Nyheter

Disse tiltakene foreslås i integrerings- og fattigdomsrapporten

Alt fra gratis norskopplæring via kommunalt opplæringskontor til mentorordning for innvandrerkvinner og gradert innslagspunkt for barnehage og SFO/AKS er blant de 64 tiltakene som foreslås.

Tiltak 1) Ny satsing «Hele Drammen i arbeid», planlegges og iverksettes med Drammen kommune som initiativtaker og koordinerende instans. Kommunen oppretter et samarbeid mellom NAV, Næringslivsforeningen i Drammensregionen og Drammen kommune som basis for satsingen. Det etableres samarbeidsavtaler og partnerskapsavtaler med frivillige organisasjoner og sosiale entreprenører, som jobber i skjæringspunktet mellom frivillighet, offentlig velferd og næringsliv.

Tiltak 2) Norskopplæring skal være tilgjengelig for alle grupper som bor og arbeider i Drammen kommune. De som faller utenfor introduksjonstilbudene, skal tilbys norskopplæring med lav egenbetaling.

Tiltak 3) Det innføres større fleksibilitet i utdanningsløpet basert på bakgrunn, utdanningsnivå og hvor hurtig den enkelte tar til seg kunnskap.

Tiltak 4) Det gjennomføres kartleggingsprøver underveis i kursløpet for å fastslå fremdrift i tilegnelsen av norsk.

Tiltak 5) Kursavgiften subsidieres. Deltakerne betaler 25% av kursavgiften, samt avgift for selve prøven.

Tiltak 6) Økt arbeidsretting av introduksjonsprogrammet, og rask individuell kartlegging og kursprogram med sterk kobling til samarbeidsprosjektet «Hele Drammen i arbeid.

Tiltak 7) Kombinasjonsklassen på Åssiden videregående skole, videreføres.

Tiltak 8) NAV evaluerer egen tiltaksvifte og spisser tiltakene i samsvar med samarbeidsprosjektet «Hele Drammen i arbeid».

Tiltak 9) Sikre at kommunal sosial støtte knyttes opp mot aktivitetsplikten.

Tiltak 10) Tiltaket «Sommerjobb for ungdom» videreføres. Tiltaket driftes gjennom Ungdomstorget der NAV er representert, og det etableres et samarbeid med fylkeskommunen.

Tiltak 11) Det opprettes et kommunalt opplæringskontor for unge og voksne. Det inngås et samarbeid med det fylkeskommunale opplæringskontoret.

Tiltak 12) Det opprettes flere praksis– og lærlingplasser i kommunale virksomheter.

Tiltak 13) Det gjøres forutsigbare og langsiktige avtaler mellom NAV og bedrifter om praksisplasser.

Tiltak 14) Det gjennomføres et pilotprosjekt, der sommerjobb- tiltaket videreutvikles som et helårstiltak.
Målgruppa er ungdom i alderen 15- 20 år som har utfordringer med å komme i arbeid. Tiltaket driftes av Ungdomstorget.

Tiltak 15) Inntekten regnes ikke som en del av grunnlaget for de som mottar sosialstønad.

Tiltak 16) Det opprettes mentorordning for innvandrerkvinner.

Tiltak 17) Det innføres en gradert innslagspunktordning for barnehageplass for familier med samlet inntekt under 4,5G. Familier med en samlet inntekt under 3,5 G får gratis barnehageplass, familier med en samlet mellom 3,5 G og 4 G får finansiert 75% av barnehageplassen, og familier med en samlet inntekt mellom 4 G og 4,5 G får finansiert 50% av barnehageplassen. Det gis søskenmoderasjon 30% for barn nr. 2 og 50% for barn nr. 3 og mer.

Tiltak 18) Oppsøkende barnehageteam videreføres i ny kommune, og det etableres et formelt samarbeid med helsestasjonene for rekruttering til barnehagene.

Tiltak 19) Kvaliteten på det faglige tilbudet som AKS gir gjennom Rammeplan for Aktivitetsskolen, opprettholdes.

Tiltak 20) Det gis mulighet for leksehjelp på AKS/SFO.

Tiltak 21) Det innføres en gradert innslagspunktordning for SFO og AKS for familier med samlet inntekt under 4,5G. Familier med en samlet inntekt under 3,5 G får gratis SFO/AKS plass, familier med en samlet inntekt mellom 3,5 og
4 G får finansiert 75% av SFO/AKS plassen, og familier med en samlet inntekt mellom 4,0 og 4,5 G får finansiert 50% av SFO/AKS plassen. Ordningen forutsetter aktivitetsplikt for foresatte.

Tiltak 22) Tilbudet om gratis sommerskole for alle elever i grunnskolen, videreføres. Det opprettes baser av sommerskolen i Nedre Eiker og Svelvik.

Tiltak 23) Ung 11 videreføres i ny kommune, med 30 elevplasser.

Tiltak 24) Ordningen med aktivitetskort skal kunne omfatte gratisplasser på kulturskolen.

Tiltak 25) Helsestasjonene gjennomfører språkkartlegging av alle barn ved 2 og 4 års alder, og setter inn nødvendig tiltak i samarbeid med barnehage og PPT.

Tiltak 26) Gi alle ungdom i alderen 13-18 år et aktivitetskort som kan dekke kostnader for kulturopplevelser eller deltakelse i fritidsaktiviteter på inntil kr. 3500,- årlig. Barn og unge i vedvarende lavinntekt prioriteres. Det undersøkes om ordningen kan gjøres via en App, jamfør ordningen i Asker kommune.

Tiltak 27) Det gjennomføres en kartlegging av etter skole- tilbud som arrangeres av ideelle, religiøse og frivillige organisasjoner. Det inngås partnerskapsavtaler mellom kommunen og aktørene.

Tiltak 28) Kommunen utarbeider kvalitetskriterier for etter skole- tilbud, der gode norsktalende språkmodeller bør være ett av kriteriene. Kommunen og arrangører av etter skoletilbudet, gjennomfører i fellesskap årlige evalueringer av innholdet i aktivitetene ut fra kvalitetskriteriene. Kommunen legger til grunn at regelmessig kontakt og et aktivt samarbeid baseres på åpenhet og tillit.

Tiltak 29) Kommunen tilbyr aktørene veiledning og deltakelse i kommunens kompetansehevende aktiviteter, der det er relevant.

Tiltak 30) Tjenester til familier etter modell «Familiehjelpen», videreføres som et lavterskeltilbud i hele kommunen.

Tiltak 31) Migra helsestasjon og Flyktninghelsetjenesten slåes sammen til en enhet. Enheten gir hjelp til nyankomne familier med barn i alder 0-18 år, og ivaretar helsekartlegging og helsehjelp til nyankomne flyktninger. Det gjennomføres i tillegg rutinemessig traumekartlegging og det tilbys kurs i selvhjelpsmetodikk.

Tiltak 32) Tilbudet for enslige mindreårige flyktninger opprettholdes, og det tilrettelegges for skalerbare løsninger som tilpasses antall bosettinger.

Tiltak 33) Tjenesten for kompetanseteam - levekår opprettholdes. Tjenesten fokuserer først og fremst på direkte hjelp til barn og unge. Veiledningsoppdrag legges til kompetansesenteret.

Tiltak 34) Leie til eie er et nasjonalt tiltak og videreføres på nåværende nivå i Nye Drammen.

Tiltak 35) Ungdomstorget videreføres i knutepunktene og videreutvikles som en arena der ungdom kan få hjelp med ulike utfordringer i livet sitt. Det gis mulighet for ett gratis måltid.

Tiltak 36) Dagens Natteravnordning videreføres, der organisasjoner som deltar gis økonomisk støtte. Det legges vekt på at det er ønskelig med etnisk blandede grupper.

Tiltak 37) Drammen regner ikke barnetrygden og andre stønader med i grunnlaget for sosial stønad.

Tiltak 38) Familier som i en begrunnet søknad kan dokumentere behov og manglende evne til å betale, får kostnadene til internettdekning hjemme, dekket. Støtten gis for ett år om gangen.

Tiltak 39) Ulike tilbud innenfor økonomisk rådgivning gjøres kjent for kommunens innbyggere gjennom knutepunktene.

Tiltak 40) Det etableres en fadderordning for nye innvandrerfamilier.

Tiltak 41) Etablerte ordninger styrkes, som f.eks. Home Start, Røde Kors, Kirkens Bymisjon (Aktivitetskafeen), Jasmin kvinnegruppe og andre frivillige organisasjoner.

Tiltak 42) Overordnet boligsosial plan sikrer at kommunens utleieboliger spres til alle kommunedeler.

Tiltak 43) Aktiv hjelp til innvandrere med å skaffe egen bolig i alle deler av Drammen.

Tiltak 44) Sikre et botilbud til personer som er utsatt for vold i nære relasjoner med tilleggsutfordringer som rus og psykiatri.

Tiltak 45) Frivillighetskoordinatorfunksjonen videreføres i Nye Drammen. Stillingens mandat tydeliggjøres for å løfte frem rollen som frivilligkoordinerende ledd.

Tiltak 46) Frivillighetskoordinatoren har ansvaret for NRK TV-aksjon og samarbeider tett med de frivillige i kommunen og de ansatte i TV-aksjonen.

Tiltak 47) Ordningen nettverkskoordinator for frivillighet i helsetjenesten videreføres i Nye Drammen.

Tiltak 48) Ordningen med Frivilligsentraler videreføres i Nye Drammen.

Tiltak 49) Aktive lokalsamfunn, der kommunale helse- og oppveksttjenester samarbeider med lokalt idrettslag, videreføres i ny kommune.

Tiltak 50) Frivilligbørs videreføres i Nye Drammen.

Tiltak 51) Frivillighetsportalen og tilskuddsportalen gjøres tilgjengelige og synlige, og videreutvikles til å bli nyttige og praktiske søkeverktøy.

Tiltak 52) Ordningen med gratis leie av skolelokaler videreføres i ny kommune.

Tiltak 53) Frivillige organisasjoner som mottar støtte fra kommunen, får tilbud om fireårige intensjonsavtaler. Regnskap og rapport sendes inn hvert år, og danner grunnlag for ny tildeling. Kontroll og stikkprøver gjennomføres.

Tiltak 54) Ledere i de frivillige organisasjonene som er registrerte i frivillighetsportalen, inviteres til skoleringsmøter. I
møtene er integrering, likestilling, utenforskap og negativ sosial kontroll hovedsaker.

Tiltak 55) Det formidles forventninger til religiøse grupper og ledere om aktivt å fremme toleranse og multikulturelt fellesskap som felles verdi.

Tiltak 56) Det etableres faste møtearenaer mellom religiøse ledere i trossamfunn for å fremme åpenhet og integrering. På møtene redegjøres det for hvordan menighetene har brukt offentlig overføringer, og hva som er gjort for å integrere menighetens medlemmer i det sosiale liv i Drammen. Også ledere fra mer sekulære grupper inviteres til disse møtene.

Tiltak 57) Alle menigheter i Drammen tilbyr en eller flere vennskapsmenigheter i et annet trossamfunn, og i en annen etnisk gruppe. Ledergruppene har jevnlige møter, besøker hverandre og utveksler erfaringer.

Tiltak 58) Tiltak som Globusfestivalen, Drammen Sacred Festival, Gjestebud og andre integreringstiltak, styrkes. Møtearenaer som bidrar til sosial og kulturell integrering prioriteres i fordelingen av statlige midler.

Tiltak 59) Frivillige organisasjoner samarbeider med den kommunale rusomsorgen om flere lavterskeltilbud.

Tiltak 60) Det lages en oversikt over hvilke organisasjoner som deler ut gratis mat. Listen oppdateres jevnlig.

Tiltak 61) Det lages en oversikt over hvilke frivillige organisasjoner som har ferietilbud og fritidstilbud for barn og unge i kommunen.

Tiltak 62) Videreføre avlastningstiltak som Friminuttet, Kompasset, Barnas stasjon og Rett frem-opplevelser.

Tiltak 63) Alle tiltak som er iverksatt for å bedre integrering og redusere fattigdom, eksisterende og nye, skal evalueres løpende. Ethvert nytt tiltak skal oppfylle de vanlige kravene til et prosjekt, der følgende er nedfelt før igangsettelse:

o Klart formål
o Finansiell ramme
o Tidspunkt for oppstart og avslutning
o Måling underveis og evaluering etter gjennomføring

Spesielt tiltak som forsøker å få folk i arbeid må evalueres, og de mest vellykkede bør prioriteres.

Tiltak 64) Det utarbeides årsmelding for integrering. Integreringsbarometer inngår som del av meldingen. Det tilrettelegges for en digital løsning for fremstillingen av Integreringsbarometeret.

Mer fra Dagsavisen