Extinction Rebellion kastet ut etter sivil ulydighet. I morgen holder de klimaforedrag i Drammen

MDG Drammens gjester vil tvinge styresmaktene til å erkjenne alvoret og ta nødvendige grep for å motvirke klima- og miljøkrisene som truer.

av NTB og Katrine Strøm

En klimademonstrant som ropte ut sitt budskap til representantene fra galleriet på Stortinget, sørget for at onsdagens debatt måtte avbrytes i flere minutter.

Det var demonstranter fra gruppen Extinction Rebellion som sto bak protestaksjonen.

– Stille! sa Eva Kristin Hansen (Ap) fra Stortingets presidentskap mens hun gjentatte ganger klubbet for å få ro i salen.

Det ble det ikke, fordi demonstrantene nektet å etterkomme kravet om å forholde seg rolig.

Et opptak på Stortingets nett-TV viser hvordan aktivist Dag Kolstø leser sin appell fra et ark, mens han blir filmet av en annen person på galleriet. En vakt forsøker å dra ham bort fra galleriet, men han stritter imot.

Hansen forsøkte å lede stortingsmøtet videre, men ble kraftig forstyrret av demonstrantens roping. Etter å ha gitt ordet til Ingrid Heggø (Ap) besluttet Hansen til slutt å avbryte møtet.

– Vi tar en pause fram til galleriet er tømt. Det anses vedtatt, sa hun.

Extinction Rebellion beskriver seg selv som en opprørsgruppe som benytter ikkevoldelig sivil ulydighet for å tvinge styresmaktene til å erkjenne alvoret og ta de beslutninger som er nødvendige for å motvirke klima- og miljøkrisene verden står overfor.

Torsdag 13. juni klokka 18 er organisasjonen trekkplaster for Miljøpartiet De Grønne i Drammen, som på facebook har invitert til eventet med tittelen "Opprørsforedraget kommer til Drammen!". Foredraget skal holdes i Drammen MDGs lokaler i Konnerudgata.

Dette er et foredrag som holdes i mange land, under mottoet: Si sannheten og ta tak som om sannheten gjelder, opplyses det i invitasjonen. Organisasjonen vil også dele den nyeste forskningen på klima- og miljøkrisene.

"Vi vil se på psykologien ved fornektelsen av klimaendringene. Med utgangspunkt i erfaringer som er høstet av andre sosiale bevegelser, vil vi komme med forslag til hva vi alle kan gjøre "for å ta tak som om sannheten gjelder", utdyper bevegelsen som også ønsker å verve medlemmer gjennom fordraget.

– Dette er ikke et MDG-arrangement, men de har fått låne våre lokaler. Det er hyggelig om folk kommer, og arrangementet er åpent, opplyser Ståle Sørensen i Drammen MDG.