Nyheter

Frykter OL skal bli avlyst

Banesyklist Anita Stenberg skal egentlig reise til Tokyo i april for å teste velodromen hun skal kjøre OL på. Om nødvendig vil Drammens OL-håp trosse reiseforbudet og heller sette seg i karantene når hun kommer hjem.

I likhet med Norge har også Danmark gjennomført store og innfattende grep i folks privatliv for å hindre spredningen av koronaviruset. Etter at hun kom hjem fra VM i Tyskland, der hun både tok medalje og kvalifiserte seg til OL, har derfor også banesyklist Anita Stenberg sittet i hjemmekarantene i København.

– Vi har fått de samme oppfordringene som alle andre. Følg de alminnelige helserådene, vask hendene ofte, host inn i albuen og hold deg hjemme hvis du er syk. Det er jo litt mer utfordrende å trene mens man er satt i karantene, men vi satser på det beste og håper det går over så fort som mulig, sier Stenberg til Dagsavisen Fremtiden.

LES OGSÅ: Det er nå 21 med bekreftet koronasmitte i Drammen

– Ekstremt tøft mentalt hvis OL blir avlyst

27-åringen ble i år den første norske banesyklisten som har kvalifisert seg til OL på 14 år. Tilbake i 1996 var det May-Britt Vaaland som deltok for Norge i Atlanta, men i 2020 skal Stenberg forsvare de norske fargene i Tokyo. Håper hun.

– Jeg håper virkelig at OL ikke blir avlyst, og enn så lenge har IOC meddelt at mesterskapet skal gå som planlagt. Hvis risikoen er for stor for at OL skal bli avlyst skjønner jeg det, men etter så mange år med hard jobbing ville det vært ekstremt tøft mentalt om OL-turen ikke skulle bli noe av. Da er det fire år til neste gang, og du må starte litt på nytt egentlig og det kommer til å bli veldig tungt, forteller hun og fortsetter:

– Tanken på alle de atletene, forbundene og sponsorene som har brukt så mye tid, penger og energi for at den enkelte utøver skal kvalifisere seg til OL, og for at det da skal bli avlyst, den vil jeg ikke tenke på engang. For mange kan dette være deres eneste sjanse til å delta i OL, og mange sponsorer har for eksempel ikke muligheten til å doble budsjettene og satse like mye hvis mesterskapet blir flyttet ett år heller. Så hvis OL ikke går som planlagt vil det få store konsekvenser for mange, og det ville bare vært utrolig trist hvis det ikke ble gjennomført, sier Stenberg.

LES OGSÅ: Stenberg tok Norges første VM-medalje på 15 år

Vil trosse reiseforbud for å teste OL-banen

Etter planen skal Drammens OL-håp over til Tokyo allerede i april for å teste ut velodromen hun skal konkurrere på, selv om også den testen står i fare for å bli avlyst på grunn av koronaviruset.

– Helt siden jeg ble kvalifisert til OL har jeg gledet meg veldig til den turen, og til å få inntrykk av banen og hvordan alt ser ut der nede. Så viktig er den testen for meg og treneren min at vi har sagt til sportssjefen i forbundet at vi er villig til å ta den risikoen det er og reise dit. Så får vi heller sitte i karantene når vi kommer hjem, forteller Stenberg som sier at de kommer til å satse hele butikken og alt av midler på en optimal forberedelse og gjennomføring av OL.

– Jeg er veldig nysgjerrig av natur, så når jeg kommer til et nytt sted vil jeg se på alt og sjekke ut byen og på den måten finne meg til rette der jeg skal konkurrere. Det gjelder også på banen og der vi skal konkurre, slik at jeg får sjekket ut starten, hvordan banen er, hvilke gir jeg skal bruke, hvordan tidssonene påvirker kroppen og alle de tingene som gjør at jeg føler meg mer hjemme når jeg kommer tilbake for å konkurrere, sier hun og fortsetter:

– For min del hjelper det meg enormt om jeg kan komme tilbake til OL-velodromen vel vitende om at jeg har testet banen og vet hvor jeg skal gå og hva jeg skal gjøre. Det bidrar til å fjerne en del av stresset og at jeg ikke blir så spent når jeg skal konkurrere. Det gjør at jeg kan slappe av og konsentrere meg fullt ut om å prestere og gjøre det jeg skal i konkurransen, forteller hun.

LES OGSÅ: Fryktet konsekvenser, men etter fem år varslet hun om seksuell trakassering

Sponsoravtale gir optimale forberedelser

Tidligere i år opprettet hun på eget initiativ en spleis der de som ønsket kunne gi henne penger slik at hun kunne få bedre forutsetninger til å satse inn mot årets VM, og resten av OL-sesongen. I etterkant av det har hun også fått seg en ettårig sponsoravtale med Sparebanken Øst som gir henne økte midler for å satse inn mot OL i Tokyo.

– Jeg har vært veldig heldig med at Sparebanken Øst kom inn som sponsor rett før VM og har gitt meg en økonomisk buffer som på mange måter har sikret at jeg kan satse for fullt inn mot OL. Det gjør at jeg får muligheten til å dra på treningsleir og får trent mye bedre enn jeg normalt sett kanskje kunne gjort. Det kan ta mye tid og energi å bekymre seg for økonomien, men nå vet jeg at jeg får topp utstyr til sykkelen og det er opp til meg å forberede meg så godt jeg kan og optimere det små tingene jeg ikke hadde råd til før. Det er en veldig deilig følelse, sier hun.

Stenberg beskriver det som surrealistisk at hun nå er kvalifisert til OL. Der skal hun delta i omnium, som er en slags sykkelsportens svar på friidrettens mangekamp. Omnium består av fire øvelser, som alle sykles på en dag, hvor vinneren er den som har scoret høyest poengsum igjennom de fire øvelsene.

Øvelsen starter med scratch, som er en vanlig fellesstart over 7,5 kilometer for kvinner der første kvinne over mål vinner. Neste øvelse er temporitt, der man etter fire nøytrale runder får poeng for å være først over målstreken. Tar man igjen noen med en runde får man 20 poeng, og den som har samlet mest poeng i løpet av de 7,5 kilometrene vinner.  Tredje ritt er eliminasjon, der bakerste mann på hver runde ryker ut helt til det ikke er flere igjen. Øvelse fire i omnium er poengritt, der det deles ut poeng underveis til de fire første over mål på hver runde. Siste runde dobles poengsummen som legges på den totale poengsummen for omnium-øvelsen.

– Det at jeg nå skal representere Norge i et OL, og at jeg har fått midler til å satse slik jeg selv vil, gjør jo at det også er litt mer press på meg. Jeg føler jo at OL egentlig må gå bra, for å vise at det var verdt det å satse på meg. Det å komme meg til OL var egentlig en fjern drøm som jeg ikke har hatt helt troen på, og det er nesten så jeg fortsatt ikke kan tro det er sant, forteller Stenberg.

LES OGSÅ: Stenberg kvalifiserte seg til OL

Vil gi nordmenn et spark bak

Etter at hun slipper ut av karantenen skal hun trene litt hjemme før hun forhåpentligvis setter kursen for Tokyo. I tillegg til testingen er det to-tre konkurranser hun har planlagt å stille opp i når vi skriver april og mai, før hun fra 1. juni reiser til Mallorca og blir der til hun reiser til Tokyo.

– I OL kan alt skje, og jeg håper selvsagt på det beste. Målet er topp åtte, men selvsagt drømmer jeg om at det skal gå bedre og at jeg kan være med i kampen om medaljene. Nå skal jeg bruke alle de midlene jeg har fått tildelt til å være i mitt livs beste form, og så skal vi få alle til å se opp for meg. Også hjemme i Norge, sier Stenberg på telefon fra København.

Siden Norge ikke har hatt en velodrom på lenge merker hun at interessen er nokså laber for hennes prestasjoner, men i likhet med curlinggutta, Bartosz Piasecki og andre nordmenn som har gjort det bra i OL skal hun få det norske folk til å sperre opp øynene i august.

– Sykkelinteressen i Norge er stigende, men det er stort sett bare Tour de France og landeveissyklistene folk kjenner til. Nordmenn er et sportsinteressert folk, så hver gang en nordmann gjør det bra i OL følger folk med. De trenger bare å få et spark i rumpa og noe å følge med på, og der kommer jeg inn. Så i OL skal jeg få alle til å følge med på meg, sier Stenberg og ler.

LES OGSÅ: Bartosz Piasecki – Fra ingenting til OL-sølv

Mer fra Dagsavisen