Nyheter

Frivillige reddet bygdas historie

Når Nedre Eiker går inn i Nye Drammen, følger Eiker arkiv med. Her gjøres så mye ulønnet arbeid at det bare kan sammenlignes med Maihaugen.

Bilde 1 av 3

– Vi går gjennom gamle årganger av Drammens Tidende (DT), og skriver ned alt som har blitt skrevet om Nedre- og Øvre Eiker, forklarer Arnt Hole.

Han har ingen anelse om hvor mange timer han har jobbet i arkivet – men det er hele dagen, hver fredag, i mange år. Han er bare én av de 15–20 frivillige som bidrar jevnlig til arkivdriften.

– Det er bare meg som har en 25-prosentstilling her. Alt annet er frivillig innsats – og tilsvarer minst 4,5 årsverk. Kun Maihaugen kan skilte med noe tilsvarende, dog i mye større skala, forteller Gjermund Glittfjell, som ellers er lærer ved Hokksund barneskole.

Krevende oppgave

De ansatte fra Drammen byarkiv er omgitt av fulle bokhyller på alle kanter, når de besøker «lillebroren» i kjellerlokalet på Solberg Spinderi. De skal ta over ansvaret for alt drammensrettet materiell samt diverse dokumentasjon som sjelden brukes, men ikke kan kastes.

Glittfjell gleder seg til å få tilgang på mer fagekspertise og ressurser. Det er krevende å arkivere, digitalisere og tilgjengeliggjøre store mengder fotografier, film, lyd, avisutklipp og hele arkiver etter bedrifter og organisasjoner som nå er borte.

Inspirerende

Mone Sveia, som overtar som byarkivar etter Tom Oddby 1. april, er dypt imponert over det de har fått til i Eiker.

Arbeidet med, og formidlingen av, den lokalhistoriske samlingen på Solberg Spinderi skal fortsette, men Sveia håper å videreføre dugnadsånden og formidlingsgleden.

– Det å få folk til å bruke våre arkiver og gjøre det relevant er noe av det viktigste vi gjør, for dette er så mye mer enn gamle, støvete ark. Det er så flott å høre hvordan Gjermund gjør historien levende for sine skoleelever, ved å vise dem de eldste filmopptakene fra Hokksund – for så å sende dem ut for å filme de samme stedene i dag.

Revidering på vei

I 2017 oppnevnte regjeringen et utvalg som skal vurdere endringer i arkivloven, som ble skrevet før digitaliseringens store inntog. Loven omfatter heller ingen private arkiver. Dette kan komme til endre seg 2. april – når utvalget skal levere sin utredning.

Glittfjell, som har reddet flerfoldige private arkiver fra søppeldynga – og glemselen – er blant dem som håper på en forandring.

– Utrolig mye dokumentasjon hadde bitt kastet om ikke vi hadde fått tak i det. Som da vi fikk beskjed om at det lå rundt 10.000 gamle klisjeer (trykkplater for bilder red.anm.) fra DT i kjelleren på Austad gård. Da vi kontaktet Drammens museum om funnet, var svaret: «Er ikke de kastet ennå?». Så hadde de heller ingen mulighet til å få trykket opp de gamle motivene, forteller Gjermund Glittfjell.

Men det kunne Eiker arkiv. Bare et par etasjer over dem holder Grafisk museum Buskerud til. Her har de flere gamle og funksjonelle trykkpresser – og frivillig trykker Even Hoem. Han har tryllet fram mange hundre av de unike bildene, som i dag inngår i arkivet.

Mer fra Dagsavisen