Nyheter

Formannskapet vedtok plassering av Åskollen ungdomsskole

Et stort medvirkningsarbeid og 1,5 år senere: Formannskapet gikk for samme plassering av Åskollen ungdomsskole som bystyret vedtok i fjor.

Hva? Var ikke lokasjon av ny ungdomsskole og flerbrukshall på Åskollen landet?

Nei da. Bystyret i Drammen vedtok i juni i fjor at skolen skal ligge på østsiden av fotballbanene, sentralt på Åskollen, men da Drammen kommune i februar kjøpte Nordby gård, fikk de helt nye muligheter for plassering av den nye skolen. Da vedtok de også å utrede om ungdomsskolen istedet skal bli en 1-10 skole.

Derfor vedtok politikerne i juni en medvirkningsprosess, der de skulle prate med lokale lag, foreninger, barn, unge og voksne på Åskollen, for å få deres innspill til lokalisering av ny skole, og hva den burde inneholde.

I november var innspillene fra befolkningen klare, og politikerne i formannskapet skulle 1. desember vedta om de ville holde seg til bystyrets vedtak om å ha skolen ved Nordbylia / fotballbanene, kjøre en ny medvirkningsprosess rundt tre alternative plasseringer, eller gå videre med hele syv alternative plasseringer for ny skole.

De tre plasseringene i alternativ to var skole og flerbrukshall på østsiden av fotballbanene, som bystyret vedtok, skole og flerbrukshall langs Nordbyveien eller skole og flerbrukshall på kunstgressbanen.

Ville politikerne utrede skole på Norby gård, måtte de altså gå videre med alle syv alternative plasseringer, noe som utvilsomt ville ha forsinket prosessen.

Les også: Bevegelse i togparkeringsaken: Bane Nor vil la deler av Sundland være

Fulgte bystyrets vedtak

Men, i tro byråkratisk ånd brukte formannskapet så lang tid på første del av møtet, at det ikke var tid til noe debatt om Åskollen skole. Politikerne ble heller enige om å utsette debatten til kommunestyremøtet, som får siste ordet i saken om hvor skolen skal ligge.

De klarte dog å fatte et vedtak om hvor de mener skolen bør ligge.

Flertallet gikk for den samme lokasjonen som bystyret vedtok et år tidligere: Å plassere skolen med flerbrukshall på østsiden av fotballbanene, sentralt på Åskollen.

– Jeg håper det får fart på prosessen, og at vi får skolen raskt på plass, sa MDGs Ståle Sørensen.

Høyre kom på sin side med en selverklært «spoileralert» fra budsjettforslaget sitt, der de ønsker å forskyve byggingen av Åskollen ungdomsskole, og i stedet fremskynde Veiavangen skole. Som en naturlig konsekvens av dette, stemte de for å gå videre med alle syv plasseringene.

– Med vårt budsjettforslag vil vi få god tid til å lande på plassering.

Les også: Foreslår å utsette Åskollen ungdomsskole: – Vil mest sannsynlig forlate bydelen

Fortgang viktigere enn plassering

Ungdomsskolen på Åskollen er svært etterlengtet. I dag busses elevene til ungdomsskolen utenfor kommunedelen. Utbyggingen på Knivåsen har også økt behovet for en egen skole på Åskollen.

Skolen skulle i utgangspunktet stå klar i 2023, men i høst gjorde rådmannen det klart at det ikke var rom i investeringsbudsjettet for skolen de neste fire årene. Selv om politikerne ikke vedtar den endelige økonomiplanen før om noen uker, ser det mørkt ut.

Det betyr at skolen tidligst sett er på plass om fem-seks år. I medvirkningsprosessen gjorde naboer og andre på Åskollen det klart at framdriften i etableringen av den nye ungdomsskolen er viktigere enn lokalisering. De mener dagens ungdomsskoleløsning er uheldig for nærmiljøet.

Les også: Ungdomsskole i høyblokka, solcellepanel og bilfrie gater: dette kan skje på den gamle sykehustomta

Vil ha tydelige skiller

I medvirkningsprosessen med beboere på Åskollen, kom det frem et generelt ønske om at at det bygges i kantene, mot Nordbyveien eller fortettes i allerede bebygde områder for å bevare mest mulig av skogen, gressbanen og fotballbanene på sletta.

De ønskes også at det blir egne soner for ungdomsskolen, barneskolen og barnehagen, om ungdomsskolen ender sentralt på Åskollen.

Stort behov for møteplass

Gjennom medvirkningsaktivitetene med barn og unge er det også registrert noen tydelige tendenser i hva som mangler i kommunedelen.

Barn og unge ønsker en sosial innendørs møteplass for barn og unge, som ikke er organisert idrett.

Ungdommene for eksempel ungdomsklubb, kafe, bibliotek kombinert med idrett og kultur. Gjerne et tilbud i mellomrommet mellom skole- og fritidsaktiviteter.

Det har vært noen uheldige voldsepisoder på kveldstid hvor politiet har vært involvert. Ungdommene mener et sosialt tilbud vil bidra til at flere voksne er tilstede i området, og gir i tillegg ungdom et tilbud som mangler i dag.

Mer fra Dagsavisen