I disse byene er sjansen størst for at barnet ditt møter ukvalifiserte i skolen

Sandnes er verst blant Norges ti største kommuner, men Bærum og Drammen kommer like etter når det gjelder å bruke ukvalifisert arbeidskraft på skolene.

Tall fra Grunnskolens Informasjonssystem for skoleåret 2018/2019 viser at Drammen brukte 6,3 prosent ukvalifiserte lærere. Sandnes brukte aller flest med 7,4 prosent, og også Bærum har større andel enn Drammen, med 6,7 prosent. Men både Oslo (6,2), Stavanger (6,1), Trondheim (3,2) og Tromsø (2,5) ligger bak Drammen på storbylista.

I Kristiansand er bare 1,7 prosent av lærerne ukvalifiserte, i Fredrikstad 1,2 prosent og i Bergen 1 prosent.

– Hever ikke på øyebrynene

Dette skoleåret var det planlagt at 7,4 prosent av undervisningen i Sandnes fortsatt skulle gjennomføres ved bruk av ukvalifisert arbeidskraft. Til sammenligning benytter Bergen 1 prosent ukvalifisert arbeidskraft, mens landsgjennomsnittet ligger på 4,6 prosent, skriver Stavanger Aftenblad.

– I Sandnes hever ikke politikerne på øyenbrynene av at så mange lærere ikke oppfyller kompetansekravene, sier leder Hans Fredrik Hansen i Utdanningsforbundets lokallag i Sandnes.

Han mener det ikke er lagt inn penger i budsjettet til å få tak i de om lag 70 årsverkene med kvalifiserte lærere som mangler.

Frp-politiker Kristoffer Birkeland leder oppvekstutvalget i Sandnes. Han viser til at Sandnes får færre millioner enn det som trengs for å finansiere lærernormen.

– Vi blir nødt til å ta vekk noen hender for å sette inn noen andre. Da kan det fort være at det samlede tilbudet ikke blir noe bedre, sier Birkeland, som mener formelle kompetanse ikke alene avgjør om en lærer er god eller ikke.