Nyheter

Flytter 8. mars-festen fra Folkets Hus

Arrangørene av kvinnedagen i Drammen har fått et uvant problem.

Bilde 1 av 3

– Det har vært en kjempediskusjon, sier Sahar Madahian, styremedlem i 8.mars-komiteen i Drammen og kvinnepolitisk talsperson i Drammen SV.

Stikk i strid med tidligere år har arrangørene av den internasjonale kvinnedagen i Drammen fått et kapasitetsproblem: Når de må ta høyde for et oppmøte på 300 eller flere i toget, er det ikke lenger forsvarlig å legge det påfølgende festmøtet til venstresidas tradisjonsrike storstue i Folkets Hus.

– De siste årene har mer enn 300 gått i tog, og ifjor fikk en tredel av de som var i toget rett og slett ikke plass inne på Folkets Hus. Det var kjempeflaut, slår Madahian fast.

–  Vi jobber så hardt for å få folk inn, og setter opp et så fint program som vi klarer. Da er det selvsagt viktig for oss at alle får plass! Etter å ha prøvd på ulike vis å finne en løsning inne i Folkets Hus, ga vi opp det, sier Madahian.

###

Flytter til Marienlyst

Derfor har komiteen tatt grep, og ikke bare endret lokalisering for festen, men også ruta for selve toget –  som i år går på dagtid ettersom kvinnedagen faller på en søndag.

Toget starter som tidligere fra Strømsø Torg, med oppmøte foran de store trappene opp mot Bybrua. Men grunnet den planlagte Skisprinten som legger beslag på Bragernes torg til og med søndag 9. mars, har arrangøren i år valgt å holde hele arrangementet på Strømsø.

I stedet for å krysse elva, tar toget derfor inn Tordenskioldsgate, svinger til høyre opp Knoffsgate, krysser Bjørnstjerne Bjørnsonsgate og går Knoffsgate videre til Marienlyst ungdomsskole.

I den moderne skolens amfi vil det videre programmet avholdes.

Her er programmet for 8.mars-toget: Kl. 13.30 Oppstilling til 8.mars-tog på Strømsø torg. Kl. 14.00 Appell fra Sahar Madahian, SV kvinnepolitisk ansvarlig Kl. 14.10 Toget går mot Marienlyst skole

MeToo og kurdiske kvinner

Mens parolene ikke er klare ennå, røper Madahian at hun er veldig stolt av årets festprogram.

Dagsavisens Oslo-redaktør Bente Rognan Gravklev tok i november et oppgjør med det hun mener knuser hele MeToo-bevegelsen og hvordan varslerne ble behandlet, etterhvert som profilerte politikere som Trond Giske (Ap) og Kristian Tonning Riise (H) kom tilbake i offentligheten. I Klassekampen har Gravklev advart mot presset på medier til å endre i artikler etter VGs famøse sak om Trond Giske på Bar Vulcan.

– Hun peker på at rollen deres er endret fra offer, til at de må forsvare nærmest hvorfor de varslet i det hele tatt. Det perspektivet syntes vi var meget interessant, sier Madahian.

LES OGSÅ: Er du litt lei av MeToo nå?

Gashbin Kader fra Ungkurd skal snakke om kurdiske kvinners opplevelse av krigen som har herjet de siste årene, og også kjente navn fra Fellesorganisasjonen, Palestinakomiteen og Betzy Krisesenter har plass på programmet.

Dessuten er to yngre stemmer, Thea-Celine Andersen og Camilla R. Martinsen satt opp – med foreløpig hemmelig tema.

Slampoeten Ida Helene Benonisen som jobber i Lier står for underholdningsinnslag, kanskje blir det også flere kulturelle avbrekk.

Se det foreløpige programmet her:

Program for festmøtet på Marienlyst skole

Kl. 14.40-15.10 Servering; kaffe vafler og kake
Sykepleierforbundets trommekorps

Kl. 15.15 Internasjonal appell, Kristine Martinsen, Palestina komiteen i Oslo

Kl. 15.25 Hoved appell, Bente Rognan Gravklev Osloredaktør i Dagsavisa

Kl. 16.00 Appell fra Likelønnsaksjonen, Mimmi Kvisvik, leder av Fellesorganisasjonen

Kl. 16.10 Ungdomsappell, Thea-Celine Andersen, Amnesty ung

Kl. 16.15 Kulturinnslag, Ida Helene Benonisen, slamposi

Kl. 16.30 Ungdomsappell, Camilla R. Martinsen, LO

Kl. 16.35 Betzy Kjelsberg appell, Turid Lilleheie, leder av Drammen Kvinnesaksforeningen

Kl. 16.40 Internasjonal appell, Gashbin Kader, UngKurd

Kl. 16.45 Appell om unge jenter helse, Kristin Sundet, Helsesykepleier og samfunnsdebattant

Gratis inngang, salg av vafler, kake og drikke.

Interkultur runder av

De siste årene har det  skapt en viss turbulens at Drammen kommune har valgt å lage sitt eget arrangement på kvinnedagen, som 8. mars-komiteen har fryktet ville vanne ut vekten på dagen som kampdag til fordel for en kvinneintern hyllest og feiring.

Også i år har InterKultur forberedt en stor markering på Union Scene, men ettersom toget går tidligere enn det pleier når 8. mars faller på en hverdag, er det fullt mulig å rekke begge deler, understreker Madahian.

I år er InterKulturs tema KVINNESTEMMER, og ifølge deres hjemmeside slår årets fest et slag for kvinner som har gjort en forskjell, som har gått foran og fått til en endring i sitt miljø, i samfunnet eller for sine omgivelser.

Dette sceneprogrammet starter kl 18 på Union Scene.

Mer fra Dagsavisen