Nyheter

Drammenser debuterer som filmregissør

Johanne Helgeland (46) har regissert familiefilmen «Flukten over grensen».

«Flukten over grensen» har premiere 14. februar og er basert på den prisvinnende boken «Over grensen» av forfatter Maja Lunde. Helgeland har vært med på å utvikle prosjektet i flere år – hun ble først koblet på i 2011.

Dette var en historie som grep meg veldig fort, så det er et veldig fint førsteprosjekt, sier drammenseren om rollen som regissør for «Flukten over grensen».

– Spennende og utfordrende debut

Helgeland er utdannet ved den norske filmskolen på Lillehammer, og hun har jobbet som regissør i mange år for blant annet humorprogram på tv, reklamefilm, musikkvideoer, kortfilm og novellefilm. Hun forteller at hennes debut som filmregissør var både spennende og utfordrende.

– Denne filmen har en alvorlig og dramatisk tematikk uten at den er for tung. Det er en spenningsfilm med mye skog, uteopptak og løping – også er det jo fire barn som har hovedrollende, og de spilte noen vanskelige scener. De taklet dette kjempebra – de var utrolig flinke, og det var veldig gøy å jobbe sammen med dem. Alt i alt et veldig spennende og godt prosjekt, sier Helgeland om den 34 dager lange innspillingsperioden.

Oslo 20200107. 
Skuespillerene Anna Sofie Skarholt og Bo Lindquist Eriksen med  Johanna Helgeland (regi) og Maja Lunde (manusforfatter)har vært med på filmen «FLUKTEN OVER GRENSEN»
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Handler om andre verdenskrig

Handlingen i filmen er satt til høsten 1942 – tyskerne har okkupert Norge og norske myndigheter sender jøder ut av landet.

– Hovedpersonen er ti år gamle Gerda som sammen med broren blir med to jødiske barn på flukt mot Sverige, forteller Helgeland.

Håper å engasjere både barn og voksne

Første gang regissøren hørte om idéen til denne filmen merket hun seg det uvanlige ved en film om andre verdenskrig fra barns perspektiv – og med barn som målgruppe.

– Da handlet det om hvordan vi kunne fortelle en bit av krigshistorien som får barn til å stille spørsmål og til å ville vite mer, sier Helgeland og legger til:

– Jeg har merket at med en gang man begynner å snakke med folk om andre verdenskrig, så kommer det frem mange historier derfra. Men det snakkes ikke like mye om det lenger. Så hvis man ser denne filmen som en familie med barn, foreldre og besteforeldre vil kanskje barna bli nysgjerrige på hvordan det faktisk var å leve under krigen samtidig som den også vil kunne engasjere voksne.

Mer fra Dagsavisen