Nyheter

Dette er kulturpolitikernes ambisjoner for kulturlivet

Ved å etablere et kulturråd vil Drammens mest fremtredende kulturpolitikere la kulturaktørene hjelpe seg selv med å samarbeide og koordinere aktivitet og stimulere til bedret publikumskultur.

Etter at kulturlivet i Drammen har vært Høyrestyrt de siste 16 årene, er det mange som har høye forventninger til hva den nye regnbuealliansen kan få til på kulturfeltet. De høye forventningene blir da også møtt med høye ambisjoner hos lederne i Hovedutvalget for kultur, idrett og frivillighet.

– Vi har store ambisjoner for kulturfeltet i Drammen, men for å få gjennomført de trenger vi en bedre organisering av kultursektoren og en bedre koordinering av aktivitetene. Vår hovedsatsing blir lavterskel-kulturtilbud, for å få ting til å skje og skape liv gjennom hele kommunen på en mer helårlig basis, sier utvalgsleder Mads Hilden.

LES OGSÅ: Til kulturlivet i Drammen fra den nye posisjonen

Tydeligere tilbakemeldinger

Derfor vil utvalget på sitt første møte den 4. februar opprette et kulturråd og modellere det etter Idrettsrådet.

– Vi har snakket lenge om at vi ønsker et mer aktivt kulturliv, og at kulturaktørene skal ta mer initiativ selv. Det vi ønsker er å opprette en organisasjon som kan samle og jobbe for kulturen, både for å bedre samarbeidet innad i kultursektoren, men også ut mot oss politikere, forteller utvalgsmedlem Sølvi Brandt Bestvold (Ap).

Ideen er enkel, da kulturpolitikerne vil ha en tydeligere stemme og bedre samarbeid med de ulike kulturaktørene.

– Slik det er i dag er det de største kulturaktørene som driver med lobbyvirksomhet inn mot oss som kulturpolitikere. I tillegg til det får vi inn gjerne 20–25 ulike innspill og forslag fra andre aktører, og det gjør at det blir vanskelig for oss å ta stilling til og veie hva som er viktigst for kulturlivet, forteller MDGs nestleder i utvalget, Herman Ekle Lund.

Derfor ønsker han at kulturrådet skal gjøre det samme som Idrettsrådet, og at kulturen selv skal bli enig med seg selv om en prioriteringsliste som de kan overbringe utvalget.

– Jeg sier som en tidligere kulturminister at dere skal få det dere ønsker, så lenge dere blir enig med dere selv om hva dere vil ha. For oss er det mye enklere å få en liste med de tre eller fem viktigste kravene, for da kan vi virkelig jobbe for å få det til, sier Ekle Lund.

LES OGSÅ: Snudde i lokaliseringssaken – kultursektoren holdes samlet

Opp til kulturaktørene

Der idretten har klart å samle de fleste under samme paraply er kulturfeltet mye mer fragmentert. En samling av aktørene vil gjøre det enklere å koordinere og samarbeide med kulturlivet er tankegangen.

– Hvis kulturen klarer å samle seg på samme måte som idretten har gjort og kommer opp med en prioriteringsliste over hva som er det viktigste for kulturen i Drammen blir det enklere å få gjennomslag i form av penger og andre virkemidler. Det fordrer at de ulike aktørene, fra de største til de minste hobbyaktørene klarer å samarbeide, slik at dette ikke blir nok en arena der de største overkjører alle og meler sin egen kake, forteller Ekle Lund.

Får de til det vanker det også penger i form av 500.000 kroner som kulturrådet kan bruke.

– Vi ønsker først å se at vi kan få et slikt kulturråd på beina og forme det slik vi ønsker før det utløser penger. Vi er klar over at et slikt råd trenger en profesjonell leder, slik Idrettsrådet har i Geir Skinnes. Han hadde ikke klart å gjøre en så god jobb på frivillig basis, og en sånn ressursperson er vi overbevist om at det finnes også for kultursektoren, forteller Brandt Bestvold.

LES OGSÅ: Dette overtalte rådmannen til å holde kulturfeltet samlet

– Drømmer om å få kritikk

Håpet er at et kulturråd allerede vil være på beina så raskt at det kan komme med innspill i den reviderte budsjettprosessen inn mot sommeren.

– Min drøm er at vi til sommeren har et kulturråd som er klare til å klage på oss for at vi bruker for lite penger på forskjellige ting og kritiserer oss for ikke å gjøre jobben vår godt nok. Vi trenger en sparringpartner for å få til det vi ønsker, og det å få på plass et råd med en daglig leder vi kan samarbeide med som har den daglige kontakten med kulturaktørene er gull verdt, sier Ekle Lund og fortsetter:

– Så er det også sånn at utvalget vårt er Drammenstungt, slik at vi fra et geografisk standpunkt trenger noen til å minne oss på alle de gode kulturaktørene fra Steinberg til Berger. Det er viktig siden dette ikke bare skal bli en vitalisering av Drammen sentrum, men kulturlivet i hele kommunen, forteller Ekle Lund.

Apropos Drammen sentrum, så har utvalgsmedlemmene store planer for mer liv der.

– Ett av problemene vi må løse er hvorfor folk ikke reiser på aktiviteter i Drammen, og hva vi kan gjøre for å skape mer liv slik at folk faktisk vil det. For meg er en av løsningene en større forutsigbarhet og kontinuitet i arrangementene, for hvis det bare dukker opp ting å gjøre av og til er det ikke en kulturby. Vi må skape ting som gjør at folk har lyst til å ta toget inn, og ikke minst må vi være flinkere til å opplyse om alt det gode som skjer, sier Hilden.

LES OGSÅ: Slik vil de skape nytt liv i døde sentrumsgater

Bygger publikumskultur

Det skal de gjøre blant annet gjennom å bedre synergieffektene med det som allerede skjer, som for eksempel å samarbeide bedre med eksisterende kulturaktører.

– Hvis Strømsgodset møter Mjøndalen er det en stor happening i byen, men hvis du ønsker å ta en øl etter det oppleves det som om byen nesten er helt død. Det må vi gjøre noe med, slik at det ikke bare er én og én aktivitet som skjer i Drammen, men flere ting som skjer samtidig, sier Bestvold.

For å få til det forteller Ekle Lund at de skal slå et slag for helårsaktørene. De som står på for å skape liv til innbyggerne hver dag, hele året gjennom.

– Vi er ganske flinke på folkefester en gang iblant, men det er noe med den aktiviteten imellom som vi har litt å gå på med konserter på Union Scene eller andre steder rundt om i byen. Hvis vi tar Oslo som et eksempel, så skjer det noe overalt hver eneste kveld. Det er med på å bygge en publikumskultur som gjør at folk er mer villig til å gå ut, siden de vet at det skjer ting. Det gjør at folk blir mer vant til å bruke kino, dra på konserter, som igjen gjør at det kommer flere på festivaler når vi først har det, forteller Ekle Lund.

LES OGSÅ: – Vi kan ikke få et bedre utgangspunkt

Vil se på enklere uteservering

Å skape det alternativet til å ligge på sofaen er noe av det de vil bruke kulturrådets organisering og koordinering til.

– Det handler om å få folk til å endre atferdsmønster, og å treffe den målgruppen på 35+ som ikke lenger går ut på byen, men som likevel ønsker å ta seg et glass vin eller øl i sentrum. Vår oppgave er å legge til rette for mest mulig aktivitet, og hjelpe de som ønsker å skape det mest mulig. Da må vi få til et bedre samarbeid, og gjøre ting lettere for kulturaktørene, og her kommer kulturrådet inn, sier Hilden og kommer med et eksempel.

– Vi snakker ofte om elvebyen Drammen, men ut over Elvefestivalen er vi ikke så flinke til å utnytte det. Vi har en lang sommersesong som det burde være mulig å få mer ut av. Her har vi snakket en god del om hva som skjer på de ulike torgene og hvordan vi legge forholdene bedre til rette for å skape liv der gjennom sommeren. I dag er det å skaffe seg skjenkebevilling for å utvide skjenkeområdet eller skaffe seg uteservering altfor vanskelig. Kan vi skape en standardløsning der slik at det blir enklere for aktørene vil det kanskje føre til at flere tar initiativ til å sette opp flere arrangementer i løpet av sommeren, sier Hilden.

Lover økt finansiering

– Gjerne da i samarbeid med lokale kulturaktører, slik at vi de ulike aktørene kan samarbeide bedre på tvers for å skape mer liv for kommunens innbyggere, skyter Besvold inn.

Alle tre er enige om at kulturlivet i Drammen har vært flinke til å utnytte de små ressursene de har hatt til rådighet, og selv om himmelens sluser ikke kommer til å åpne seg for kulturaktørene nå heller lover politikerne at det kommer til å bli stilt større midler til rådighet.

– Det er ikke til å stikke under stol at det krever penger for å finansiere arrangementene vi håper blir satt i gang. Derfor har vi allerede nå lagt opp til en økning i søkbare midler til kulturformål, slik at de som vil arrangere ting allerede nå kan søke om midler gjennom de ordningene vi har, sier Brandt Besvold og fortsetter:

– Videre har vi som mål å ha en høyere frekvens i tildelingen av penger. Nå er det ofte slik at det deles ut midler på to fastsatte datoer i året, men vi ønsker heller at midlene skal deles ut på jevnligere basis slik at det skal stimulere til at det skjer ting hver måned, sier Besvold som har med seg de to andre i sin lovnad om at de skal bruke mer penger på kultur og prioritere det selv om kommuneøkonomien er stram.

LES OGSÅ: Jonas Fjeld feiret kulturkommunen Drammen

Mer fra Dagsavisen