Forsvarer går hardt ut mot terrordom mot drammenser i Italia

– Et sjokkerende resultat som bærer preg av at han ikke har fått noe forsvar, sier Solveig Høgtun etter at hennes klient ble dømt til 7,5 års fengsel i Italia.

Tirsdag ble mulla Krekar dømt til tolv års fengsel av en italiensk domstol, og samme dag ble han pågrepet av PST i sitt eget hjem.

En 46-åring bosatt i Drammen ble også dømt i samme sak til 7,5 års fengsel for å ha bidratt til terrorplanlegging som en del av mulla Krekars nettverk Rawti Shax. Italienske påtalemyndigheter har sagt at drammenseren, som i likhet med Krekar opprinnelig kommer fra Irak, var Krekars høyre hånd.

Forsvarer Solveig Høgtun slakter dommen mot sin klient som nå har en fengselsstraff hengende over seg.

– Jeg kan bare si at det er et sjokkerende resultat som bærer preg av at han ikke har fått noe forsvar og at dommerne ikke har hørt hans forklaring, sier Høgtun til Dagsavisen Fremtiden.

Hun fyrer mot mannens forsvarere i Italia.

– De som har forsvart ham har overhodet ikke tatt kontakt med ham eller forsøkt å få ham i tale, slår hun fast.

– Hva tenker du om dommen i saken?

– Jeg mener at prinsippet om rimelig tvil skal komme tiltalte til gode skal gjelde, men det har de visst ikke hørt om der, svarer hun.

– Hvordan forholder din klient seg til dommen?

– Jeg skal snakke med ham etter ferien, men legger til grunn at han vil anke, sier hun.

PST gikk tirsdag ut og sa at mannen ikke vil bli pågrepet, slik Krekar ble, ettersom han, i motsetning til Krekar, er norsk statsborger og dermed ikke kan utleveres til Italia.

Høgtun understreker at hennes klient, som har barn i skolealder i Drammen, ønsker minst mulig oppmerksomhet omkring saken.

– Det beste for han er om det skrives så lite som mulig, sier hun.