Nyheter

Drar inn årlig millionbeløp i grasrotmidler

Strømsgodset topper statistikken over grasrotmottakere i Buskerud, og har dratt inn over fem millioner grasrotkroner siden 2016.

Dagsavisen Fremtiden har sett på utbetalinger fra Grasrotandelen for de siste fem årene i Buskerud. Alle år har Strømsgodset toppet tabellen, og med unntak av 2017 har de fått over millionen i grasrotmidler hvert år. I 2017 endte de forøvrig opp med 999 500 kroner, som også det er ganske nær én million kroner ekstra i Godset-kassa.

Vi føler en veldig sterk støtte fra Drammen som by, og de tallene du kommer med her reflekterer den støtten vi kjenner på fra innbyggerne. Veldig mange av de som spiller gjennom Norsk Tipping har valgt å gi deres grasrotmidler som et bidrag til Strømsgodset. Det setter vi umåtelig stor pris på, sier daglig leder Dag Lindseth Andersen i Strømsgodset.

Les også: Strømsgodset tapte da de slet med å bryte ned Vålerenga

Grasrotpengene går til å utvikle nye Godset-helter

Han trekker fram at det rent psykoligiske bidraget, med tanke på den støtten klubben får, er nesten vel som viktig som den rent økonomiske støtten grasrotmottakerne bidrar med.

– Det å få inn rundt én million kroner ekstra fra grasrotmottakerne i året utgjør en stor del av det å drive Strømsgodset. Det å få en toppfotballklubb i Eliteserien til å gå rundt er en krevende øvelse, så alle midler vi får inn er viktig for at vi skal være levedyktige. Vi er veldig takknemlig for alle bidrag, både stort og smått, sier Andersen.

Godsets daglige leder opplyser om at de millionene som mange av byens innbyggere, og andre som har gitt til Strømsgodset via Grasrotandelen, går til å skape morgendagens Godset-helter.

– Grasrotpengene vi mottar gjør at vi er i stand til å opprettholde den gode utviklingsavdelingen vi har, da vi bruker de pengene som kommer inn hovedsaklig i barne- og ungdomsavdelingen. Som klubb blir vi ofte kun assosiert med A-laget, men vi har også mange andre sider ved Strømsgodset som for eksempel det frivillige arbeidet og som breddeidrettslag. Alt går inn i et fellesbudsjett, men her kommer grasrotmidlene veldig godt med, sier han.

Les også: Mjøndalen med fem strake tap

Har tjent 2,4 millioner på Folkeveggen

Grasrotmidlene er imidlertid ikke den eneste måten folket i Drammen har vist sin kjærlighet for Godset på. Også via Folkeveggen har man kunne gitt klubben direkte støtte, ved å kjøpe en murstein for 500 kroner per stykk. Lørdag 1. august avsluttes det initiativet, før de til nå 3600 mursteinene i løpet av høsten skal opp på hovedtribunen.

– Det at vi har fått inn så langt 2,4 millioner kroner, viser engasjementet fra folket på en annen måte. Folkeveggen er et direkte engasjement fra Drammen, som har vært ekstremt viktig for oss. Ikke bare på grunn av støtten, men også slik at vi økonomisk kommer oss gjennom denne tøffe perioden, forteller Lindseth Andersen.

Folkeveggen vil komme opp på hovedtribunen på Marienlyst. mellom inngangen til Drammen Toppidrett og klubbens administrasjonslokaler. Veggen vil være seks meter bred og fire meter høy og installasjonen monteres på eksisterende mur, opplyser klubben på sine hjemmesider.

– Den støtten vi får, både indirekte gjennom grasrotmidlene, og direkte gjennom Folkeveggen viser virkelig hvor mye Godset betyr for Drammen. Det takker vi selvsagt for, og med disse midlene har vi foreløpig også kontroll på likviditetssituasjonen, som var det mest kritiske i denne koronaperioden. Vi vet ikke hva som skjer det neste halve året, men slik det ser ut nå har vi kontroll på likviditeten ut året, og der har midlene fra Folkeveggen kommet godt med.

Les også: Deilas New York City videre i MLS is Back-turneringen

Får trolig kompensasjon for kampdagsinntekter

I tillegg til støtten fra folket har også den andre idrettspakken blitt offentliggjort fra myndighetene, som gjør at klubbene kan søke om og få kompensert en god del mer enn de opprinnelig så ut til å få tilbake grunnet koronaviruset.

– Den nye idrettspakka indikerer at det er mulig å få dekket kampdagsinntekter, så vi kommer til å jobbe med det fremover nå for å få estimert hvor mye vi har tapt og hva vi kan få tilbake av det. Lotteritilsynet har lagt ut reglene, men siden det ikke står noe spesifikt om fotball, jobber vi nå sammen med de andre klubbene i Eliteserien for å etablere noen prinispper for hvor mye vi kan knytte opp til kampdagsinntekter slik at beregningene klubbene gjør er noenlunde samkjørte, forteller Lindseth Andersen.

Hva Strømsgodset tjener på en kampdag varierer, med lokaloppgjøret mot Mjøndalen som høydepunktet.

– Inntektene på kampdag varierer mye med tanke på motstander. Mot Mjøndalen kan billettinntektene alene være på rundt 200.000, før du må legge på alt som selges rundt og salgsinntekter fra VIP-arrangementene med mer. Også kampene mot Vålerenga, Stabæk og andre på Østlandet drar inn en del pluss kampene mot storlagene. Vi jobber nå med å se hvor mye vi kan få kompensert gjennom den nyeste idrettspakken også, sier Godsets daglige leder.

P.S: Strømsgodset møter Brann på Marienlyst onsdag kveld klokken 18.00.

Les også: Ødegaard på bedringens vei etter kneskaden

Topp ti grasrotmottakere siden 2016

1) Strømsgodset Toppfotball – 5 091 890 kroner
2) Mjøndalen Idrettsforening – 4 512 866 kroner
3) Konnerud Idrettslag – 2 025 858 kroner
4) Kirkens Bymisjon Drammen – 1 801 094 kroner
5) Dyrebeskyttelsen Drammen – 1 766 291 kroner
6) Åssiden Idrettsforening – 1 755 475 kroner
7) Åskollen Fotballklubb – 1 581 643 kroner
8) Solberg Sportsklubb – 1 507 698 kroner
9) Ski- og ballklubben Drafn – 1 434 008 kroner
10) Strømsgodset Idrettsforening – 1 239 441 kroner

Mer fra Dagsavisen