Jon helgheim (Frp) har større grunn til å smile enn Masud Gharahkhani etter Norstats siste meningsmåling for NRK.

Gharahkhani mister stortingsplassen til Helgheim i sjokkmåling for Ap

Og Arne Nævra (SV) kaprer den siste stortingsplassen i Buskerud.

Fremtiden

 

Tirsdag kveld kunngjorde NRK en ny sjokkmåling for Arbeiderpartiet. Målingen gir Ap en oppsiktsvekkende lav oppslutning på 24,4 prosent, og partiet er i målingen mindre enn Høyre, som får 25,7 prosent. Dersom man legger målingen til grunn for mandatfordelingen i Buskerud, kommer ikke Aps tredjekandidat i Buskerud, Masud Gharahkhani, inn på Stortinget.

Gharahkhanis plass har vært regnet som sikker, men dersom Norstats måling for NRK gjenspeiler valgresultatet i Buskerud, betyr det at Drammens vikarierende varaordfører Jon Helgheim (Frp) tar direktemandatet fra Ap og at SVs toppkandidat i Buskerud, naturfotograf Arne Nævra, tar utjevningsmandatet. Et slikt valgresultat ville betydd følgende mandatfordeling fra Buskerud: Tre mandater til Høyre, to til Arbeiderpartiet, to til Fremskrittspartiet, ett til Senterpartiet og ett til Sosialistisk Venstreparti.

Ikke fornøyd

– Vi er selvfølgelig ikke fornøyde med denne målingen, og skal klare å gjøre det mye bedre på valgdagen. Det handler om å mobilisere. Det handler om statsminister Erna Solberg, som har gitt Sylvi Listhaug rollen som regjeringens fremste talspersonen for, en talsperson som drar til Sverige, ikke for å lære, men for å skremme folk i valgkampen, sier Masud Gharahkhani (Ap) til Dagsavisen Fremtiden.

Gharahkhani tror ikke Norstats siste måling for NRK, som er for hele landet, er representativ for situasjonen i Buskerud.

– Vi har hatt en del lokale målinger for Buskerud, hvor vi gjør det mye bedre enn i de nasjonale målingene. Jeg føler meg trygg på at vi skal gjøre et mye bedre valgresultat enn det vi så i NRK nå, sier Gharahkhani.

Han understreker at han ikke tar rødgrønn valgseier for gitt.

– Hver stemme teller og vi kan kan ikke ta et regjeringsskifte for gitt. I Buskerud er et størst mulig Ap avgjørende, og da er det viktig at vi mobiliserer folk til å bruke stemmeretten, sier Ap-kandidaten.

– Gledelig

Jon Helgheim (Frp) er som ventet godt fornøyd med NRKs nyeste måling.

– Dette bekrefter egentlig en trend. Meningsmålingene går opp og ned, så det er vanskelig å si noe basert på én, men trenden viser at Frp og Høyre er i frammarsj. Jeg tror velgerne har sett at elendighetsbeskrivelsen til Ap ikke stemmer, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

–  Hva tenker du om at du slår ut Gharahkhani og tar direktemandat til Stortinget basert på denne målingen?

– Det er selvfølgelig gledelig. Det er det jeg jobber for. Men det er sånn at hvis man fortsatt ønsker en blå regjering, hvis man ikke ønsker å rote til den positive utviklingen, må man faktisk gå ut og stemme, sier Helgheim.

Livredd for fire nye Erna-år

SVs toppkandidat i Buskerud, Arne Nævra, har blandede følelser.

–  Det går litt inn og ut i meningsmålingene. Jeg er veldig glad når jeg er inne og  jeg er veldig glad for at SV gjør det bra, men det er innmari leit at Ap taper så mye. Jeg håper vi klarer å kompensere dette, for jeg er livredd for fire nye år med de blå, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

Han påpeker at omgjøring av privatisering, spesielt av jernbanen, blir et kjerneanliggende for SV, og mener Ap har vært for utydelig slike spørsmål.

–  Hva tenker du om at Gharakhani mister plassen sin til Helgheim i denne målingen?

Det er grusomnt, men problemstillingen kan like gjerne være at det står mellom meg og Helgheim. Jeg ønsker at Gharahkhani kommer inn på Stortinget. Han er en veldig flink fyr, som jeg vil samarbeide godt med. Det er jo fantastisk hvis buskerudvelgerne har et valg mellom Frp og Sv. Mellom Helgheim og Nævra. Alle som ikke ønsker større forskjeller må se at vi nå har et viktig valg, sier Nævra.

Tror Ap beholder tre mandater

Valganalytiker Svein Tore Martinsen tror Ap vil klare å få inn tre kandidater fra Buskerud, selv om det ser stygt ut på akkurat denne målingen.

– Ap blir ofte undervurdert litt i målingene. Jeg heller mot at de fortsatt kan klare tre mandater i Buskerud. Men de har gjort en overraskende svak valgkamp med tanke på at de etter mitt skjønn har Norges beste valgkampapparat, sier Martinsen.

Dersom Gharakhani beholder sitt direktemandat, er Helgheim favoritt til å ta utjevningsmandatet fra Buskerud, ifølge valganalytikeren.