Nyheter

Drammens eksisterende kommunevåpen videreføres

Kommunestyret tok i kveld avgjørelsen om hvordan det nye kommunevåpenet i Drammen skal bli, og i starten av debatten ble et fjerde alternativ foreslått for å samle de tre kommunene.

Bilde 1 av 4
Politikerne i kommunestyret bestemmer i kveld hvilket kommunevåpen den nye kommunen skal bruke fremover.
Alternativene var å beholde dagens eksisterende kommunevåpen, skifte til forslaget som vant den forrige konkurransen (Årringer) eller lyse ut et ny konkurranse.
Før møtet var det ingen av alternativene som hadde flertall, og i timene før møtet ble det også diskutert et fjerde alternativ. Det samme alternativet som tidligere ordfører i Nedre Eiker, Rolf Bergersen, presenterte i DT i september: Dagens byvåpen med en rød bunn og gult sverd og nøkkel.

Voteringen endte med flertall for Drammens gamle byvåpen med 33 stemmer mot 24.

Startet debatten med nytt forslag

Under debatten foreslo Ap at kommunevåpenet for nye Drammen kommune moderniseres og utformes med fargene rødt og gull, og at det var en invitasjon til alle partiene for å møtes på midten.

Hvis den nye kommunen hadde fått et helt nytt navn, ville da dagens eksisterende kommunevåpen blitt forslått?, spurte Mads Hilden på talerstolen og fortsatte:

Ved å samles under et nytt våpen skapes ny identitet. Hvis vi beholder det gamle, opprettholdes skillet mellom de tre kommunene. Ett av de enkleste og viktigste grepene vi kan ta er å gi kommunen en felles identitet, og det kan det kun bli hvis det er noe nytt som ingen har eid tidligere, sier Hilden før han la frem sitt forslag.

Han mener forslaget er en sammensmeltning av de tre kommunevåpnene, og et kompromiss i form og farge som vil samle de tre kommunene til en felles kommune gjennom et felles symbol.

Haaning kontret med eget forslag

Ap og Mads Hilden var ikke den eneste som kom med et nytt forslag under debatten. Også Høyres Fredrik Haaning kom med sitt eget forslag.

– Jeg synes det er smart å forholde seg til noe som har en lang tradisjon og historie, og Drammens kommunevåpen har en historie både lokalt og nasjonalt. Det betyr ikke at Drammen svelger de andre kommunene, sier Haaning på talerstolen.

Hans forslag gikk ut på at dagens kommunevåpen beholdes, men at kommunevåpnene til Nedre Eiker og Svelvik blir inkorporert inn i det nye ordførerkjedet. Haaning mente at man da også lett kunne inkorporere nye kommuner i ordførerkjedet hvis det ble flere kommunesammenslåinger.

Det er fint med kreative forslag, men nå må vi satse på den billigste løsningen. Økonomien er en grunn til at vi ikke ønsker å gå for det forslaget, og jeg mener også at vi som politikere ikke skal leke designere og kunstnere og detaljstyre i den grad som representanten her foreslår, svarte Miljøpartiets Ståle Sørensen som ba Haaning om å trekke forslaget.

– Av hensyn til voteringen vi skal gjøre senere, og for å unngå forvirring velger jeg å trekke forslaget og ønsker heller å sende det med vedtaket slik at forslaget følger med til de som skal utforme det nye kommunevåpenet, sier Haaning.

– En tragedie om vi kaster vekk historien

Selv ønsket Sørensen å beholde dagens eksisterende kommunevåpen.

– Det viktigste for oss i Miljøpartiet har vært å finne det alternativet som skal være mest samlende. Ingenting blir hundre prosent samlende her, men vi velger å ta minste motstands vei og gå for det billigste alternativet. Når noe blir gammelt får det en verdi i seg selv, og vår oppgave blir å gjøre det kommunevåpenet som et samlende byvåpen gjennom en samlende politikk, forteller Sørensen.
Frps Lavrans Kierulf har vært klar på at han ønsker å beholde dagens kommunevåpen, og mener det vil være en tragedie om man fjernet våpenet og dets historie fra den nye kommunen.
– Det ligger en rik symbolikk bak dagens kommunevåpen, med røtter tilbake til 1700-tallet. Det er ett av Norges eldste byvåpen, som er representert mange steder i regionen. Et stort flertall av folket har stemt for å beholde dagens kommunevåpen, og da er det kun en ting vi kan gjøre i denne saken som er riktig, forteller Kierulf.

– Kan føre til dype sår i kommunen

Han var likevel villig til å strekke seg langt for å avgjøre saken på kveldens møte, og kan derfor være villig til å stemme for Aps forslag for å slippe en ny prosess og Årringene.

– Samtidig må vi si at konsekvensen av Aps forslag innebærer en økt økonomisk kostnad for kommunen. Vi blir nødt til å utarbeide det nye kommunevåpnet, og endre den grafiske profilen. Vi synes det er særdeles lite klokt å gå inn for et forslag som vil føre til økte kostnade for kommunen, sier han.
Høyres Tor Tveter mener dagens avgjørelse sammenfaller med om den nye kommunen vil være en samlende kommune eller ei.

Jeg synes vi skal være redd for å gjøre noe nå i dag som gjør at vi får dype sår i den nye kommunen. I min tidligere kommune, Nedre Eiker, vil Drammens byvåpen gi dype sår som ikke kan leges på mange år. Derfor håper jeg at vi i dag velger å gjøre noe som gjør at vi blir en kommune og ikke en kommune som svelger to andre, sier Tveter.

– En sak alle blir litt misfornøyde med

Også Aps Tonje Enersen er bekymret for signalene det vil sende om man går for det eksisterende byvåpenet.

Det ser ikke bra ut for oss fra Nedre Eiker og Svelvik hvis politikerne for Drammen ønsker omkamper på ting som har blitt bestemt. Nåværende Drammen har flest innbyggere, og har også flest representanter i det nye kommunestyret, og dermed kan det bli sånn at kjøttvekta bestemmer, sier Enersen og fortsetter:

– Selv bor jeg i Nedre Eiker, og i min omgangskrets hører jeg ofte at dette er en viktig sak selv om det ikke er alle som har behovet for å skrike høyt ut om sin mening. Jeg er enig i at det ikke blir et nytt kommunevåpen selv om vi legger litt rødt og gult i det, men vi får et alternativ der alle blir litt misfornøyde og alle har gitt og tapt litt hver, sier Enersen.
Ordfører Monica Myrvold Berg forklarte at hun først ville legge frem forslaget om en ny prosess til votering. Det fikk 15 stemmer og falt.
Dernest stilte hun Mads Hildens forslag opp mot det eksisterende byvåpnet og Årringer, der forslaget med minst stemmer i første runde falt vekk. Det ble Årringer, som kun fikk fem stemmer.
I den avgjørende voteringsrunden fikk det gamle byvåpnet flertall, med 33 stemmer mot 24 som stemte for Mads Hildens forslag om rødt og gull.

Det nye kommunevåpnet i Drammen blir dermed det eksisterende kommunevåpnet.

Mer fra Dagsavisen