Ikke munnbind-påbud - slik holder drammensfrisørene kundene trygge

I alle de ti salongene Dagsavisen Fremtiden var innom onsdag brukte frisørene munnbind - og mer til, for å beskytte både kunder og seg selv mot korona-smitte.

– Det er klart jeg bruker munnbind. Vi er ikke pålagt å bruke det, men jeg vet jo ikke noe om dem som kommer og setter seg i stolen her, og er skikkelig redd for smitten selv. Faktisk har jeg allerede blitt testet for korona to ganger, sier Mohamed Dola, frisør og  innehaver av barbérsalongen Cut & Shave på Bragernes i Drammen.

Han forteller at også de aller fleste kunder bruker munnbind nå. Det vil si helt til skjegg og barter skal stusses, da går det ikke.

–  Også bruker vi bare engangskapper av plast på kundene, som kastes med en gang de er brukt. Vi vasker og steriliserer alt utstyr mellom hver kunde - og det samme gjelder alle overflater, som sprites og tørkes av. Jeg bruker også nye engangshansker for hver kunde.

Alt frisørverktøy vaskes etter hver kunde - og alle oveflater sprites og tørkes av. Foto: Pernille Vestengen

Les også: Smittevernstiltak begrenser kapasiteten i frisørsalongene

Frykter langvarig smitte

Dola åpnet salongen for fire måneder siden, midt i pandemien, men sier trafikken har vært jevnt god. I  forrige uke var det et oppsving - siden mange ønsket å få klippet seg i tilfelle det kom enda strengere restriksjoner. Og da de kom - ble det mye stillere.

–  Nå har jeg bare noen få kunder per dag,  og bare én inne av gangen, sier frisøren.

Han frykter koronatiden vil bli veldig langvarig, så lenge bare deler av samfunnet stenges ned.

– Jeg tror det beste ville ha vært full nedstenging igjen. I hvert fall i noen få uker. Dess lenger vi bare stenger noen deler av samfunnet, dess lenger vil det var, mener Mohamed Dola.

Les også: Barnehagene og rusomsorgen blør i budsjettet

Munnbind og sprit

Dagsavisen Fremtiden var innom totalt ti frisørsalonger og barberere onsdag. Fire på Bragernes-siden - både frittstående, kjeder og i butikksenter - og seks på Strømsø.

Alle frisørene mente de var nødt til å jobbe så tett på kundene, at det kjentes uansvarlig å ikke bruke maske. Et par steder var maskene av akkurat da vi kom, men frisørene forklarte at dette bare var noe de gjorde mens det ikke var kunder der.

Lise Mette Pettersen, frisør og innehaver av Look'n Roll Hårstudio på Torget Vest, og Asif Gökaslan, daglig leder og frisør ved The Barber i Tollbugata, synes det er helt naturlig å beskytte kundene og seg selv med munnbind. Foto: Pernille Vestengen

Selv om ikke alle er fullt så nidkjære som Dola, hadde samtlige  munnbind og desinfiserende sprit innen armlengdes avstand.  - Og ja, de håper det snart kan bli slutt på å vaske, skrubbe og desinfisere fullt så mye som de gjør i dag.

Les også: Skolene på rødt nivå etter nye smittetall