Nyheter

Fornøyd med tiltakene på kort sikt – men forventer mer

Partiene som ba om en krisepakke fra regjeringen på onsdag er fornøyd med responsen på kort sikt, men mener det blant annet mangler ordninger for faktisk kompensasjon for alle som har blitt nektet drift.

Onsdag la Arbeiderpartiet, MDG og Senterpartiet i Hovedutvalget for kultur, idrett og frivillighet sammen med Høyre og Venstre i Drammen frem en fempunktsliste der de ba regjeringen om hjelp til å finansiere for å hjelpe byens næringsliv og kulturaktører med utfallet av det pågående koronavirusutbruddet.
Fredag kom svaret i form av regjeringens krisetiltak til næringslivet, og MDGs Herman Ekle Lund mener regjeringen i stor grad har svart opp mange av forventningene, men at de fortsatt har litt å gå på.

 – På kort sikt er vi ganske fornøyd, men det er fortsatt mye jobb igjen å gjøre før man kan si at man har reddet næringene. Det kreves helt klart nye krisetiltak allerede neste uke som svarer opp det som mangler, men hvis de fortsetter å svare ut de innspillene som kommer er dette en god start, sier han til Dagsavisen Fremtiden.

LES OGSÅ: Frykter at kulturnæringen kan bli rasert

Arrangørene må få klarhet på lengre sikt

MDGs nestleder i hovedutvalget for kultur, idrett og frivillighet mener det mest akutte behovet som ikke er innfridd på kort sikt gjelder dagpenger for selvstendige frilansere som mister store deler av sin inntekt.

– Vi mener at det trengs kompensasjonsordninger for de som blir nektet inntekter, det gjelder spesielt festivalene som har den ene muligheten i året for å tjene penger. Der vil de aller fleste festivalene gå konkurs om de ikke får en kompensasjon, sier Ekle Lund som forventer at det kommer i neste rekke med tiltak.

En annen ting som han heller ikke mener er forsvarlig er at arrangørene fortsatt må basere seg på at regjeringen skal gjøre nye vurderinger hver 14. dag.

– For mange av arrangørene er det godt at det på kort sikt har kommet strenge retningslinjer som gjør at de vet om de må avlyse eller ikke, men de retningslinjene varer kun til 26. mars. For alle de arrangementene arrangørene har planlagt etter det vet man fortsatt ikke om man skal avlyse eller ikke, og det er en veldig usikker og sårbar situasjon, siden du kan risikere å måtte ta all kostnaden selv hvis du velger å avlyse etter den datoen, sier Ekle Lund.

LES OGSÅ: Regjeringen tar det meste av permitteringsregningen

Trenger ytterligere grep

Han mener også det må komme mer langsiktige retningslinjer basert på de mange festivalene som skal arrangeres de kommende månedene.

– For de festivalene som skal arrangeres gjennom det regjeringen selv har opplyst er da epidemien skal ramme hardest må de treffe tiltak nå. For dem står det mange millioner på spill, og de må få vite om de har muligheten til å avlyse eller om de må risikere å gå konkurs. Samtidig er det også usikkert om du får igjen pengene hvis du nå forplikter deg til nye kostnader, booker nye artister eller bruker penger på markedsføring når du vet om situasjonen, så her må myndighetene være mye tydeligere, sier Ekle Lund.

Posisjonspartiene er fornøyd med at staten tar en større del av ansvaret for permittering ved å dekke lønnen etter bare to dager, men mener utsatt betaling formuesskatt ikke er treffende for mindre og nyoppstartede virksomheter.

– Det er positivt at regjeringen sier det vil se på ytterligere tiltak som kan bedre likviditeten til bedriftene på kort sikt. Blant annet gjennom midlertidig utsettelse for betaling av arbeidsgiveravgift. Det er en avgjørelse vi oppfordrer regjeringen sterkt til å effektuere snarest, sier Ekle Lund som også er positivt til at regjeringen endrer skattereglene slik at bedrifter som går med underskudd i år, kan tilbakeføre underskuddet mot beskattet overskudd fra tidligere år.

LES OGSÅ: Ber regjeringen om krisepakke for kultur- og opplevelseslivet i Drammen

Mer fra Dagsavisen