Drammens kommuneoverlege om de store utbruddene: – Viruset sprer seg raskere enn vi er vant til

Utbruddene ved både Fjell bo- og servicesenter og Drammen sykehus skiller seg ut fra tidligere koronautbrudd i Drammen. Nå venter kommunen på virussvar fra FHI.

Ganske kort tid etter at omfanget av utbruddet ved Fjell bo- og servicesenter, der 17 beboere nå har mistet livet, ble kjent begynte ryktene å gå: kunne virusutbruddet på Fjell være et resultat av en av de mer smittsomme virusmutasjonene? Både Storbritannia og Sør-Afrika har oppdaget tilfeller av mer smittsomme varianter, og etter dette har flere land funnet varianten hos seg.

Kommunen på sin side sa de mente det var mer sannsynlig at én superspreder hadde smittet veldig mange før utbruddet ble oppdaget. Men det ble tatt prøver og sendt til Folkehelseinstituttet (FHI), som man fremdeles venter på svar på. Om det er en mutert versjon av viruset som ligger bak sykehjemsutbruddet i Drammen nå, er noe av det de skal analysere.

Og utbruddet på sykehuset oppfører seg ganske likt.

– Sprer seg raskere

Rett før helga ble det kjent at det var et utbrudd ved Drammen sykehus. Hittil er minst 42 personer - 25 ansatte og 17 pasienter - smittet. Flere personer som er skrevet ut av sykehuset fått påvist smitte. Det har mange likhetstrekk med utbruddet på Fjell: 

  • Mange personer har blitt smittet omtrent samtidig.
  • Det framstår som at ganske lite kontakt har vært nok til å spre smitten.
  • Smittevernrutinene er fulgt, men smitten har likevel spredd seg etter alt å dømme ganske uhindret før viruset er blitt oppdaget.

Dette bekymrer kommunen. Kommuneoverlege John David Johannessen sier de to utbruddene er annerledes enn noe kommunen har opplevd tidligere. Det har vært klynger av smitte - for eksempel i spesifikke miljøer eller på enkeltsykehjem - men ikke slik som dette.

– Vi ser to store utbrudd som gir inntrykk av at viruset smitter fortere enn vi er vant til. Og som smitter lenge før utbruddet oppdages. Er det bare fordi folk er mer inne nå? Eller er det noe annet? Det vet vi ikke, sier Johannessen.

LES OGSÅ: Susanne (18) ble sendt hjem fra korona-avdelingen: – Fikk vite om utbruddet via mediene

Hardt rammet

Utbruddene på Fjell og sykehuset, sammen med et av landets høyeste smittetrykk i høst før formannskapet gikk inn for harde tiltak, har gjort Drammen til en av de hardest rammede kommunene i landet.

Til og med onsdag hadde 2183 personer bosatt i Drammen kommune fått påvist koronasmitte. 45 har dødd av viruset i kommunen. 

Men etter at kommunen inførte svært strenge tiltak 9. november, som med noen endringer er videreført inntil videre, stabiliserte smittetallet seg og gikk sakte ned - fram til de store utbruddene nå. Selv om smitten nå primært knyttes til disse utbruddene, og det i liten grad er høyt smittetrykk i Drammen generelt, mener kommuneoverlegen det er feil å løse opp i tiltakene nå.

– Tidligere i vinter var vi en av få kommuner med store problemer. Hadde det fortsatt vært slik ville det vært tommel opp til å løse opp nå som smitten har gått ned. Men nå er det store problemer i mange kommuner og de nasjonale smittetallene øker. Det må vi ha med i regnestykket, sa Johannessen på et pressemøte onsdag morgen.

Kommunen er ikke lenger bekymret for enkeltmiljøer når det gjelder smitte og er også fornøyde med at jula i liten grad ser ut til å ha ført til noe særlig økt smitte i Drammen.

LES OGSÅ: Fylkeslegen med tilsynssak mot sykehjemmet på Fjell: – Helt forventet