– Et alternativ kan være å gå ut av regjering

Venstres Anders Wengen støtter Abid Rajas oppgjør, men sier at det må en grundig politisk forankringsjobb for at regjeringssamarbeidet skal være levedyktig i to år til.

I en kronikk i Aftenposten tirsdag kritiserte Raja Frp-leder Siv Jensen for bruken av ordet «snikislamisering» og kaller utspill fra Frps toppolitikere for «brun propaganda». Etter det har det knaket ordentlig i forføyningene i regjeringssamarbeidet, og Rajas utspill har høstet kritikk fra noen og støtte fra andre.

Venstres Anders Wengen i Drammen støtter Rajas utspill, og oppgjøret han tar, selv om han synes koblingen mot nazismen var uheldig.

– Jeg er helt enig med Abid, og synes det er bra at han tar det oppgjøret. Koblingen mot nazismen er uheldig, men det har han beklaget, og samtidig gir ordet snikislamisering også uheldige assosiasjoner til lignende type krefter. Så jeg synes det er bra at Abid tar dette opp, slik at vi får ryddet mer opp i samarbeidet, forteller Wengen til Dagsavisen Fremtiden.

LES OGSÅ: – Det er noen saker som blir vanskelige

Tydeligere spilleregler

Wengen mener at regjeringspartiene burde vært mer klare på spillereglene på forhånd, og at de nå helt klart må defineres bedre om samarbeidet skal fortsette.

– Utfordringen regjeringspartiene har er at de har mange enkeltsaker der de spriker veldig, og der kommer uenighetene tydelig frem. Så er man kanskje ikke så enige om Granavolden-plattformen som man kanskje trodde, og spillereglene for hvordan man skal oppføre seg har man tydeligvis ikke blitt enige om, sier Wengen.

Hvis det ikke fikses tror han ikke det er det siste vi ser av interne problemer i samarbeidet.

– Det må gjøres en ganske stor politisk forankringsjobb her for at samarbeidet skal være levedyktig de neste to årene. Frem mot det neste valget kommer alle partiene til å bli enda tydeligere på sine hovedsaker, som kommer til å gjøre samarbeidet enda vanskeligere, siden Venstre og Frp har diametralt motsatt syn i forskjellige saker, sier Wengen.

LES OGSÅ: Iselin Nybø foreslås som ny Venstre-nestleder

Regjeringsexit et alternativ

Han tror saker som klima og migrasjon er noe som kommer til å skape problemer for regjeringspartiene også i tiden fremover.

– Kjernen av problemet er at du har fire partiledelser som synes dette går greit, men så har du fire partiorganisasjoner som er veldig splittet. Partiledelsen er selvsagt nødt til å forholde deg til partiorganisasjonen, og da er spørsmålet hvordan du skal klare å kombinere de to, sier Wengen og fortsetter:

– Det kan hende at en må konkludere med at samarbeidet blir for vanskelig, og for krevende, og at man derfor avslutter samarbeidet. Eller så kan man bli enige om spilleregler som gir mer ro, som også partiorganisasjonene kan samles om. Det må man uansett få ryddet opp i, sier Wengen.

Han sier at det nå foregår en diskusjon i Venstre om partiet er der de skal være, men ønsker ikke å konkludere selv.

– Jeg tenker at det ikke er tvil om at vi får gjennom mye viktig politikk ved å sitte i regjeringen, men så kan det være en del poltikk vi ikke får til lokalt på grunn av regjeringsslitasjen. Da blir spørsmålet hva en skal vekte sterkest, og det vet jeg det diskuteres grundig om. At ett av alternativene i den diskusjonen er å gå ut av regjeringen er jeg sikker på, selv om det også er mange andre alternativer, forteller Wengen.

LES OGSÅ: Venstre-nestleder Terje Breivik: Krevende å samarbeide med Frp