Nyheter

Første Pride på hjemmebane

Linn Beate Iversen (36) var en av mange skeive drammensere som lørdag stolt kunne ta med familien sin og gli gjennom byen de selv vokste opp i - en pulsåre av farger, rytmer og smittsom glede.

Bilde 1 av 5

- For meg er det en selvfølge at vi går i dag. Vi er skeive og har fått barn med en av samme kjønn - og jeg er veldig stolt over at Drammen har fått til å arrangere Pride, sier Linn Beate Iversen (36), som aldri selv har opplevd det som noe problem å være den hun er i hjembyen.

SE VÅRT STORE BILDEGALLERI FRA DRAMMEN PRIDE 2019 HER.

Nå bor hun i Solbergelva sammen med Marianne Hvalsmarken og barna Noah (6) og Mille (1).

- Det har vært greit å være skeiv i Drammen, slik jeg har opplevd det. Vi har et godt nettverk rundt oss som er åpne om legning, men det er helt sikkert ulikt når man blir komfortabel og synes det er greit å fortelle hvem man er. Hvilke fordommer man møter varierer nok veldig fremdeles, sier Iversen idet halvparten av sønnens seks fargerike ballonger ser sitt snitt til å tjuvstarte paraden med et smell.

Linn Beate har gått i Pride-parade i Oslo to ganger tidligere, men nå er det altså drammenshjertene som skal erobres.

LES OGSÅ: - Enestående sjanse til å vise Drammen som inkluderende, moderne og mangfoldig by

Født nederst i en lang oppoverbakke

- Sammen skaper vi drammenshistorie i dag. I tillegg skaper hver og en av dere historier fra Pride for fremtiden. Takk for at dere gikk sammen med oss i dag, sa arrangørene i sin appell på Strømsø torg, endestasjonen for det halvtimelange opptoget som lyste opp et regntungt bybilde fra Drammen Park via Bragernes torg og Bybrua.

Andre appellanter var også synlig beveget over den historiske dagen.

- Jeg er Eirin Grinde Tunheim og ble nummer fire i Miss Norway 2019!, startet en strålende og rødkledd skikkelse sin tale fra den provisoriske scenen - tilhengeren til den største parade-trucken.

- Men jeg ble født nederst i en lang oppoverbakke Litt bak startstreken, vil jeg si. I dag kan jeg med høyt hevet hode si at jeg er en transkvinne. Vi lever på en klode som liker å systematisere og kategorisere og putte i skap - men vi er alle mennesker bare kledd oppi kjønn, kroppsformer og hudfarger, sa Tunheim.

- Jeg vil fremme diversitet i samfunnet vi lever i, sa hun til stor jubel fra folkemassen.

Kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) var blant flere utenbys politikere som hadde tatt turen til Drammen for å gå i tog. Før MGP-legende Kate Gulbrandsen fremførte "Mitt Liv", roste Sanner både lokale pionerer og dagens drammensere som hadde tatt til gatene i regnet.

- Sammen gjør dere og vi Norge rausere, sa statsråd Sanner.

Mer fra Dagsavisen