Nyheter

Hjørnestensbedriften har permittert over halve staben

Jensen Møbler i Svelvik har permittert mellom 50 og 60 prosent av de ansatte som følge av koronaviruset. De gjenværende ansatte blir sjekket med temperaturmåler hver dag, før de slippes inn.

Bilde 1 av 2

Jensen Møbler, som er kjent for sengene sine, har vært en hjørnesteinsbedrift i Svelvik siden 1947. I 73 år har fabrikken holdt hjulene i gang, men også de merker koronakrisen, som påvirker alle deler av bedriften.

– Vi er i den samme situasjonen som veldig mange andre bedrifter i landet. Det er en dramatisk situasjon for alle, og vi har sett oss nødt til å permittere. Vi gjennomførte tidlig en bred permittering blant alle våre ansatte, og ligger nå i snitt på mellom 50-60 prosent permittering, forteller daglig leder Jan Trygve Jensen i Jensen Møbler.

LES OGSÅ: Over 12 prosents arbeidsledighet i Drammen

Temperaturmåler alle ansatte

Han forteller at permitteringene i fabrikken er behovstilpasset, og at de som jobber i administrasjonen i utstrakt grad benytter seg av hjemmekontor. Jensen anslår at det tok omlag ti dager før de måtte permittere mange av sine ansatte.

– Vi var raskt ute med informasjon til de ansatte om at dette var noe som også kom til å ramme oss, og så fort vi så effektene av det sendte vi ut varsel om permittering. Det er en veldig alvorlig situasjon, men samtidig var det helt nødvendig for oss å gå til det skrittet, da dette påvirker oss over hele vareflytlinjen. Både med tanke på forsyninger, hvor mange vi kan ha på jobb til å produsere og ikke minst med tanke på hvor mange ordrer vi får inn, forteller Jensen.

Han legger til at de har helseaspektet som førsteprioritet og har gjennomført mange tiltak for de gjenværende arbeiderne på fabrikken.

– Vi overholder alle smittevernstiltak og hygienetiltak som finnes, samtidig må de som jobber på fabrikken være på jobb samtidig. For oss er det derfor viktig å finne tiltak som reduserer smittefaren mest mulig slik at vi unngår å få koronasmitte inn i fabrikken. Blant annet gjennomfører vi temperaturtester på våre ansatte hver dag, for å prøve å ha en oversikt over hvem som kan ha symptomer, forteller Jensen.

LES OGSÅ: Seks nye smittetilfeller i Drammen

– Virkeligheten endrer seg dag for dag

Bedriften har, i likhet med ganske så mange andre bedrifter, vært gjennom en nærmest ufattelig virkelighetsendring de siste tre ukene. Både nasjonalt, men også globalt, har næringslivet blitt kraftig rammet, som igjen har ført til at hjørnestensbedriften i Svelvik har måtte tilpasse seg en ny hverdag raskt.

– Ting har skjedd veldig raskt, og med tanke på bedriften har vi vært inne i en veldig akutt situasjon der ordreinngangen vil stoppe opp i en periode. Det har ført til en kjapp og dramatisk endring, der vi har vært nødt til å endre oss raskere, være mer operative og ha en helt annen type ledelse enn det vi har vært vant med fra før, sier Jensen.

Jensen Møbler har vært ute i tøffe tider tidligere også, som for eksempel under finanskrisen i 1989. Jensen mener det som gjør denne krisen ekstra spesiell er helseaspektet, og hvor raskt ting endrer seg.

– Vanligvis kan du planlegge ting over tid og ha en god horisont for det du skal gjennomføre. Denne situasjonen fører med seg en nesten dag til dag-endring av rammebetingelsene og virkelighetsbildet for både oss og veldig mange andre bedrifter. For å takle det er det nødvendig med god kommunikasjon om de viktige tingene i bedriften. De to viktigste tingene for oss nå er gode smittevernstiltak i bedriften og omsetningsutviklingen, forteller Jensen.

LES OGSÅ: Tverrpolitisk enighet om lokal krisepakke

Glad for regjeringens krisepakker

Selv om situasjonen også for Jensen Møbler er dramatisk, og man har permittert over halve staben, minner den daglige lederen på at bedriften han leder er robust.

– Hvis ikke ting forbedrer seg snakker vi om dramatiske tall her, så selv om vi er en robust bedrift betyr ikke det at vi kan takle denne situasjonen i lang tid. Derfor er vi veldig glade for den krisepakken som nå har kommet fra regjering og Stortinget som vil bidra til å gjøre prosessen enklere for oss. Det at vi får dekket en stor andel av våre faste kostnader er veldig kjærkomment i den situasjonen vi er i nå, forteller Jensen.

Han tror og håper at omsetningen vil ta seg opp igjen når samfunnet gradvis returnerer til normalen igjen, og er sånn sett nesten like bekymret for deres kunder som han er for seg selv.

– Vi er nødt til å returnere til en slags normalsituasjon igjen, slik at vi får handelen i gang på ny. Det er superviktig at vi tør å leve mest mulig som normalt, slik at vi kan bidra til å holde hjulene i næringslivet i gang så godt som det går. Selvsagt da mens vi overholder alle smittevernstiltakene og fortsatt gjennomfører de tiltakene som er nødvendig, men vi kan ikke isolere oss på den måten vi har gjort disse tre ukene, mener Jensen.

LES OGSÅ: Hver dag går mange ansatte tur forbi den korona-stengte bedriften: – Kjempesårt

– Må finne tilbake til en normalitet

Han skryter av jobben både regjeringen og Stortinget har gjort, men håper at det over påske blir lempet litt på enkelte tiltak. Den viktigste jobben som gjøres blir hvordan vi fremover skal normalisere samfunnet, mener Jensen.

– Hvis vi åpner opp for å leve litt mer normale liv, vil det trolig føre til mer smitte i befolkningen. Jeg mener det er nødvendig, men selvsagt må vi verne om de som er mest utsatt og ha kapasitet til å behandle de som blir syke. Samtidig må vi tørre å gå på restaurant for å spise middag, og vi må tørre å være en nasjon som bruker næringslivet vårt aktivt igjen. Den kombinasjonen om hvordan vi klarer det, samtidig som vi overholder smittevernsreglene blir helt avgjørende, sier Jensen.

Som bedriftseier er han helt klar på at vi som samfunn ikke kan holde på med de tiltakene her i mange måneder til.

– Vi må passe på at vi ikke bruker så mye penger på tiltak at det blir usunt og slår tilbake på oss i fremtiden. De tiltakene som nå kommer er veldig gode på kort sikt, men det er ikke bærekraftig over lang tid å holde på sånn som vi gjør nå. Derfor må vi finne tilbake til en slags normalitet. Hvis ikke risikerer vi som samfunn at vi blir ødelagt av de støtteordningene som skal reddes oss, sier han og fortsetter:

– Hvis vi gjør oss avhengig av støtte, og ukritisk pumper inn oljepenger for å opprettholde dagens nivå med støtte blir det først og fremst fryktelig dyrt. Både i nåtiden, men også for fremtidige generasjoner. Det er veldig bra at du kan få lån og finansiering til å klare deg nå, men hvis du dobler lånet ditt skal du også betale det tilbake. Derfor er det en fare i seg selv å bli avhengig av støtteordninger, og derfor må vi finne tilbake til en normalisering, avslutter Jensen.

LES OGSÅ: Økonomer tar til orde for koronaskatt: – Vi må ha en felles skattedugnad

Mer fra Dagsavisen