En million nordmenn kan få høyere egenandel på behandlinger i helsevesenet

Solberg-regjeringen vil slå sammen frikort 1 og 2.

Av Yngvil Mortensen, FriFagbevegelse

Når regjeringen legger fram statsbudsjettet for 2021 på onsdag, vil vi få vite hvor mye den mener vi skal betale i egenandeler for behandling i helsevesenet.

Solberg-regjeringen vil slå sammen frikort 1 og 2, fordi den ønsker å gjøre ordningen enklere for helseadministrasjonen Helfo, behandlerne og folk som bruker helsetjenestene, skriver FriFagbevegelse.

I dag er det to ulike frikort, som man får etter å ha betalt egenandeler.

Sammenlagt i dagens ordning koster egenandelene for begge ordningene 4636 kroner.

Nytt tak på 2900 kroner?

Regjeringen har anslått at folk vil måtte betale maksimalt 2900 kroner i egenandeler, når frikortene slås sammen til ett.

Dette vil i så fall bety at:

• I overkant av en million mennesker vil få økte utgifter til helsetjenester som følge av sammenslåingen, inntil 750 kroner i året, anslår Helse- og omsorgsdepartementet.

• Rundt 450.000 mennesker vil spare inntil 1500 kroner i året som følge av sammenslåingen, anslår departementet.

LO: – Økonomiske innstramminger

LO påpeker at ønsket om forenkling også kan føre til økonomiske innstramminger, «gjerne for mindre grupper, men ikke desto mindre alvorlig nok for dem det gjelder».

Det skriver LO-nestleder Roger Heimli og sjeføkonom i LO, Roger Bjørnstad, i sitt høringssvar til regjeringens forslag.

LO påpeker at en mindre gruppe vil kunne få lavere utgifter ved en sammenslåing av frikortene. Det dreier seg om brukere som har høye utgifter til helse i utgangspunktet.

Helse- og omsorgsdepartementet mener sammenslåingen vil gi en mer rettferdig ordning for folk som bruker helsetjenester som nå er under begge frikortordningene.

Les også: Nav har brukt godt over to år på å behandle AAP-saken til Irene (+)

Fagforbundet: – Dagens ordning er ikke vanskelig

Helse- og omsorgsdepartementet mener mange brukere og behandlere opplever dagens løsning med to egenandelsordninger som «forvirrende».

Norges største fagforbund, Fagforbundet med sine 370.000 medlemmer, er uenig i dette.

Dagens ordning med to ulike frikort er ikke vanskelig for folk å forholde seg til, skriver Fagforbundet i sitt høringssvar.

Dette er dagens ordning

Frikort 1: Pasienten må selv betale 2460 kroner i egenandel for behandlinger før hen får frikort, som betyr at resten av behandlingene i det året blir helt gratis.

Dette er for behandling hos lege, psykolog, medisiner og medisinsk utstyr, reiseutgifter i forbindelse med behandling hos spesialist, røntgen, laboratorieprøver og helsehjelp på poliklinikk.

Frikort 2: Pasienten må selv betale 2176 kroner i egenandel for behandlinger før hen får frikort.

Dette er for behandling hos fysioterapeut, enkelte tannsykdommer, rehabiliteringsopphold og behandlingsreiser til utlandet.