Her er resultatene for nye Drammen og Viken

Det foreløpige valgresultatet i Drammen tyder på at Arbeiderpartiets blir kommunens største parti, marginalt foran Høyre. Likevel blir det fort Senterpartiet som kan avgjøre hvem som blir ordfører.

Klokken 23.40 var Arbeiderpartiet det største partiet i nye Drammen kommune med 26,1 prosent. Det er tilbake fra 31,5 prosent ved valget i 2015. Etter at alle stemmer er talt opp mandag ligger partiet ligger an til å få 15 mandater, men selv om de blir størst kan de slite med å få flertall. I hvert fall uten Senterpartiet, som ligger an til å få fem mandater og blir helt avgjørende for utfallet.

Nest størst er Høyre, men også de ligger an til å få 15 seter i kommunestyret. Da de første målingene kom var de marginalt mindre enn Ap. Utover kvelden gikk Høyre ytterligere ned, til de like etter 23.00 lå på 24,4 prosent. Så spratt Fredrik Haaning og co nesten helt opp i ryggen på Ap igjen, før de endte opp på 25,9 prosent.

Dermed er partiet ikke lenger størst i byen, etter en tilbakegang på 9,4 prosent. Det er nok likevel en trøst at Haaning og Høyre ser ut til å beholde makten, selv om også de er ganske avhengig av Senterpartiet.

Tredje størst ligger Frp an til å bli. De startet dagen på 10,5 prosent, og har krøpet sakte oppover til 11,1 prosent, før de stabiliserer seg tilbake på 10,7 prosent. De ser dermed ut til å havne på seks mandater, mens De Grønne (8,5%), Sp (8 %) og Nei til Bomring (7,7%) kan få fem mandater hver.

Senterpartiet ser ut til å bli valgets store vinner. Da de første målingene kom inn rundt 21.00 lå partiet an til å få 7,3 prosent, men i løpet av kvelden har Simon Nordanger og co økt til hele 8,4 prosent. En liten tilbakegang til 7,8 prosent til tross, Sp går opp fra 2,4 prosent forrige kommunestyrevalg. Det kan gjøre at Sp blir partiet som vipper ordførerkjedet enten i rød eller blå retning.

SV har gjort et godt valg og dratt 4,5 prosent av stemmene, noe som kan gi tre seter. Rødt (2,5 %), Kristelig Folkeparti (2,1 %) og Venstre (2,0 %) ser alle ut til å få inn én enslig svale.

LES OGSÅ: Drømmeposisjon for Sp: – Ingen av partiene klarer seg uten oss

Høyre tilbake, men størst i Viken

Senterpartiet går omtrent like mye fram som Arbeiderpartiet går tilbake i det sammenslåtte fylket Viken.

Det er Buskerud, Akershus og Østfold som blir til Viken fra nyttår.

Arbeiderpartiet er største parti med drøyt 26 prosent, ifølge Valgdirektoratets prognose. Partiet går tilbake 7,6 prosentpoeng sammenlignet med fylkestingsvalget i 2015.

Tilbake går også Høyre, som havner på 23,3 prosent.

Sp går fram 7,1 prosentpoeng til 12,6 prosent.

Frp går litt ned, men havner på 10,6 prosent.

Flere brukte stemmeretten

Mens valgdeltakelsen i 2015 var nede på 55,8 prosent i Drammen i 2015, mot 61,6 prosent i 2011, skapte rekordhøy forhåndsstemming i Drammen et håp om større oppslutning denne høsten - det første året velgerne stemmer inn representanter til kommunestyret for den sammenslåtte storkommunen som ser dagens lys 1. januar 2020.

Fasit ble at 60,5 prosent av de stemmeberettigede benyttet seg av stemmeretten i år.

Saken fortsetter under bildet.

Valglokalene i Drammenshallen stengte kl. 21
Foto: Katrine Strøm

Rekordmange har forhåndsstemt i årets valg, men valglokalene i Drammenshallen var godt besøkt tidlig på valgdagen mandag.