Nyheter

Et steg nærmere gjestehavn med plass til opp mot 100 båter

Erland Borgen i Berger Båtforening sier at de jobber med å ruste opp dagens småbåthavn, men håper samtidig på en løsning der de kan få på plass en gjestehavn med plass til opp mot 100 båter.

Dagens småbåthavn på Berger ble bygget på 1970-tallet, og har vært i bruk siden. Arbeidet med å anlegge en ny småbåthavn har allerede pågått en stund, siden grunneier ikke har mudret og vedlikeholdt havna de siste tre årene. Mudring gjøres for å få dypere havneområder, slik at større båter kan komme inn i havnen og legge til kai.

– Det har alltid vært båthavn i «Renna» her på Berger, og det er fortsatt regulert som båthavn. Der har det ligget båter i over 100 år, og vi ønsker fortsatt at det skal være en småbåthavn her som et lavterskeltilbud med rimelige båtplasser for ungdom og andre som ønsker å benytte seg av småbåthavna, sier Erland Borgen i Berger Båtforening.

LES OGSÅ: Slik skal Drammen kommune styrke kollektivtransporten (+)

Pusser opp dagens havn på egenhånd

Han forteller at de selv nå har tatt initiativ til å utbedre småbåthavna, etter at den forrige grunneieren ikke fikk det til å gå rundt økonomisk på grunn av de nye reglene for mudring, som sier at alle massene nå må fjernes helt fra bukta.

– En fornuftig kommersiell drift krever mye arbeidsinnsats, og det er enklere for en forening som er drevet på hobbybasis å få en havn som dette til å gå rundt. Vi teller ikke kroner på samme måte som de som driver dette kommersielt heller, så vi har nå fått til en tiårsavtale med grunneier om å drive småbåthavna, forteller Borgen og fortsetter:

– Vi ønsker å forskjønne området, og få litt orden igjen på brygga slik at vi som bor her kan begynne å bruke den igjen. Vi har innsett at vi ikke får mudret i år, da det blir for kostbart og vanskelig å få til. De neste ukene skal vi gå i gang med en koronadugnad på fem og fem for å friske opp området og gjøre det litt mer ålreit igjen, sier Borgen.

Samtidig som de selv ønsker å sette i stand småbåthavna for de som bor i Berger, ønsker båtforeningen også en større gjestehavn slik at flere kan komme på besøk. Det er også blant tiltakene det legges opp til i områdereguleringen for Berger, som var oppe i formannskapet på tirsdag.

Den nåværende småbåthavna har sett bedre dager, men båtforeningen på Berger har nå fått til en tiårsavtale med grunneier og ønsker å forskjønne området og drive havna som et lavterskeltilbud.

Den nåværende småbåthavna har sett bedre dager, men båtforeningen på Berger har nå fått til en tiårsavtale med grunneier og ønsker å forskjønne området og drive havna som et lavterskeltilbud. Foto: Pernille Vestengen

LES OGSÅ: Barnehagestyrer Heidi ble rørt til tårer av gjensynet med ungene (+)

Kommunen foreslår tre alternativer

Saken som formannskapet vedtok enstemmig, og som skal opp i kommunestyret førstkommende tirsdag, handler om en fastsettelse av planprogrammet for Berger, med følgende konsekvensutredning. Basert på folkemøter i Berger og administrasjonens eget arbeid har man kommet opp med tre alternative løsninger til plassering av ny småbåthavn i Berger.

Alternativ 1, øst for Blindsand
Området brukes som badestrand og til rekreasjon og turgåing. Kyststien går langs Blindsandodden og arealet som er tenkt benyttet til småbåthavn er forholdsvis flatt. Det må tilrettelegges for parkering, utslipp og eventuelt utedo. Veien inn til Blindsand (Strandveien) er smal og dårlig vedlikeholdt.

Alternativ 2, nord for Stikkern
Området brukes som badestrand og til rekreasjon og turgåing. Kyststien går langs bryggeveien og det er både parkering, mulighet for båtutsett og utedo på Stikkern.

Alternativ 3, Berger brygge
Berger brygge var tidligere en havn for dampbåter, og er i dag en del av kyststien i Vestfold. I dag står det bare rester igjen av kaianlegget i stein. Bryggen er en del av industrisamfunnet til gamle Berger og Fossekleiva.

LES OGSÅ: Banjo-lager og portrett-spikker Jørgen har kjøpt den historiske Schulerudgården

Håper på gjestehavn med plass til 100 båter

Alternativ to er der småbåthavna er i dag, så Borgen og båtforeningen håper at politikerne kan gå inn for en kombinasjonsløsning mellom alternativ én og to. Det mener han også har mest støtte i lokalbefolkningen.

– Vi har vært i diskusjoner med grunneier på Blindsand om å etablere en større småbåthavn der, gjerne med plass til opp mot 100 båter. For oss som båtforening er det et stort prosjekt, og en manglende avtale med grunneieren har ført til at vi ikke har gjort noe med det siden 2016. Det er gangavstand mellom de to stedene, så hvis vi kunne fått til en kombinasjonsløsning kan det hende at båtforeningen kunne drevet begge stedene, sier Borgen.

Båtforeningen har holdt på med lokaliseringen av en ny småbåthavn en god stund nå, og Borgen gleder seg til å se hva kommunens konsekvensutredninger viser og komme seg videre med saken.

– Til tider har det vært ganske tungt å jobbe med dette. Det er et stort lerret å bleke og en voldsomt stor papirmølle å komme gjennom for å få på plass en ny småbåthavn. Jeg hadde ikke giddet å drive med det hvis jeg ikke trodde at vi kom til å få til en god løsning, siden det er veldig viktig for oss her ute, sier Borgen.

Båtforeningen håper å få på plass en gjestebrygge med plass til opp mot 100 større båter øst for Blindsand, samtidig som de også får pusset opp og mudret dagens småbåthavn for et lavterskeltilbud.
Båtforeningen håper å få på plass en gjestebrygge med plass til opp mot 100 større båter øst for Blindsand, samtidig som de også får pusset opp og mudret dagens småbåthavn for et lavterskeltilbud. Foto: Pernille Vestengen

LES OGSÅ: Byavisa-redaktør saksøker egen avis – dette krever han i oppreisning (+)

Mener Berger har masse å tilby

Han ønsker å minne politikerne på hva de sa da kommunene ble slått sammen.

– Før sammenslåingen snakket man mye om å sette pris på, og bevare de enkelte stedenes særegenheter. Dette er det området i Drammen der kommunen har en ordentlig sjø med saltvann. Det er gode muligheter for kommunen å høste av det, men det blir ikke gjort for øyeblikket. Dette er en mulighet for å gi Berger et skikkelig løft, men for å få det til trenger vi en båthavn av litt størrelse, med plass til gjestebrygger slik at andre kan komme på besøk hit til søndre Drammen, sier Borgen.

Han mener Berger har masse å tilby, og er sikker på at flere hadde kommet på besøk hvis forholdene hadde blitt lagt til rette for det.

– Kommunen har brukt mye penger på Fossekleiva, og det er trist å se trafikken passere her og dra inn til Holmsbu fordi det ikke er noe plass hvor de med større båter kan legge til. Jeg er sikker på at kulturmiljøet og kunstmiljøet i Holmsbu får mye gratis fra båtturistene, som vi også kunne fått her. Hvis vi fikk en kombinasjonsløsning på plass tror jeg mange flere ville tatt turen innom, og benyttet seg av muligheten til å se Fossekleiva og lære om den interessante historien på Berger, sier Borgen og fortsetter:

– Berger Historielag arrangerer hele tiden vandringer, som garantert er av interesse for flere. Det er masse muligheter her, bare man får ting til å skje. Det er viktig at vi får på plass både tilbudet for lokalbefolkningen, som ønsker å ha en båt der du kan nyte ettermiddagskaffen etter jobb på, og samtidig finne plass til litt større båter. For å få til det trenger vi en kombinasjonsløsning mellom alternativ én og to, forteller Borgen.

LES OGSÅ: Publikumsrekord og åpent hele året på Fossekleiva

Møter motstand hos offentlige instanser

En potensiell utfordring for Borgen og Båtforeningens håp, er at flere av de statlige og kommunale tilsvarene til høringen til planprogrammet varsler at de vil komme med innsigelser både på alternativ én og to.

– Jeg har lest alle innsigelsene og innvendingene Fylkesmannen, Kystverket, Vegvesenet, Fiskeridirektoratet og alle de andre offentlige innstansene har kommet med. De aller fleste virker å være på generelt grunnlag uten at de har vært her for å sjekke forholdene selv, og det er forhåpentligvis det som vil skje nå som områdeplanen skal konsekvensutredes, sier Borgen.

Fylkesmannen i Vestfold og Telemark har allerede varslet innsigelse på alternativ én og to på grunn av berøringen av bløtbunnsområdet, ålegress og påvirkningen det kan ha på sjøørretten. Både Fylkesmannen og Fiskeridirektoratet er skeptiske til mudring og bekymret for miljøgifter etter den tidligere fabrikkindustrien på stedet.

– Det har vært mudret her siden 70-tallet. Sjøørretten har ikke flyttet seg på de siste 40 årene, så jeg ser ikke hvorfor den skal gjøre det nå. Den har kommet opp i elva hvert år, og uansett gyter den ikke før på høsten. Da vil det ikke være like mye trafikk her, og uten at det blir mudret vil hele dette området utvikles til et sumpområde, innvender Borgen.

LES OGSÅ: Spleiser på fire ekstra avganger mellom Svelvik og Sande (+)

Gleder seg til å se konsekvensutredningen

Han forstår at direktoratene og de offentlige instansene stiller spørsmålene, men forventer også at de er villig til å høre på svarene som de finner lokalt.

– Tidligere i år fikk vi et eksternt firma til å ta prøver av hele området ut fra «Renna». Det er historisk sett det mest utsatte stedet for forurensning, siden det var der fabrikkene slapp ut det meste av miljøgiften. I rapporten er det ikke funnet noen verdier med miljøgifter i, så den problemstillingen har vi allerede løst for dem. Det er ikke sikkert at miljøet her ser helt likt ut som det gjør i resten av ytre Drammensfjord eller andre steder de kjenner til, så vi ser fram til å få konsekvensutredningen på plass, sier Borgen.

På formannskapets møte tirsdag ble forslaget om konsekvensutredning enstemmig vedtatt, og det samme blir trolig utfallet også i kommunestyrets møte kommende tirsdag. Da vil utredningen starte, og når den er ferdig kommer det en sak tilbake til politikerne til førstegangsbehandling. Etter det vedtaket skal planene igjen ut på høring, før politikerne igjen får områdeplanen tilbake for andregangsbehandling.

Derfor kommer det fortsatt til å ta en stund før Berger Båtforening og Erland Borgen får klarhet i hva som skjer på lengre sikt med småbåthavna på Berger. I mellomtiden satser de selv på å pusse opp dagens småbåthavn til glede for både små og store i lokalbefolkningen.

LES OGSÅ: Vet du hvor dette er? Da har du en god sjanse i ukas quiz

Mer fra Dagsavisen