Nyheter

– Det er nok av drita kjedelige folk!

Høyres gruppeleder Kristin Surlien og Nei til Bomrings Anders Lunde og Catharina Chruchow ser fram mot et godt samarbeid i opposisjon.

Tirsdag konstituerte det nye kommunestyret seg i det møteleder Bent Inge Bye karakteriserte som et historisk møte på en høytidskveld.

Nei til Bomrings Anders K. Lunde og Catharina Chruchow er blant de 27 representantene som går en tilværelse i opposisjon i møte, men lot verken det eller de siste dagenes dramatiske splittelse ødelegge kvelden.

Bratt læringskurve

På vei ut etter det en snau times bystyremøte ble politikerne fra byens yngste parti med på en oppsummering av læringskurve Anders Lunde innrømmer at har vært bratt.

– Men utifra omstendighetene er vi fornøyd med det vi har fått til. Vi har ikke endret holdning til hva som skal gjøres, men vil fortsette å jobbe for velgerne våre utifra de nye rammene. Nå blir det politikk! sier Lunde.

Hva har vært mest lærerikt så langt?

– Jeg har lært at jeg ikke kan stole på folk jeg tar i handa, sier Chruchow.

– Jeg tror det er unntaket og ikke regelen, repliserer Lunde i en forsøksvis avvæpnende tone – før han føyer til at de to det å miste to partifeller til Frp kun dager etter at gruppa gikk ut i pressen som venner og vel forlikte, har vært "et dypt sjokk for oss og velgerne".

Hvordan blir det å flytte engasjementet dere har hatt gjennom aksjonsgruppeledelse inn i de formelle rammene som definerer kommunestyret?

–  Vi er tre tydelige røster, og skal gjøre oss bemerket. Jeg vil bruke plassen i hovedutvalget for helse og omsorg til å kjempe for feltene rus og psykisk helse, sier Chruchow.

–  Det er her man gjør de politiske vedtakene, så forskjellen er tydelig. Men flertallet er knapt, og vi kan bli  sittende på vippen i en del saker, sier Lunde.

– Oppom huet

De synes begge noe av det storslåtte med kvelden er det faktum at Nye Drammens første ordfører er kvinne. Det samstemmer Høyres nye gruppeleder Kristin Surlien i, når hun kommer bort for å slå av en prat. Hun er den som vil ha ansvaret for å gjete opposisjonspartiene i mest mulig samlet flokk, skal de ha mulighet til å få gjennomslag for egne saker. Det har hun allerede fått brynt seg på. Surlien hilser energisk og hjertelig, og gapskratter når Lunde spøker med at han skal ringe henne om et par saker igjen i kveld.

Fra talerstolen har Surlien allerede gitt uttrykk for at hun forventer åpenhet i utvalgene for at de beste ideene skal dyrkes, uansett hvilken partifarge representanten har. Dessuten har hun som Johan Baumann og Tove Paules etterfølger demonstrert sin verbale slagferdighet.

– Dere fikk en forsmak av det som er min stil. Det er nok av drita kjedelige folk!, slår hun muntert fast, til bompolitikernes bifall.

–  Snakker alle i Svelvik sånn rett fra levra, eller?, smeller de tilbake.

–  Nei! Hos meg går det oppom huet – men det går kjapt!, svarer Surlien.

Vil utnytte sprekker i posisjonspolitikken

Fredrik Haaning (H) har tidligere harselert med sine politiske rivaler på motsatt side av bystyresalen, den gang de satt i opposisjon, ved å trekke fram deres alternative budsjettforslag som årsaken til at han drakk eventyrbrus i møtet. Også tirsdag stilte han med den særegne rødbrusen på pulten foran seg.

Saken fortsetter under bildet

Høyres benk i Nye Drammen kommunestyre, ved gruppeleder Kristin Surlien, Fredrik Haaning og Elly Thoresen.

Fremst på opposisjonens side av bystyresalen sitter gruppeleder Kristin Surlien, Fredrik Haaning og Elly Thoresen (alle H).

Da Dagsavisen Fremtiden snakket med Haaning dagen før møtet, sa han Drammen etter hans mening står foran en anstrengende kommunestyreperiode.

– Jeg tror det blir anstrengende for alle. Vi vil se mange saker som vil splitte både posisjon og opposisjon, og jeg tror vi vil se flere nye konstellasjoner gjennom perioden, sier Haaning.

Hvordan tror du det vil slå ut for Drammen i så fall?

– Det er ikke bra for den nye kommunen. Vi ser den samme tendensen over hele landet, det er mange som allerede står midt oppe i "polsk riksdag"-tilstander. Jeg synes det er dumt for lokaldemokratiet at det blir på den måten, rent personlig ser jeg det slik at den nye posisjonen vil få problemer med stort sprik i sin portefølje mellom sine medlemspartier.

Hadde du og Høyre stokket kortene litt annerledes, kunne vel de to som gikk fra Nei til bomring ha sittet i Høyre i dag i stedet for å styrke Frps gruppe dere mener jo det samme om bommer?

– Nei, det representerer ikke velgernes ønsker. Skulle vi kommet i posisjon sammen med Nei til bomring, ville vi uansett ha måttet ha med Frp og Sp. Det ville ikke vært mulig å stable et flertall på beina, uten at Sp hadde gått vår vei, sier Haaning.

Mer fra Dagsavisen