de andre sakene vi har behandlet. Tilbakemeldingen vi har fått fra regjeringen går også ut på at de ikke ønsker at kommunene skal lage mange egne retningslinjer, og siden Wengen representerer et regjeringsparti som nå har fått større fullmakter enn de normalt sett ville fått bør hans parti sørge for nasjonale retningslinjer, sier Sørensen.

LES OGSÅ: – Gjenstår mye jobb før en kan si at næringen er reddet

Bekymret for byens festivaler

Wengen fikk støtte fra Nei til Bomrings Anders Lunde, som også var bekymret for om Drammen ville miste mange av de eksisterende festivalene og arrangementene som gir byen liv.

– Alle arrangører trenger en stor grad av forutsigbarhet, siden de planlegger arrangementene sine veldig lang tid i forveien på grunn av forpliktelser de er nødt til å påta seg for å få gjennomført arrangementene sine. Drammen som by har i de siste årene utmerket seg med mange festivaler og arrangementer som gir byen liv, og vi må gjøre det vi kan for å sørge for at de kan komme tilbake med nye arrangementer neste år, sa Lunde som oppfordret ordfører Monica Myrvold Berg og posisjonen om å legge ekstra trykk på nasjonale myndigheter for en forlengelse av forbudet.

Ordfører Monica Myrvold Berg opplyste om at hovedutvalgsleder Mads Hildsen for kultur, idrett og frivillighet senest i dag hadde snakket med kulturminister Abid Raja om situasjonen.

– Jeg har vært i tett dialog med næringen om denne situasjonen, og blant annet Byen Vår Drammen har sagt at de ikke ønsker at vi innfører et lokalt forbud og synes det er bra at vi ikke oppretter egne særregler for Drammen. Det er en linje vi har holdt oss til, og selv om jeg deler bekymringene, er ikke dette et spesielt fenomen som bare gjelder for oss i Drammen. Derfor ønsker vi å bruke de kanalene vi har inn mot nasjonale myndigheter, og forventer at de kommer med ytterligere opplysninger snart, forklarte Ap-ordføreren.

Mer fra Dagsavisen