Nyheter

Disse politikerne skal sitte i nærutvalget der du bor

De ulike knutepunktene har blitt fylt med politikere, som skal representere og kommunisere med innbyggerne i såkalte nærutvalg. I tillegg til fire politikere skal utvalget fylles med lokale representanter.

Bilde 1 av 3

I tråd med at de ti ulike knutepunktene for nye Drammen kommune ble utviklet og opprettet ved nyttår, ble det også igangsatt en arbeidsgruppe som skulle jobbe med nærutvalg og lokaldemokrati der formålet var å se på rekruttering til, sammensetning av og mandat for nærutvalgene.

Ideen bak nærutvalgene er at den lokale kunnskapen i de ulike knutepunktene skal kunne hjelpe politikerne ta bedre informerte avgjørelser rundt saker fra de ulike knutepunktene, og at nærutvalget skal gi politikerne informasjon og kunnskap om hva som opptar folk og rører seg ute i den nye kommunen.

– Nærutvalgene skal være en gjensidig informasjons- og kontaktarena, en lyttepost for lokale ideer og problemstillinger og en part i uttalelser. Samtidig skal de også jobbe aktivt for å tilrettelegge for en bredere demokratisk deltagelse i kommunedelene, og være med på å bruke verktøyene i den lokaldemokratiske verktøykassa som for eksempel arrangere dialogmøter med lokale innbyggere for å diskutere saker som er aktuelle for kommunedelen, sier Aps Mads Hilden.

LES OGSÅ: Bekymret for innbyggerpåvirkningen med politiske dagmøter

Vil snu medvirkningsprosessene på hodet

Han har ledet arbeidsgruppen som har jobbet med nærutvalget, og leverte sin innstilling til hvem som skal sitte i de ulike nærutvalgene og presenterte hva arbeidsgruppen som har bestått av en representant fra hvert parti kom fram til under tirsdagens kommunestyremøte.

– Sammensetningen av nærutvalgets innbyggerrepresentanter ivaretas gjennom en kombinasjon av fire plasser for barnefamilier, ungdom, eldre og personer med nedsatt funksjonsevne og fire plasser som skal sikre særegenheten i kommunedelen og som vil variere i sammensetning fra kommunedel til kommunedel, forteller Hilden.

Han håper at Drammen kommune gjennom dette nærutvalget vil snu medvirkningsprosessene på hodet.

– Tradisjonelt går man ut med en høring når saken allerede er utformet og retning er satt. Vi ønsker å snu dette og hente innspill og perspektiver fra innbyggerne så tidlig at innspillene kan påvirke retningsvalgene. Slik at hvert lokalsamfunn skal få lov til å ha egne planer for stedsutvikling, ikke bare ut fra totalen, men ut fra lokalsamfunnets behov og utviklingsmuligheter, forteller han.

LES OGSÅ: Vedtok godtgjøringsreglementet

Kritisk til fordelingen

Plassene i de ulike nærutvalgene har blitt utformet basert på partienes størrelse i kommunestyret etter valget, men Nei til Bomrings Robin Brekke Voss mener deres parti har blitt avspist med smuler.

– Med åtte prosent av velgerne bak oss fikk vi ingen av de to førstevalgene våre da nærutvalgets representanter ble valgt, og det står ganske klart formulert om politisk representasjon i saksutredningen at de mindre partiene skal ivaretas med hensyn til tilhørighet i de kommunedelene de representerer, sa Brekke Voss og fortsatte:

– Grunnen til at jeg gikk inn i politikken var at jeg ville være en utstrakt arm, øre og munn for folket. Jeg er personlig født og oppvokst i Svelvik, og har min tilknytning der siden jeg har bodd der i 35 år. Nå bor jeg imidlertid i Åskollen bydel, der jeg egentlig bare har barn som har gått i barnehage og skole der. I Svelvik kjenner jeg sikkert 1/3 på fornavn og enda flere gjennom familietilknytning, så jeg mener at vi her har blitt avspist med smuler når det kommer til nærutvalget. Det reagerer jeg sterkt på, sier Brekke Voss.

Hilden sier at de har måttet legge en ganske omfattende kabal for å imøtekomme partienes ønsker og sikre tverrfaglig representasjon i de ulike bydelene. Han sier at Robin Brekke Voss fikk sitt nåværende bosted som tilhørighetssted ut i fra de forutsetningene arbeidsgruppen hadde for å spikre kabalen

– Jeg var innom gruppemøtet til Nei til Bomring på mandag og forsto det sånn da at vi hadde kommet til en enighet, så det var nytt for meg at dere var uenig i denne fordelingen. Det har ellers vært en god del raushet her, da mange partier ønsket de samme stedene, men her har man internt vært villig til å bytte litt slik at jeg synes det har vært en god dialog på tvers av partiene, forteller Hilden.

LES OGSÅ: – Det er godt å vite at ordføreren avfeier sitt eget partis politikk

Slik ble kabalen for de ulike bydelene:

###
###

Mer fra Dagsavisen