Talsperson Fereshteh Halimi og leder Mohammad Mostafaei i Universal Tolerance Organizations hovedkontor på Bragernes torg. FOTO: KATRINE STRØM

Forkortet av terrorfrykt

En overlevende etter skuddene i København deltar i paneldebatten i Drammen. Arrangøren sier de forkorter etter politiets råd.

Etter et møte med politiet tirsdag avgjorde arrangør Universal Tolerance Organization og daglig leder Jan Beckmann i Drammens Teater at utstillingen med karikaturtegninger fra hele verden kun vil henge oppe mellom klokken 14 og 20 neste fredag. De har tidligere gjort klart at ingen av de juryerte arbeidene forestiller profeten Mohammed.

– Ikke noe tema

Likevel er det altså blitt vurdert som for risikabelt å la drammensere se tegningene, utover de timene det planlagte seminaret varer. Jan Beckmann ser det ikke som noen innskrenkning i teaterets oppsatte program.
– Nei, det har ikke noe med det å gjøre. Det vi har fokus på er de ansattes og publikums sikkerhet. Vi som alle andre må forholde oss til sikkerhetsbildet der ute, og føler oss godt ivaretatt og i god dialog med politiet.
– Er du redd noen tenker at du som leder for et kulturhus nå ikke selv bestemmer hva som skal vises?
– Det er ikke noe tema for meg. Vi har 450 forestillinger i løpet av et år, i alle sjangre og for mange grupper. Alle disse har sine særpreg og behov, sier Beckmann.

– Vanskelig å vise noe annet

Utstillingen ble planlagt etter angrepet på Charlie Hebdo i Paris i januar, men likevel er politiets vurdering av sikkerheten først gjort denne uka.
– Skal vi ha en sannferdig og god risikovurdering, må den gjøres så tett opptil et arrangement som mulig, sier Øyvind Aas, sjef for Drammen politistasjon.
Aas understreker at det er arrangøren som avgjør hva som vises, og sier politiets jobb er å sikre at lovlige arrangementer blir gjennomført.
– Er det en vanskelig vurdering å begrense nettopp et fritt og lovlig arrangement?
– Nei, vi har ikke begrenset noe, utover å komme med innspill. Det er ikke sikkert at arrangøren har visst hva deres plan ville medført praktisk, sier politisjefen, og avviser at lengden på vaktholdet er et spørsmål om ressurser.
– Men det ville vært vanskelig for Drammens Teater å ha andre arrangementer samtidig, dersom vi skulle vært der over to dager, sier Aas.

Overlevde terroren

– Vi tenker at sikkerhet er viktig, og etter møtet med politiet og Drammens Teater var alternativene enten å avlyse, eller å sette en begrenset tid, slik politiet foreslo, sier Fereshteh Halimi, talsperson for Universal Tolerance Organization. Hun sier at de er fornøyd med løsningen som er landet.
– Hvorfor ønsket dere å ha arrangementet over to dager opprinnelig?
– Det var for at flest mulig kunne se kunstutstillingen. Nå er sikkerheten overordnet, og vi har mer fokus på det, sier Halimi.
Over 90 personer er så langt påmeldt seminaret, som har fått et nytt navn i panelet: Helle Merete Brix var med på debatten på Krudttønden i København som arrangør. Hun er en av to grunnleggere av Lars Vilks-komiteen, og i 2008 publiserte hun en bok om Det muslimske brorskapet. På norske Human Rights Services nettside omtales hun som HRS’ medarbeider i København gjennom 12 år.