– Det hadde blitt rart om jeg hadde stukket av med denne bilen for egen vinning

Peder Haugfos (23) fra Drammen byttet seg fra binders til el-bil i sommer. Nå auksjonerer han bort bilen gjennom P3-aksjonen.

P3-aksjonen er en innsamlingsaksjon i forbindelse med NRK TV-aksjonen 2019, som går til CARE og arbeid for kvinners rettigheter. El-bilens verdi ligger i skrivende stund på 20.450 kr på auksjonssiden Auksjonen.no, og Peder Haugfos er glad for at bilen kan bidra til et godt formål.

Jeg tenkte at det var en hyggelig ting å gjøre. Jeg gjorde dette prosjektet som en del av sommerjobben min, så da hadde det blitt rart om jeg hadde stukket av med denne el-bilen for egen vinning. Jeg vurderte også å smelte den om til en gigantisk binders – et kunstverk jeg kunne plantet på Bragernes Torg, sier Haugfos.

LES OGSÅ: Fylkesleder Buhaug byr opp Buskerud til tv-aksjon for kvinners rettigheter

Miljøbevisst byttehandel

Peder Haugfos er journalist i NRK p3, og hadde i sommer et prosjekt hvor han skulle bytte fra en binders til en el-bil. Bytteprosjektet fant sted i blant annet Trondheim, Bergen og Oslo.

Det var en spalte hvor jeg reiste rundt og byttet med folk. Det gikk fra binders til lighter, til lommespeil, silketørkle, til gullring til et par ski, til en Volvo-prosjektor, forteller Haugfos.

Haugfos ble etter hvert kontaktet av en mann som ikke trengte el-bilen sin lenger, og fikk tilbud om å få den i bytte mot en el-sykkel eller en bunad. Haugfos klarte deretter å bytte Volvo-prosjektoren til en el-sykkel, som han igjen byttet mot el-bilen.

Peder om sin ambisiøse byttehandel: Da jeg var liten leste faren min "Gudbrand i Lia" for meg

Motivasjonen bak prosjektet var Haugfos’ miljøbevissthet. Han håpet også å inspirere andre til å heller bytte ting enn å kaste og kjøpe nytt.

Jeg er veldig opptatt av miljø, og hva du og jeg kan gjøre for å redde jorda. Byttekultur er en vinn-vinn-situasjon, og jeg tar et slag for norsk byttekultur. Man sier noe sånt som å se verdi i andres søppel – det som er søppel for deg kan være gull for meg, sier Haugfos.