– Går tur med hunden som vanlig

Hundetrener Gro Saugerud skjønner godt at folk blir redde for hundesykdommen som de siste ukene har tatt livet av oppunder 30 hunder. Selv prøver hun å gi hunden sin et så normalt liv som mulig.

– Nå har jeg klare rutiner for dette med hilsing på andre hunder fra før av. Hunden min har en gjeng faste lekekompiser, men jeg ønsker at hun skal kunne se andre hunder uten å bli oppjaget eller forvente lek og spenning, så vi hilser vanligvis ikke på ukjente hunder. Dermed innebærer ikke sykdomsutbruddet de helt store forandringene for min hund, forteller Gro Saugerud.

Saugerud er hundetrener og eier Drammen hundeskole. Hun forteller at hun følger Mattilsynets anbefalinger, men likevel tar hensyn til hundens behov. 

– Jeg følger anbefalingene ved at jeg ikke lar henne sniffe så mye i grøftekantene, mater henne som vanlig og er veldig nøye på å plukke opp etter henne, men ellers gjør jeg hva jeg kan for at hun skal ha det bra midt oppe i alt dette, forteller Saugerud.

Hun mener uansett ikke at hunder er nødt til å hilse på alle artsfrender de møter, ikke minst siden man ikke vet noe om den ukjente hunden. Kanskje er den redd, aggressiv eller feiler noe, slik at den andre hundeeieren heller ikke ønsker at de skal hilse.

Saken fortsetter under bildet. 

Foto: PERNILLE VESTENGEN

Det er viktig at hunden har det bra midt oppi alt det som skjer med den ukjente hundesykdommen, mener hundetrener Gro Saugerud. Foto: Pernille Vestengen 

Les også: Hund fra Lier trolig død av den fryktede hundesykdommen

Flere blir friske igjen

– Det føles jo litt rart da, når jeg er ute og går med hunden min nå om dagen og knapt ser en eneste annen hund. Men vi kan ikke bare holde hund i vår egen hage heller. Det er et spørsmål om dyrevelferd også. Vi lever jo alltid med et visst smittepress, men det er vi mer avslappet til siden vi vet hva det er og hvordan det smitter. Likevel, hunder kan dø av kennelhoste også. Det er klart det er dramatisk at opp imot 30 hunder har dødd av dette innen et så kort tidsrom, men tross alt er det flere hunder som blir friske igjen. Det er jo innrapportert over 100 sykdomstilfeller til nå.

Hundetreneren har for tida ufrivillig mye fri, siden hun har avlyst alle kurs ved Drammen hundesenter.

Hun forteller om stor enighet innen hundetrenermiljøet om at de økonomiske tapene må man bare ta, selv om de kan vise seg å bli betydelige. Ingen ønsker å bidra til ytterligere smittespredning, det vil si hvis sykdommen faktisk kan smitte fra hund til hund.

Siden flere hundeeiere som har flere enn én hund har opplevd at bare ett av dyrene har blitt syke, hersker det stor usikkerhet nettopp med hensyn til smittsomheten.

Valpeteori

Ett kurs vil imidlertid gå sin gang ved Saugeruds hundeskole.

– Valpene kan ikke vente. De må komme i gang med treningen mens de fortsatt er små, så her prøver vi å finne fram til kreative løsninger. I første omgang møter eierne opp til valpekurs uten valp for et rent teorikurs. I tillegg demonstrerer jeg med egen hund online, og deltakerne kan sende inn filmer til meg av hvordan de trener med valpene sine. Så kommenterer, støtter og informerer jeg som best jeg kan. Så håper vi selvsagt, mer enn noe, på at det snart kommer beskjed om at sykdommen ikke er smittsom. Da skal vi nok få tatt igjen det tapte temmelig fort, sier Saugerud.

Åtte nye tilfeller

Hun understreker at hun har stor forståelse for at mange blir veldig redde for hundene sine, og vil ikke råde folk til noe annet enn å følge Mattilsynets anbefalinger. Og så har hun naturligvis veldig vondt av alle dem som nå har mistet et firbeint familiemedlem til denne sykdommen som fører til alvorlig tarmbetennelse, oppkast og blodig diaré.

– Men det er unødvendig å forholde seg til rykter og synsing i sosiale medier, der folk har en tendens til å hausse hverandre opp. Sikker informasjon finner du på sidene til Veterinærinstituttet og Mattilsynet, og de har ikke funnet noen fellesnevner for alle hundene som har dødd til nå, fastslår Gro Saugerud.

Mandag formiddag var eneste oppdatering fra Veterinærinstituttet at åtte nye hunder hadde vist symptomer på sykdommen. Hundene kom fra Oslo, Akershus, Telemark og Nordland.