Nyheter

Harald Wessel-Berg og Randi Eng melder overgang til Frp

Etter å ha vært i dialog siden fredag meldte to av Nei til bomrings fem representanter seg inn i Frp søndag ettermiddag. Nå varsles omkamp om plasser i formannskap og hovedutvalg.

Det var Drammens Tidende som mandag kunne melde at Harald Wessel-Berg og Randi Eng har meldt overgang til Frps kommunestyregruppe, og dermed forlater Nei til bomring (NTB). Eng sier til avisa at hun ikke kunne fortsette i Nei til bomring fordi de ikke klarte å bli enige.

– Jeg lover at jeg vil jobbe videre for det jeg lovte velgerne i valgkampen, og jeg har etter å ha lest gjennom Frps program funnet ut at det samsvarer veldig godt med det vi gikk til valg på, uttaler hun til DT.

Gruppeleder Ulf Erik Knudsen (Frp) er godt fornøyd med å få styrket partiets representasjon fra seks til åtte.

LES OGSÅ: Disse skal styre nye Drammen kommune

– Som vi har sagt før er alle er hjertelig velkommen til oss, noen er nærmere oss enn andre. Diss to er svært nær oss politisk, og valgte å melde seg inn før vårt gruppemøte. Begge hadde signalisert til oss på forhånd, og vi hadde en liten prat på fredag om hva som kunne komme til å skje, sier Ulf Erik Knudsen til Dagsavisen Fremtiden.

Vil ha formannskapsplass

Knudsen sendte mandag morgen en epost til alle gruppelederne der han påpeker at styrkeforholdene er endret, og oppfordrer til at avtalevalget gjøres om i tråd med dette. Med tre i stedet for fem representanter, er Knudsens budskap at NTB ikke lenger er sterke nok til å kreve en plass i formannskapet.

– Det er ikke naturlig for oss å støtte NTB, og vi har sjansen til å få inn to i hvert hovedutvalg. Vi vil også diskutere med de ikke-sosialistiske partiene hvem som skal få den overskytende plassen i formannskapet, bekrefter Knudsen.

Harald Wessel-Berg er per i dag innstilt av NTB til en plass i hovedutvalg for oppvekst, mens Randi Eng er tiltenkt teknisk hovedutvalg.

Anders Lunde fikk plassen i formannskapet som det var åpen strid om, men må altså belage seg på Høyres og Krfs velvilje for å få beholde den. Avtalevalg er den fordelingsmåten det politiske Drammen stort sett har brukt til å fordele verv i komiteer og utvalg. Sist veteran Ulf Erik Knudsen kan huske at bystyret gikk til forholdsvalg var da Lise Christoffersen ble valgt til ordfører i 1995.

– Den gangen holdt vi på til halv to om natta. Jeg antar at de andre erfarne politikerne vil ønske å finne en løsning der vi slipper en slik tung og tidkrevende prosess, sier Knudsen.

LES OGSÅ: Har lagt kabalen for Nye Drammen

Gir plasser til KrF

Høyres gruppeleder Kristin Surlien er klar på at hun vil gjøre hva de kan for å unngå forholdsvalg, og har kalt inn gruppa til møte i dag for å diskutere saken.

– Vi bør for all del gjennomføre dette som et avtalevalg, vi mener det er best for alle. Slik jeg ser det, endrer ikke det som har skjedd det antallet vi får i verken utvalg eller formannskap. Vi har vært omforent om et avtalevalg, og har gitt bort to plasser til Krf, sier Surlien til Dagsavisen Fremtiden.

Høyre begrunner det med at de ved å gi Krf to hovedutvalgsplasser  sørger de for gjennomgående representasjon.

Nei til bomring kan kreve forholdsvalg, men det er ikke sikkert det vil gavne dem, med mindre de går i koalisjon med noen og dermed kan få plass utfra interne avtaler.

– Vi har ikke fått noen invitasjon fra noen om å gå i allianse, men det kan jo komme i løpet av dagen, sier Surlien.

Dagsavisen Fremtiden kommer tilbake med mer.

Mer fra Dagsavisen