Nyheter

Dette får politikerne i ettergodtgjøring

To ordførere og én varaordfører fra de tre gamle kommunene får til sammen over 600.000 i ettergodtgjøring etter at kommunene deres ble lagt ned og erstattet av Drammen kommune.

Bilde 1 av 3

Tore Opdal Hansen, som var Høyres ordfører i Drammen i 16 år, har nå gått over til å lede utdanningskomiteen i Viken fylkeskommune. For det får han 564.029 kroner, mens han som fylkestingsrepresentant får 56.403 kroner. Sammen med resten av fylkestingsrepresentantene får han også møtegodtgjørelse som er på 3384 kroner per møte.

Hvis vi legger Vikens møtekalender til grunn, som slår fast at det skal være ti møter i Fylkestinget dette året, vil Opdal Hansen da få 33.840 kroner i møtegodtgjørelse. Han vil ikke få møtegodtgjørelse for møter i utdanningskomiteen.

Samtidig vil han også motta ettergodtgjøring fra Drammen kommune på 44.950 kroner de neste tre månedene. Det vil si at Opdal Hansen, som vil tjene 654.272 kroner gjennom sitt politiske virke i fylkeskommunen vil få utbetalt 134.850 kroner ekstra fordi han tidligere var ordfører i Drammen.

LES OGSÅ: Forsvarer egne lønninger – men vil senke dem neste periode

Rødt vurderer å skrote ordningen

Det mener Rødts gruppeleder Jørgen Harboe Wilhelmsen ikke henger på greip.

– I Rødt er vi i utgangspunktet veldig skeptisk til ettergodtgjøring, da det er en særordning som stort sett bare gjelder for ledere og andre i høyt lønnede stillinger og politikere. Det er ikke noe som samsvarer med folks hverdag, og derfor ønsker vi å se på muligheten for å skrote hele ordningen når reglementet skal opp til behandling på ny, sier Wilhelmsen til Dagsavisen Fremtiden.

Rødts gruppeleder ønsker å understreke at han ikke har problemer med at Tore Opdal Hansen individuelt mottar pengene, men mener ordningen som gjør det mulig er feil.

– En ting er hva man har krav på, en annen ting er hvordan det burde være. Tore Opdal Hansen har etter gjeldende reglement krav på de pengene, men vi mener at det er systemet her som slår feil ut. Folk flest har ikke denne type sikkerhetsnett, og det at det finnes ett system for politikere og ledere som får ettergodtgjøring og ett system for vanlige folk gjør at tilliten til politikerne og lederne forsvinner når forskjellene blir så store, mener Harboe Wilhelmsen.

LES OGSÅ: Rødt mener politikerlønningene i Drammen er flaue

– Alle ordninger bør gjennomgås

I Drammen kommunes eksisterende godtgjøringsreglement står det at «folkevalgte som etter utløpet av valgperioden slutter i vervet, og som har en samlet fast godtgjøring på over 50 prosent eller mer», har krav på ettergodtgjøring i tre måneder etter at de har sluttet.

Siden tidligere Svelvik-ordfører Bent Inge Bye har pensjonert seg, og dermed ikke krav på etterlønn, er det tre politikere som vil få utbetalt ettergodtgjøring. Det er tidligere Drammen-ordfører Tore Opdal Hansen, tidligere Svelvik-ordfører Andreas Muri og tidligere varaordfører Elly Therese Thoresen i Nedre Eiker.

Drammens tidligere ordfører sier at han skal bruke tiden fremover til å se på hva han ønsker å bruke den ledige tiden sin på, og sier lettere kryptisk at «noen har varslet et ønske om å snakke med meg om det».

– Jeg har fremlagt dokumentasjon for mitt nye engasjement i Viken fylkeskommune for Drammen kommune som blir på 55 prosent årsverk. Jeg vil derfor få en avkortet etterlønnsordning i tre måneder, og hvis jeg i etterlønnsperioden kommer til å øke min stillingsprosent vil jeg selvfølgelig gi beskjed om det, sier Opdal Hansen til Dagsavisen Fremtiden og fortsetter:

– Alle ordninger bør gjennomgås periodevis for å finne frem til det man mener er riktig, sier han om etterlønningen han selv mottar.

LES OGSÅ: Opdal Hansen takket av etter 16 år som ordfører

Rausere reglement i Nedre Eiker

Tore Opdal Hansen er ikke den eneste som vil få utbetalt ettergodtgjøring de neste månedene. Også tidligere varaordfører i Nedre Eiker, Høyres Elly Therese Thoresen, og tidligere Svelvik-ordfører Andreas Muri (H) vil få ettergodtgjøring for sine respektive verv. Tidligere ordfører i Nedre Eiker, Bent Inge Bye, har gått av med pensjon og derfor ikke krav på ettergodtgjørelse.

Nedre Eikers godtgjøringsreglement slår fast at Elly Therese Thoresen har krav på seks måneders etterbetaling, og siden den avtalen ble inngått før kommunene ble slått sammen overtar Drammen kommune den avtalen. For Andreas Muris del fikk ikke Svelvik behandlet hans søknad om ettergodtgjøring før kommune ble nedlagt, men leder for politisk sekretariat, Vegard Hetty Andersen, bekrefter at Andreas Muri også vil få ettergodtgjøring de neste tre månedene.

Saken fra kommunestyret i Svelvik er egentlig oversendt det nye kommunestyret i Drammen, og står foreløpig oppført til behandling på møtet 18. februar. Men i en epost sendt ut til de politiske gruppelederne og ordfører Monica Myrvold Berg skriver Hetty Andersen at han anser saken som en formalitet siden kommunene nå er slått sammen.

– Ordningen med ettergodtgjøring skal fungere som et «sikkerhetsnett» ved utløpet av valgperioden. For det tilfellet at kommunestyret først behandler saken 18. februar kan ettergodtgjøring først utbetales fra 12 mars. Da Svelvik kommune har avsatt økonomiske midler til inndekning av forpliktelsen anses effektuering av vedtaket som en formalitet, skriver Hetty Andersen og fortsetter:

LES OGSÅ: Viken-representant Fredrik (20) føler seg overbetalt

Får totalt 626.811 kroner i ettergodtgjøring 

– Forutsatt at et flertall av gruppelederne er positive til denne løsningen vil Drammen kommune utbetale ettergodtgjøring for perioden 1. januar til 31. mars, herunder med første utbetaling 12. januar. For øvrig legges vilkårene i vedtaket fra Svelvik kommunestyre til grunn. I den hensikt å sanksjonere praksisen ovenfor vil saken likevel bli satt på dagsorden i kommunestyret 18. februar, men realiteten i saken anses da som avgjort, avslutter han.

Hetty Andersen opplyser at de tre tidligere kommunene Nedre Eiker, Svelvik og gamle Drammen kommune alle hadde satt av penger i sine respektive budsjetter, slik at ettergodtgjørelsen ikke vil få noen innvirkning på den nye kommunens økonomi.

Tore Opdal Hansen vil dermed få utbetalt 44.950 kroner brutto i tre måneder, og totalt 134.850 kroner for perioden 1. januar til 31. mars.

Siden Andreas Muri, som nå sitter som representant for Høyre i kommunestyret i Drammen, ikke har fått seg en ny jobb som bidrar til en avkortning i hans utbetaling, vil Muri få utbetalt 69.983 kroner brutto i tre måneder. Totalt 209.949 kroner for perioden 1. januar til 31. mars.

Elly Therese Thoresen sitter også som representant for Høyre i kommunestyret, og heller ikke hun har fått seg en ny jobb som bidrar til avkortning i hennes utbetaling. Nedre Eikers godtgjøringsreglement tilsier også at hun har krav på seks måneders ettergodtgjøring, og Thoresen vil da få utbetalt 47.002 kroner i måneden. Totalt 282.012 kroner for perioden 1. januar til og med 30. juni.

LES OGSÅ: Dette foreslås som godtgjøring for politikerne

Mer fra Dagsavisen