Nyheter

Guts-leder Johnny Årnes luftet bekymring i møte med stortingspolitikere

Leder for rusinstitusjonen Guts i Drammen tok torsdag opp sin bekymring for den nye kommunens utforming av rusomsorgen med flere stortingspolitikere.

Dagsavisen skrev i går at Rødt, SV, MDG og Ap i Oslo-budsjettet for 2020 har blitt enige om å sette av 5 millioner kroner for fortsatt drift av Syningom, en rusinstitusjon i Nord-Odal som ellers ville stengt i mai 2020 og med det lagt ned 22 rehabiliteringsplasser. I tillegg legger de inn en såkalt «verbal», altså en skriftlig instruks om at institusjonen skal opprettholdes.

Rødts gruppeleder Eivor Evenrud uttalte til Dagsavisen at budsjettet ikke vedtas endelig før 11. desember, men at alle parter er enige og at saken er avgjort.

Johnny Årnes, daglig leder ved den private rusinstitusjonen Guts Drammen, stiller seg positivt til at Syningom ikke legges ned likevel.

– Jeg vet jo at det er flere som har sendt bekymringsmelding angående saken. Deriblant Pasient- og brukerombudet, folk i Oslo kommune og tillitsvalgte, med hensikt til å stoppe prosessen, sier Årnes.

LES OGSÅ: – Uten Syningom hadde jeg ikke levd i dag

Møtte stortingsrepresentanter

Årnes møtte onsdag stortingsrepresentanter fra KrF og Arbeiderpartiet i forbindelse med at kommuner kjøper færre plasser ved Guts Drammen, og at Drammen kommune har varslet en ytterligere innstramming av kjøp. Dette for å heller bygge opp det kommunale rusomsorgstilbudet.

– Det som ble tatt opp på møtet, var blant annet hvordan man skal tolke lovverket rundt pasientbrukergruppen. Pasient og brukerrettighetsloven §3 sier at "Tjenestetilbudet skal så langt som mulig utformes i samarbeid med pasient eller bruker.", sier Årnes.

Årnes mener at kommunen skyver forsvarlighetsprinsippet foran seg ved å på generelt grunnlag ikke kjøpe plasser av eksterne rusomsorgstjenester uavhengig om brukerne selv ønsker rehabilitering ved en privat institusjon.

– Spørsmålet om hvorvidt Pasient- og brukerrettighetsloven går foran forsvarlighetsprinsippet er litt av kjernen i dette om hvordan lovverket skal tolkes. Dette er hovedgrunnen til at vi ønsket å møte på Stortinget – Pasient- og brukerrettighetsloven gjelder, og kommunen kan ikke skyve forsvarlighetsprinsippet foran seg, sier Årnes.

Rusavhengige Stian (22): Har ikke troa på behandling i egen bolig

Håper å få landet noen saker

Årnes forteller at stortingsrepresentantene skulle ta saken videre, og at han i mellomtiden er blitt invitert til å møte Helse- og omsorgsdepartementet den 17. desember. Da skal han løfte det samme spørsmålet.

– Enten tar kommunene seg frihet uten lovverk, eller så må lovverket strammes inn. Hvis frivillige og ideelle organisasjoner skal ha en plass i systemet, må dette legges til rette i forhold til lovverket. Vi har ikke sett noen ordentlig presisering på dette, og vi håper å få landet noen saker, sier Årnes.

Mer fra Dagsavisen