Hundeeier døde av sjelden infeksjon

En tysk mann døde etter lek med egen hund. En bakterie fra hundens munn ble dødelig for 63-åringen.

Da mannen ble slikket av hunden, overførte hunden bakterien capnocytophaga canimorsus, skriver CNN. Denne finnes ofte naturlig i munnen på friske hunder og katter, men i sjeldne tilfeller kan den smitte over og ramme mennesker med dødelige konsekvenser.

Bakterien kan overføres ved bitt, men dét var ikke tilfellet for 63-åringen.

– Han hadde kost med hunden og blitt slikket av den, men ikke bitt. Hunden var hans eneste kjæledyr, heter det i en uttalelse fra legene ved sykehuset i Bremen der mannen ble behandlet. De råder hundeeiere til å kontakte lege hvis man opplever «uvanlige», influensalignende symptomer.

Les også: ME-symptomet PEM: – Man blir så glad fordi man føler seg friskere, men bang! Så ligger man der igjen

Hundeeieren meldte først fra om influensalignende symptomer, men det gikk etter hvert over til blodforgiftning og purpura fulminans, en tilstand som til slutt fører til nekrose, skriver CNN. Også Daily Mail har omtalt saken.

Mannen ble behandlet ved sykehusets intensivavdeling, men livet sto ikke til å redde.

Et lignende tilfelle rammet en hundeeier i amerikanske Ohio i mai. Eieren måtte amputere armer og bein etter å ha blitt rammet av bakterien.

Fakta om Capnocytophaga canimorsus:

Infeksjon med bakterien Capnocytophaga canimorsus (tidligere kalt ”Dysgonic fermenter (DF-2) er vanligvis assosiert med hundebitt (av og til kattebitt) og kan gi meningitt med høy letalitet (25-30%).

Det er særlig immunkompromitterte personer, alkoholikere og spesielt splenektomerte som er utsatt for alvorlig sykdom, men immunkompetente individer kan også utvikle septikemi. Bakterien kan finnes i spytt hos friske hunder og katter. Tilfeller hos mennesker i Norge er sjeldent, men forkommer. Bakterien ble første gang beskrevet i 1976.

Kilde: Folkehelseinstituttet