Nyheter

Disse satsene foreslås som godtgjøring for politikerne

Tirsdag 10. desember skal godtgjøringsreglementet på ny opp i kommunestyret, og siden forrige gang saken var debattert blir det nå foreslått blant annet å opprette et eget godtgjøringsutvalg for å tolke forskriften.

Kort sagt legger godtgjøringsreglementet føringer for hva politikerne tjener, og hvordan de skal belønnes for de ulike vervene de påtar seg som folkevalgte. Det er også utgangspunktet for utarbeidelsen av tapt arbeidsfortjeneste, og for hva partigruppene får av inntekt.

Saken skulle første gang opp på det andre konstituerende møtet 22. oktober, men politikerne var så uenige på det siste møtet i valgnemnda før det møtet at godtgjøringsreglementet ble utsatt til kommunestyret 19. november. Der ble saken heller ikke behandlet, da posisjonen mente det var mer omfattende endringer som måtte gjøres.

LES OGSÅ: Ikke enige om hvordan de skal lønne seg selv

Kritisk opposisjon

Opposisjonen, spesielt da Frp, har vært sterkt kritiske til at Senterpartiets to representanter Gro Nyhus og Simon Nordanger i kraft av sine verv og posisjoner vil tjene over 1,5 millioner kroner. Simon Nordanger for sin gruppelederfunksjon for posisjonspartiene og Gro Nyhus som leder av et hovedutvalg pluss leder for Senterpartiets kommunestyregruppe.

Ordfører Monica Myrvold Berg ba om en helhetlig gjennomgang av reglementet, og kom samtidig med et midlertidig forslag til møtet 19. november som skulle fungere som gjeldende satser til et nytt reglement ble vedtatt.

På møtet 10. desember skal kommunestyret behandle hvorvidt ordførerens foreslåtte reglement skal sendes ut på høring, der ordføreren har bedt om en høringsfrist til 1. februar. I etterkant av det skal høringsinnspillene gås gjennom, før saken igjen skal opp i kommunestyret for endelig vedtak.

LES OGSÅ: Flytter politiske møter til dagtid

Nesten to millioner til ordfører og varaordfører

All godtgjørelse regnes ut fra statsrådslønn, der gjeldende lønn er 1 410 073 kroner. Til møtet 10. desember har ordfører Monica Myrvold Berg foreslått følgende satser for godtgjørelse:

Ordfører skal motta 90 prosent av statsrådslønn pluss tre prosent av statsrådslønn i kjøregodtgjørelse årlig. Det vil si
1 269 065 + 42 302 = 1 311 367 kroner.

Varaordfører Ståle Sørensen (MDG) vil motta 25 prosent av statsrådslønn pluss 20 prosent av statsrådslønn for sitt verv som gruppeleder for MDGs kommunestyregruppe. Det vil si 352 518 + 282 014 = 634 532 kroner.

Hovedutvalgsledere, som også er ledere for sitt respektive partis kommunestyregruppe, skal i utgangspunktet motta 40 prosent av statsrådslønn for hovedutvalget pluss 20 prosent av statsrådslønn som gruppeleder. Det vil si 564 029 + 282 014 = 846 043 kroner.

Siden ingen andre enn ordfører kan tjene mer enn 55 prosent av statsrådslønn vil overskytende beløp på 70 503 kroner bortfalle, og Eivind Knudsen (Ap) og Gro Nyhus (Sp) vil dermed tjene 775 540 kroner som er makssatsen.

Hovedutvalgslederne som ikke er gruppeledere, skal ha 40 prosent av statsrådenes lønn. Det gjelder for MDGs Cathrin Janøy og Aps Mads Hilden, som da vil få 564 029 kroner.

LES OGSÅ: Knudsen vil gi brukerne de beste tjenestene

Sps superduo får over 1,5 millioner kroner

Det har vært mye diskusjon rundt Simon Nordangers foreslåtte rolle som en slags supergruppeleder for posisjonspartiene, og hans rolle som ressurs posisjon foreslås godtgjort med 55 prosent av statsrådens lønn. Altså 775 540 kroner.

Det betyr at Sps superduo Gro Nyhus og Simon Nordanger blir foreslått kompensert med over 1,5 millioner kroner til sammen.

Forslaget åpner også for å gi tilsvarende til opposisjonens gruppeleder, men siden opposisjonen har valgt å ikke ha en gruppeleder har den potten blitt foreslått delt opp i to. Det er foreslått at Kristin Surlien, på bakgrunn av Høyres 15 kommunestyrerepresentanter får 38,76 prosent av en statsrådslønn basert på ressurs opposisjon pluss 20 prosent av statsråds lønn for sin rolle som gruppeleder for Høyres kommunestyregruppe.

Det vil si 546 544 kroner + 282 014 kroner = 828 558 kroner. Siden det er mer enn maksgrensen på 775 540 kroner vil det resterende beløpet på 53 018 kroner bortfalle, slik at Surlien vil bli godtgjort med maksimalbeløpet på 775 540 kroner.

LES OGSÅ: Sps Inge Høyen forsvarer godtgjørelsene

Møtegodtgjørelse bare for øvrige politikere

Frps Ulf Erik Knudsen får også godtgjørelse i form av ressurs opposisjon. Siden han har færre kommunestyrerepresentanter i sin gruppe blir han foreslått kompensert med 16,15 prosent pluss 20 prosent i form av sin gruppelederfunksjon. Altså 227 726 + 282 014 = 509 740 kroner.

Det foreslås at øvrige gruppeledere blir godtgjort med 20 prosent av statsrådens lønn, det vil si 282 014 kroner.

For øvrige politikere foreslås det at hvert enkelt medlem av kommunestyret med verv i formannskap eller hovedutvalg vil få 1,5 prosent av statsrådens lønn for å sitte i kommunestyret pluss 1,5 prosent for å sitte i formannskap eller hovedutvalg. Det vil si 21 151 + 21 151 = 42 302 kroner.

For alle andre enn de øvrige politikerne vil det ikke bli utdelt møtegodtgjørelse, mens de øvrige politikerne i tillegg vil få utbetalt møtegodtgjørelse på 0,1 prosent av statsrådens lønn per møtedag. Altså 1410 kroner per møte.

LES OGSÅ: Drammen kommune forblir språknøytral

Kompenserer for tapt arbeidsfortjeneste

Videre foreslås det i forskriften at tapt arbeidsinntekt attestert av arbeidsgiver dekkes med inntil 0,3 % av statsrådens lønn per dag. Det vil si 4230 kroner per dag. Timesatsen er 1/8 av dagsatsen, altså 529 kroner per time.

De samme satsene gjelder for selvstendig næringsdrivende.

Videre foreslås det at ordfører, varaordfører og hovedutvalgsledere får kommunalt telefonabonnement begrenset til en datapakke på 50 gigabit. Telefonabonnement er avstengt for sms-innholdstjenester, teletorg og er begrenset med datakontroll utland. Ordfører får i tillegg tjenestetelefon, parkeringskort, abonnement på lokale medier og Ukeavisa Kommunal Rapport.

Ordfører, varaordfører, gruppeledere, hovedutvalgsledere og supergruppeleder Simon Nordanger vil i tillegg få tilbud om å låne gratis bærbar pc, mens resten av politikerne får en iPad. Begge deler skal leveres tilbake etter utløpet av valgperioden.

LES OGSÅ: Valgthriller da den nye kommunens våpen ble valgt

Mer fra Dagsavisen