Nyheter

Endelig boligeier

32-åringen fra Asker er nyutdannet psykolog og akkurat en slik innflytter Drammen gjerne skulle hatt flere av. Etter å ha kikket på et par boligannonser fra Drammen flyttet Camilla Bärthel Flaaten i sommer inn i egen leilighet – i Lier.

Bilde 1 av 2

Som nybakt boligeier la Camilla Bärthel Flaaten ut følgende hjertesukk på Facebook tidligere i sommer: "Lurer på hva planen egentlig er når boligmarkedet gjør at det er vanskelig for mange å kunne bo sentralt, leiemarkedet ikke er mye bedre, bompenger gjør det umulig å pendle med bil og ikke fins det parkeringsmuligheter heller, og jernbane privatiseres så hver dag føles som en episode av «hvor mye går galt med toget i dag?»

Flaaten vet godt at hun tross alt er blant de heldige, når hun i dag kan reise hjem til sine helt egne kvadratmeter med bolig. Derimot var det enkelte sider ved Drammen hun ikke kjente til før hun bestemte seg for å kjøpe i Lier.

Dyr hobby

– Jeg har bodd hjemme hos foreldrene mine gjennom 10 år med studier og slapp dermed å opparbeide meg et enormt studielån, men selv om jeg etter hvert skjønte at jeg måtte begynne å spare til bolig, har jeg nok ikke vært så veldig strategisk, ler Flaaten.

Den nyutdannede psykologen er for tiden stipendiat ved Norsk senter for forskning på mentale lidelser (NORMENT) på Oslo universitetssykehus.

Hva mener du med at du ikke var strategisk?

– Jeg hadde tjent mer om jeg hadde gått for en spesialisering nå, i stedet for å drive forskning, men dette prosjektet var for spennende. Jeg burde jo ha tatt opp mer studielån også, bare for å få renteinntektene slik mange gjør, men jeg kom aldri så langt. Men livet må jo også handle om noe mer enn å komme godt ut økonomisk. Altså - jeg har jevnaldrende som har begynt å bekymre seg for pensjonen sin allerede, og lager spareplaner. Dessuten, om jeg bare skulle tenkt penger, burde jeg i hvert fall ikke hatt hest.

Camillas store interesse og lidenskap er nemlig islandshesten Gaia, og nå har også hesten blitt flyttet til en stall i Lier. For øvrig er Flaaten singel, og ønsker seg ikke barn.

– Jeg bruker jo mye penger på hesten hver måned, men det hadde vært enda dyrere å ha barn. Jeg kjører en 17 år gammel bil til pendlerparkeringen og så tar jeg toget derfra. Det hadde blitt altfor dyrt med parkering ved jobben og bomavgifter i Oslo hver dag. Ellers reiser jeg lite, og kjøper veldig sjelden  klær, forteller hun.

Les også:  – De som faller utenfor er også vårt ansvar

Litt hjelp

Til tross for nøysomheten klarte Flaaten ikke å spare sammen nok til å dekke hele kravet om 15 prosent egenkapital. Heldigvis stilte foreldrene opp og garanterte for den siste biten. Som startleilighet valgte hun å kjøpe seg inn i et flunkende nytt boligkompleks rett nedenfor Damtjern i Lier. Leiligheten på 40 kvadratmeter med 22 kvadratmeter terrasse kostet 2,6 millioner, og krevde at hun lånte så mye hun kunne.

Noe av det beste med den nybygde leiligheten er den store terrassen, synes Camilla Bärthel Flaaten. FOTO: PERNILLE VESTENGEN

– Jeg ligger tynt an hvis rentenivået skulle gjøre et hopp, men foreløpig går det i hvert fall rundt, konstaterer hun.

Da hun først begynte å se seg om etter egen leilighet, tittet hun også på noen annonser for leiligheter i Drammen, men det var i Lier hun endte.

Hva kunne ha fått deg til å flytte bare litt lenger ned langs E18, innenfor bygrensa til Drammen?

–  Det blir jo feil retning i forhold til jobben, men nå visste jeg ikke at jeg skulle jobbe i Oslo da jeg kjøpte. Jeg syntes prisene virket enda litt høyere i Drammen, i hvert fall for nye leiligheter. Her i Lier er det kort vei til stallen, jeg liker at det er landlig og at det er kort vei til familie og venner i Asker. Jeg har nok et litt komplisert forhold til byer; jeg liker byliv i moderate doser, men jeg liker ikke å bo der. Jeg ville heller aldri ha flyttet til Oslo – uansett økonomi. Selv om Drammen virkelig har blitt en veldig fin by i senere år.

Le også: Førstegangskjøperne sitter i robåter og forsøker å ta igjen en cabincruiser

Mer enn by

Men vet du, som kommer fra Asker, for eksempel at i bydelen Skoger, mot grensen til Vestfold, er det masse landbruksdrift - inkludert staller, og at både Konnerud, Åssiden, Fjell og Austad grenser til store skogsområder og turterreng?

– He he, nei, det visste jeg ikke. Det aspektet ved Drammen burde man kanskje ha framhevet mer? Som by kan jo ikke Drammen konkurrere med Oslo, men med nærheten til marka og naturen, mange togavganger og byfølelse i en og samme kommune – det ville det nok ha vært strategisk å få fram. I tillegg til å bygge flere rimelige og mindre leiligheter da.

Flaaten skjønner veldig godt at mange aldri kommer seg inn på boligmarkedet, med boligprisveksten Norge hr sett de siste 20 årene - og aller mest i Oslo og i pressområdene rundt byen.

– Jeg vet hvor mye jeg selv har slitt for endelig å kunne sitte med egen bolig. Men jeg har tross alt en helt grei inntekt, og foreldre som hadde mulighet til å stille opp. Tenk på alle dem som ikke kan få hjelp hjemmefra, eller de som er enslige forsørgere.

Det er ikke riktig at det skal være så vanskelig å skaffe seg et hjem, mener Camilla Bärthel Flaaten.

PS! Tirsdag kveld holdes boligpolitisk møte og debatt på Drammensbiblioteket kl. 18.

Innledere er eiendomsutvikler Morten Hotvedt, Siri Gåsemyr Staalesen, boligpolitisk talskvinne Ap, samt leder i Leieboerforeningen Lars Aasen.

I panelet: Mads Hilden (AP), Fredrik A. Haaning (H), Tony Burner (SV), Thorbjørn Faber Geirbo (MDG), Henrik Sand Martinsen (FrP), Anders Wengen (V), Simon S. Nordanger (SP) og Trond Johansen (KrF). Ordstyrer er Dagsavisen Fremtidens redaktør Katrine Strøm.

Mer fra Dagsavisen