Nyheter

Gulliksen-familien: OL-plass, prestisje-lag og Lillestrøm

Familien Gulliksen er ikke som alle andre familier. Pappa Geir (60) og barna Victoria (28) og Johan-Sebastian (23) jobber sammen og konkurrerer mot hverandre på toppnivå i sprangridning.

Ved vårt oppmøte på Stall Gullik på Lierskogen, kommer Johan-Sebastian ut av ridehuset, leiende på en hest.

– Jeg skal bare gå inn med hesten, så kommer jeg, sier han og forsvinner inn i en av de to stallene som ligger ovenfor ridehuset.

På gårdsplassen står både hestebusser og -biler parkert. Disse ser ut til å være av reletivt høy standard, i likhet med resten av anlegget.

Få minutter senere kommer Johan-Sebastian ut av stallen igjen, og viser vei inn i ridehuset. Der, blant skummelt høye hinder, blir to hester trent. Ridehuset er stort og isolert – altså ikke kaldt til tross for vinteren, noe som er en luksus for hestefolk. Store plakater av Geir, Victoria og Johan-Sebastian fra konkurranser dekorerer veggene.

– Det er veldig deilig med både god plass og god temperatur her inne, sier Johan-Sebastian, før han viser veien videre til en innebygget tribune nederst i ridehuset hvor vi kan sitte og prate.

200 reisedager i året

Det å få samlet Geir, Victoria og Johan-Sebastian for å ta en prat på Stall Gullik viste seg å ikke være så enkelt. Geir har nylig vært i USA og Victoria i Dubai. Men denne dagen er faktisk alle tre hjemme – for å forberede seg til Norwegian Horse Festival som arrangeres i Lillestrøm fra torsdag til søndag.

– Det blir 200 reisedager i året. Nå har jeg nettopp vært i USA i to uker, og jeg kom hjem onsdag kveld. Torsdag dro jeg til Bordeaux, hvor det var konkurranse fredag og lørdag. Søndag sto jeg opp kl. 04.00 for å fly hjem, og jeg underviste i går kveld. Nå i dag har jeg ridd på morgenen og nå møter jeg deg. Etterpå skal jeg videre for å møte noen andre kl. 14.00, og så flyr jeg til Ålesund kl. 17.00, hvor jeg har møter utover kvelden og hele morgendagen. Så kommer jeg hjem igjen og da reiser jeg til Lillestrøm for å konkurrere under Norwegian Horse Festival fra onsdag til søndag. Så reiser jeg til Gøteborg på onsdag for å ri verdenscup, og så til Doha og Global Champions Tour uken etter det.

Geir Gulliksen er litt døgnvill etter noen uker med mye reising, men i godt humør og klar for Norwegian Horse Festival.

Foto: Helle Svanevik

Geir Gulliksen forteller at disse siste ukene er hverdagskost for ham.

– Ja, sånn går det hele tiden. Det er det som er mest slitsomt med det her – men det er frivillig og vi jobber med hobbyen vår, så vi skal ikke klage. Vi har det jo mer gøy enn de fleste, så vi er heldige, sier Geir og legger til:

– Hvis vi hadde ønsket det, kunne vi jo faktisk konkurrert 52 helger i året. Men det hadde blitt altfor mye, og da ville ikke motivasjonen vært der på samme måte.

Tøff vei tilbake fra skadene for far og datter: Ødelagt bekken og alvorlige nakke- og hodeskader

44 år på landslaget

– Du har jo holdt på med dette i ganske mange år nå – hvor mange år har det egentlig blitt, og hvordan holder du på motivasjonen?

– Ja, jeg fylte 60 år i januar. Dette blir mitt 44. år på det norske landslaget – det er sikkert norsk rekord. Jeg tenker ikke på at jeg er 60 år og fortsatt holder på, for jeg er ikke annerledes nå enn for 20 år siden, heller ikke i kroppen. Motivasjonen er fortsatt å hele tiden gjøre det bedre. Det å kunne fortsette å utvikle seg, og ikke å tro at man er så god at man kan gi seg – ja, det er den jakten på å bli bedre. Og den tror jeg er den samme om du er 60 eller 20 år, sier veteranen.

Sikret Norge OL-plass

Sesongen 2019 bød på høydepunkter for alle tre blad Gulliksen. Geir trekker frem seieren i Global Champions Tour i Monaco, en ny NM-tittel, tredjeplassen i verdenscup-klassen under Oslo Horse Show og andre gode verdenscup-resultater som betyr en høy rangering på verdenscup-listene.

– Også selvfølgelig seieren under Nations Cup i Athen. Da var alle tre på laget som vant, og vi klarte å flytte Norge til første divisjon. Det var stort.

Victoria Gulliksen (L) Hege C Tidemandsen (2L) Geir Gulliksen (3L) and and Johan-Sebastian Gulliksen (4L) with Chef d'equine Mikael Kolind (R) with their caps off on the podium as they celebrate winning the Longines FEI Jumping Nations Cup of Greece in the Markopoulo Olympic Stadium Equestrian Center in Markopoulo, Greece, 28 July 2019. Norway won the event and Portugal came in second.

Foto: FEI/Jim Hollander

– Og pappa er høyt ranket i verdenscupen, så han har vunnet en individuell plass for Norge under OL i Tokyo, legger Johan-Sebastian til.

– Men det betyr ikke at de kommer til å sende meg til OL. Det er det Olympiakomiteen som kommer til å bestemme, så vi får se når vi kommer så langt, sier Geir.

Suksess, skade og salg

Victoria har også gode resultater å vise til fra 2019-sesongen, i tillegg til lag-seieren i Athen.

Victoria Gulliksen of Norway rides Papa Roach (L) next to Hege C Tidemandsen of Norway riding Carvis as the Norwegian equestrian team makes a victory lap after winning the Longines FEI Jumping Nations Cup of Greece in the Markopoulo Olympic Stadium Equestrian Center in Markopoulo, Greece, 28 July 2019. Norway won the event and Portugal came in second.

Foto: FEI/Jim Hollander

– Det var en veldig bra sesong, ja. Det gikk bra under Norwegian Horse Festival i fjor, jeg var i Spania i fem uker hvor jeg ble plassert i flere ranking-klasser, så det ble en suksess. I Drammen tok jeg også ranking-poeng da jeg ble plassert i og vant flere klasser. Det er ranking-poeng vi jakter hele tiden, for å komme høyest mulig på listene over de beste i verden, forklarer Victoria og tilføyer:

– Men den beste hesten min, Papa Roach, som jeg red under stevnet i Athen, ble skadet på vei hjem. Så da gikk det litt trått i en periode, men det gjorde at den andre hesten min, Deville, steppet opp veldig. Hun ble derimot solgt rett før jul, så nå har jeg ingen hester med erfaring fra det høyeste nivået lengre.

– Var det derfor du var i Dubai nå for litt siden?

– Ja. Det var veldig trist, for jeg er kjempeglad i henne. Men det er sånn livet er når man får nok penger for dem. Dette er jo sport, men det er også mye følelser. Hestene gjør jo så mye for oss, så det blir på en måte som et vennskap mellom hest og rytter, sier Victoria.

Victoria Gulliksen hjemme på Stall Gullik med hesten hennes William.

Foto: Helle Svanevik

– Min beste sesong hittil

Johan-Sebastian beskriver 2019-sesongen som hans aller beste hittil. Han stilte til start under 35 internasjonale stevner på ett år og Athen, plasseringer- og seire i Grand Prix- og verdenscupklasser er blant høydepunktene han nevner.

– Så vi får se om jeg klarer å matche det denne sesongen. Det er krevende å være stabil på et så høyt nivå, men jeg red i Amsterdam for et par uker siden, og der fikk jeg blant annet en andreplass. Januar er egentlig ganske rolig, men nå tar det seg opp med Lillestrøm, Doha, Mexico og Miami på planen fremover.

190823 Rotterdam.
Johan Sebastian Gulliksen,  NOR och Exit Of Ice  i  laghoppningen.
Photo: Roland Thunholm Code: 718 35

Foto: NRYF/Roland Thunholm

– Ja, Johan ble tatt ut til å ri for Global Champions Tour-laget Cannes Stars, som blant annet har Bruce Springsteens datter, Jessica, på laget. Vanligvis koster det opptil 5 millioner å kjøpe seg inn på et slikt lag, men han kom med gratis. Det er de beste rytterne i verden som samles på disse lagene, så det er en fantastisk mulighet, sier Geir – som selv rir for laget Scandinavian Vikings.

– Det begynner nå i Doha, og det er 18 stevner til sammen utover sommeren og høsten, legger han til.

– Hvordan er det egentlig å reise så langt med hester?

– Det går vanligvis bra, det. De blir satt inn i store containere, vanligvis to-tre hester sammen. Når vi skal til Doha reiser to og to sammen i det som heter double-stall. Noen hester reagerer annerledes enn andre, men som regel går det greit, sier Johan-Sebastian.

– Hestene blir jo også vant til å reise med fly, akkurat som oss mennesker, skyter Geir inn.

Har ansvar for 25 hester

Stall Gullik i Lierskogen.

Foto: Privat

Når de ikke reiser rundt på konkurranser, holder familien Gulliksen til på Stall Gullik, som de eier og driver. Det moderne anlegget som ligger rett ved Liertoppen ble bygget i 2008, og består av blant annet stall, ridebane og ridehus. Stallen har plass til 55 hester, og 25 av disse har Geir, Victoria og Johan-Sebastian ansvaret for.

– Vi har hester i trening og våre egne hester, og så er resten private oppstallører. Jeg og Victoria rir mellom åtte og tolv hester om dagen når vi er hjemme, sier Johan-Sebastian.

– Og jeg rir stort sett to-tre om dagen, sier Geir.

– Man vil ikke tape for faren eller søsteren sin

– Hvordan er det egentlig å jobbe sammen- og å konkurrere både med og mot hverandre som familie?

– Det er veldig fint. Det som er mest utfordrende med å være en familie som konkurrerer på toppnivå er egentlig logistikken – at alle skal ha gode hester å konkurrere på. Også er vi flinke til å støtte hverandre samtidig som det gir litt ekstra konkurranseinnstinkt – man vil ikke tape for faren eller søsteren sin, liksom, svarer Johan-Sebastian.

Johan-Sebastian Gulliksen hjemme på Stall Gullik. Han er klar for konkurranser på hjemmebane denne uken, før han reiser videre til Doha i Qatar.

Foto: Helle Svanevik

Victoria mener det er flere fordeler ved å være en familie som konkurrerer på samme nivå.

– Vi har samme forståelse og kunnskap, og da blir det lettere for oss å hjelpe hverandre – selvfølgelig har jo pappa mest kunnskap siden han har holdt på så lenge. Men det er bra at vi har hverandre, og jeg tror at det er det som gjør at vi styrkes og holder oss på topp så lenge, sier hun og legger til:

– Men så er vi jo familie, så det blir litt argumentering og diskusjoner – det er jo ikke alltid vi er enige. Men på den annen side gjør det at man reflekterer enda mer over ting og så gjør man det enda bedre.

Gulliksen-familien er altså i aksjon i Lillestrøm denne helgen, hvor høydepunktet er lørdagens Grand Prix.

Mer fra Dagsavisen