Nyheter

Her kutter myndighetene internett for å stanse demonstrasjoner

Irakiske myndigheter har kuttet internettforbindelsen i et forsøk på å stanse demonstrasjoner i Bagdad og andre byer. Men sinnet mot regimet ser bare ut til å vokse.

JERUSALEM (Dagsavisen): Irak har innført portforbud i Bagdad etter dager med protester mot regjeringen. Siden tirsdag er minst 13 mennesker drept og over 400 såret i Bagdad og andre byer.

Demonstranter har forsøkt å nærme seg den såkalte grønne sonen, der regjeringskontorene ligger.

– Vi vil ha jobber og bedre tjenester. Vi har bedt om dette i flere år, ingenting skjer, sa Abdallah Walid, en av demonstrantene, til lokale medier.

Observatører var ikke overrasket.

– Folk er fattige og sultne, forteller Helen Baker fra Flyktninghjelpen i Irak.

– Folk sier at i stedet for å dø av sult, vil de heller dø mens de krever sine rettigheter. De er lei, og arbeidsledigheten vokser fra dag til dag, sier hun til Dagsavisen.

Les også: Opptøyer i Kairo: – Den arabiske våren er ikke over

Avkuttet

Det er vanskelig å få kontakt med folk i Bagdad nå. Ifølge Netblocks, som overvåker internettforbindelser verden over, kuttet myndighetene i Irak all kontakt med omverdenen klokken 12.30 onsdag ettermiddag. Ingen hadde lenger kontakt gjennom WhatsApp, Telegram, Twitter eller andre tjenester.

Storparten av Irak er fremdeles uten mulighet til å kommunisere med omverdenen, et desperat forsøk fra myndighetenes side på å hindre folk i å organisere seg. Men demonstrasjonene ser ut til å være spontane, uten noe sentralt lederskap som mobiliserer folk.

An Injured protester walks towards Tahrir square to join anti-government protesters in central Baghdad, Iraq, Thursday, Oct. 3, 2019. Iraqi security forces fired live bullets and used tear gas against a few hundred protesters gathered in central Baghdad on Thursday, hours after a curfew was announced in the Iraqi capital. (AP Photo/Hadi Mizban)

Demonstranter har i flere dager protestert mot irakiske myndigheter, her fra Bagdad. Foto: Hadi Mizban/NTB scanpix

Tilbake i 2011 tok Egypts president Hosni Mubarak skrittet å kutte all internettkontakt i landet, i et forsøk på å hindre opprøret mot ham. Bare dager senere ble han fjernet fra makten.

Torsdag greide Dagsavisen omsider å få tak i en irakisk statsråd som tidligere har vært villig til å uttale seg. Denne gangen ville han ikke si et ord.

Les også: Landet står fram som suksessen etter Den arabiske våren. Nå ser man faretegn 

Korrupsjon

Ifølge Dylan O’Driscoll, en Irak-ekspert ved forskningsinstitusjonen SIPRI i Stockholm, er protestene knyttet til den omfattende korrupsjonen i landet.

– Helt siden 2003 har det irakiske politiske systemet vært basert på korrupsjon. Til tross for mange uenigheter, blir den politiske eliten holdt sammen av at de deler landets ressurser seg imellom. Irak er et usedvanlig rikt land, men det mangler grunnleggende tjenester og sysselsetting, og det er det som får folk ut i gatene, sier O’Driscoll.

Ifølge ham startet de pågående protestene nå som kampen mot IS omsider er over.

– Tidligere fungerte IS som en distraksjon som hindret framveksten av protester. Nå er distraksjonene borte, og folk uttrykker sin frustrasjon med regjeringen, sier han.

Tross tap av liv og avkutting av internett, lovte regjeringen torsdag å respektere «folks rett til å protestere».

I det kurdiske selvstyreområdet i Nord-Irak ble imidlertid tilgangen til internett gjenopprettet torsdag formiddag, men der hadde det ikke vært protester.

Innbyggerne i kurdiske Irak hørte i går stadige historier om brutalitet og kaos fra tilreisende som kom sørfra.

– Resten av Irak er kaos, hvis vi skal tro venner og det vi hører i de lokale nyhetene, sier Baker i Flyktninghjelpen.

Iraqi policemen stand guard at a checkpoint along a street in the capital's Karrada district on October 3, 2019 after a curfew was declared by the government in the wake of massive protests. - Iraqi Prime Minister Adel Abdel Mahdi ordered a curfew in Baghdad from after protests in the capital and other cities left a dozen dead in 24 hours. (Photo by AHMAD AL-RUBAYE / AFP)

Irakisk politi holder vakt i Bagdad. Foto: Ahmad Al-Rubaye/NTB scanpix

Hovedveier i Irak er nå stengt, inkludert veien fra den internasjonale flyplassen utenfor Bagdad og inn til hovedstaden. Sikkerhetsstyrker er utplassert ved alle viktige institusjoner.

Tilløp til demonstrasjoner blir umiddelbart angrepet av utplasserte politifolk. Statsminister Adel Abdul Mahdi innkalte onsdag regjeringen til et krisemøte, og lovte i en pressemelding å ta seg av arbeidsløsheten og andre krav fra folket.

Demokratihåpet

Etter tiår med diktatur ble Saddam Hussein i 2003 fjernet av en koalisjon ledet av USA, og Irak skulle bli et demokratisk land. Entusiasmen i landet var stor, men inkompetanse fra USAs side, blandet med direkte sabotasje fra Iran og Syrias side, som ikke ønsket en USA-støttet regjering ved sin grense, førte til borgerkrigstilstander.

Irakere betalte en høy pris, og rundt 150.000 mennesker mistet livet, ifølge forsiktige anslag. Eksperter er ikke optimistiske.

– Dette er et krigsherjet land som er nær ved å bli en ikke-fungerende stat. Vi ser også rivalisering mellom USA, Iran og Tyrkia, og derfor blir situasjonen inne i Irak skjør, sier analytikeren Yusuf Alabarda til TV-kanalen Al Jazeera.

Rivaler som USA og Iran utøver begge en innflytelse over den samme regjeringen. Irak er splittet, med kurdere i nord, sunnimuslimer i Bagdad-området og flertallsgruppen, sjiamuslimene, i sør.

Irak ble aldri håpet mange i Midtøsten drømte om, men demokrati ble for alvor satt på dagsordenen i regionen. Åtte år senere, i 2011, brøt Den arabiske våren ut.

I dag er situasjonen i Irak så vanskelig at en kan høre folk lengte etter Saddam, en av vår tids mest brutale ledere som brukte kjemiske våpen mot sine egne, men som opprettholdt stabiliteten i landet.

Ifølge Khawla Khanekah, en universitetsforeleser fra Erbil, er støtten til demokratiet dalende. I dag er regimet dominert av sjiamuslimske politikere, mens Saddams styre baserte seg på sunniarabere.

– Spesielt blant sunniarabere, men også blant andre, er det de som sier de lengter tilbake til Saddams dager. Det er også de som mener at kun en mektig og undertrykkende leder vil kunne styre dette landet, forteller hun, nedslått, til oss.

Les også: Flere arabiske ledere er blitt drept eller kastet etter Den arabiske våren

Mer fra Dagsavisen