Nyheter

Frykter at kulturnæringen kan bli rasert

Flere kulturaktører og forbund frykter for hvordan kulturlivet vil se ut til høsten hvis det ikke settes i gang tiltak umiddelbart, og Venstres Anders Wengen ber sine partikolleger i regjeringen bla opp for å unngå massekonkurser i kulturnæringen.

Bilde 1 av 3

Saken er oppdatert 13. mars med at Drammen Scener har innstilt alle publikumsarrangement fra 13. mars til 26. mars.

På en pressekonferanse onsdag la posisjonspartiene Arbeiderpartiet, MDG og Senterpartiet i Hovedutvalget for kultur, idrett og frivillighet sammen med Høyre og Venstre i Drammen frem en fempunktsliste de ber regjeringen om hjelp til å finansiere for å hjelpe byens næringsliv og kulturaktører med utfallet av det pågående koronavirusutbruddet.
Sammen med politikerne var også Tom Søgård fra Byen Vår Drammen, Knut Harald Pleym fra Drammen Scener, Ingvild Myklebust fra Østafjelske kompetansesenter for musikk, Espen Andersen fra Showteknikk og Kai Gustavsen fra Kongsberg Jazzfestival. Alle stiller seg bak budskapet som ble sendt avgårde i retning regjeringen onsdag.
– Vi er veldig glad for initiativet, og vi stiller oss bak de kravene Creo (forbundet for kunst og kultur) og Virke har utarbeidet og som gjengis her. Vi forventer at regjeringen tar dette på alvor og at det kommer strakstiltak til en kulturnæring som er inne i en krise. Det kreves raske tiltak, og de tiltakene burde helst kommet i går, sier Myklebust.

LES OGSÅ: Ber regjeringen om krisepakke for kultur- og opplevelseslivet i Drammen

– Må ta av pensjonene sine

Hun er daglig leder i Østafjelske kompetansesenter for musikk (ØKS), som har utsatt en arrangørsamling i Drammen førstkommende lørdag. ØKS-sjefen er bekymret for spesielt de små kulturaktørene, og sier at hvis det ikke blir satt inn ekstratiltak også i kulturbransjen ønsker hun ikke å tenke på hvordan kultursektoren ser ut til høsten.

Blant de små aktørene er det mange musikere, teknikere, produsenter og andre tjenesteleverandører som ser at kalenderen nå begynner å tømmes. Noen av kravene handler om en kompensasjon for tapt inntekt for musikere og andre aktører som enten har små foretak eller enkeltpersonforetak. I tillegg har de fleste i arrangørfeltet svært små marginer som nå presses kraftig, sier Myklebust og fortsetter:

– Koronasituasjonen preger alle deler av kulturnæringen. Uten strakstiltak frykter vi konkurser i tiden som kommer, og på individnivå er dette et spørsmål om hvordan den enkelte skal klare å brødfø seg selv og familien sin i tiden som kommer. Jeg kjenner flere som løser inn pensjonssparingen sin for å ha likviditet ut året, gitt at de i det hele tatt har klart å sette av noe til pensjonssparing. Til svyende og sist er dette et nasjonalt kulturpolitisk ansvar, forteller Myklebust, forteller Myklebust.

LES OGSÅ: Kulturlivet ber Abid Raja om krisehjelp

Forventere sterkere signaler fra myndighetene

Venstres Anders Wengen forventer at hans partikolleger Abid Raja og Iselin Nybø, som er henholdsvis kulturminister og næringsminister å bla opp for å redde kulturlivet.

– Kultur og opplevelsesnæringen er en veldig stor næring i Norge, med titusenvis av arbeidsplasser som blir berørt når denne næringen sliter. Derfor forventer jeg at regjeringen tar konkrete grep, og ikke bare på kort sikt, men på mellomlang og lang sikt også. Mister vi næringene nå er det noe vi vil slite med i mange år fremover. Vi håper også at nasjonale myndigheter kommer med klarere signaler til bransjen, for sånn som det er nå der alt blir overlatt til kommunenes eget skjønn gjør det situasjonene veldig vanskelig, forteller Wengen.

Det er noe daglig leder Knut Harald Pleym i Drammen scener kjenner seg igjen i.

– Myndighetene setter oss i en veldig vanskelig posisjon når de skyver alt ansvaret over på oss. Vi gjør de tiltakene vi kan, men vi forventer at det kommer sterkere signaler fra nasjonalt hold og fra kommunen, fordi det er vanskelig for oss å ta en faglig avgjørelse og begrunne hvorfor vi skal gjennomføre et arrangement med 100 kontra 450 eller 500 tilskuere. Vi sender inn alle våre arrangementer til vurdering hos kommunen, så må de komme med et pålegg om vi skal avlyse eller ikke, forteller han.

Riksteatret avlyser – det samme gjør Drammen scener

Dagen etter at Dagsavisen Fremtiden skrev denne saken ble det innført strengere nasjonale tiltak, som har ført til at Drammen Scener har innstilt alle publikumsarrangement fra 13. mars til 26. mars. Samtidig har også Riksteatret avlyst alle forestillinger denne våren. Det går også ut over Drammen scener.

– Det er særlig i konferanse og event-markedet vi sliter, der vi nok allerede har tapt et millionbeløp som vil gi oss betydelig inntektsfall i år og blodrøde tall. Nå har Riksteatret avlyst alle sine forestillinger, og sier at de skal komme tilbake til en kompensasjonsordning for det. Der er vi imidlertid soleklare. Det er de som har valgt å avlyse, og det uten et pålegg, og derfor er det deres ansvar å bære kostnadene knyttet til det, sier Pleym.

Han sier at de først og fremst merker det på billettsalget og publikums interesse, som også gjør det vanskelig for dem å spikre planene for høsten 2020 da ingen vil bestille billetter for øyeblikket i frykt for å tape penger ved en avlysning.

– Vi er godt nok rustet til å takle avlysninger, og må da inn i dialog med offentlige myndigheter og de aktørene som er involvert om hvordan vi skal løse det hvis det blir utfallet. I utgangspunktet ønsker vi å flytte ting lenger fram i tid, da det å avlyse aldri er en ønskelig situasjon. Samtidig handler det også om hvordan man skal behandle billettkjøperne, for selv om billettene vil gjelde til nytt arrangement vil det også være enkelte det ikke passer for eller andre som ønsker seg en refusjon, forteller Pleym.

LES OGSÅ: Kulturrådet med hjelpende hånd til arrangører

Stor økonomisk usikkerhet

Både han og festivalsjef Kai Gustavsen i Kongsberg Jazzfestival mener det er en total ansvarsfraskrivelse fra offentlige myndigheter å be arrangørene om å vurdere dette selv. Både fordi det skaper en usikker situasjon der mange arrangører vil ta ulike valg, men også fordi det skaper økonomiske problemer for arrangørene.

– Vi kan ikke som arrangører gjøre annet enn å forholde oss til offentlige myndigheter. Det jeg opplever som en utfordring nå er at myndighetene ikke er tydelige nok. De avgir den myndigheten til arrangøren selv med å vurdere om en skal avlyse eller ikke. Et annet ord for force majeure er act of god, og vi kan ikke leke Gud i dette tilfellet. Staten må gripe inn og si om vi kan gjennomføre våre arrangement eller ikke, sier Gustavsen.

Grunnen til at mange nødig vil avlyse er usikkerheten om hvem som må ta kostnadene. Force majeure handler om særskilte omstendigheter som er utenfor menneskelig kontroll, og etter norsk rett brukes det som et lovhjemlet begrep som fritar arrangørene for kontraktsforpliktelser og erstatningsansvar så lenge de kan påberope seg force majeure.

– I Norge i dag har de aller fleste kulturarrangement mellom 50 og 500 tilskuere, og derfor er grensen på 500 tilskuere og vurderingen for arrangementer over 100 langt fra er tydelig nok. Vi må vite hva som skjer hvis vi avlyser, for sånn det er nå frykter jeg at mange av våre underleverandører går konkurs før vi skal arrangere vår festival mens de venter på tiltak fra regjeringen, sier Gustavsen.

LES OGSÅ: – Ikke forvent pengene igjen

Stor samfunnsmessig betydning

Han synes det er altfor tidlig å snakke om hva som kan skje med Kongsberg Jazzfestival, og siden det er 16 uker til åpningsdagen håper han at festivalen skal kunne gå som planlagt.

– Det er for tidlig å si om det spøker for vår festival. Det er fortsatt 16 uker til, men samtidig er det lett å se at spredningen av koronaviruset eskalerer veldig nå, og hvis du kommer inn i en periode med 10-12 uker der publikum ikke kjøper billetter blir det veldig vanskelig å ta inn et billettsalg som skulle vart i 20 uker på tre-fire uker, sier han og fortsetter:

– I Kongsberg er vi en liten bedrift, men vi omsetter likevel for 36 millioner kroner. Jeg vet veldig godt at de fleste restauranter hadde gått konkurs uten inntektene de får inn under jazzfestivalen, og at hotellene ville fått millionsvikt. Det å avlyse festivalen ville fått stor samfunnsmessig betydning ut over oss selv, sier Gustavsen som mener vi må finne en løsning som gjør at aktørene nå klarer å stå i stormen de kommende månedene.

– Det kommer umiddelbare tiltak til oljeindustrien og til svære multinasjonale selskaper, men her snakker vi om små aktører, arrangører, lyd og lysfirmaer og andre som har veldig lave marginer, hvis de i det hele tatt har marginer. Det å drive videre uten kunder vil være problematisk, og vil skape problemer for næringen langt frem i tid. Derfor må vi ha tiltak på banen nå, og helst allerede fra starten av neste uke, forteller Gustavsen.

LES OGSÅ: Ap vil ha krisetiltak for kultur og idrett

Mer fra Dagsavisen