Nyheter

– Det er klart dette går ut over psyken deres

Rusomsorgstilbudet Stiftelsen Guts har måttet redusere kapasiteten på grunn av koronaviruset. Prosjekter og aktiviteter er satt på vent, og daglig leder for stiftelsen forteller at beboerne er frustrerte.

–  Vi har gjort det sånn at vi har åpent og at vi fortsatt tar inn folk da vi har mulighet for å ha folk i karantene. Men vi har også vært nødt til å si nei til noen da vi har redusert kapasiteten med rundt 50 prosent, forteller daglig leder i Guts, Johnny Årnes.

Stiftelsen Guts har to avdelinger – en i Drammen sentrum og en på Finnerud gård i Vikersund. Etter at korona-restriksjonene ble innført har nye beboere blitt satt i karantene på Finnerud gård.

– De fleste som kommer til oss kommer enten fra en annen institusjon eller fra fengsel – altså ikke fra samfunnet, så sannsynligheten for at de tar med seg smitte er liten. Likevel blir de satt i karantene på gården i én til to uker på gården, og de vi får inn utenfra må også i to ukers karantene, sier Årnes.

LES OGSÅ: GUTS-leder bekymret over endringer i rusomsorgen

Beskytter beboere og ansatte

Til sammen har den private rehabiliteringsinstitusjonen plass til 50 beboere, men nå er kapasiteten altså redusert ned til syv til åtte beboere i Drammen og 16-18 på Finnerud gård. Ifølge Årnes er dette for å beskytte både beboere og ansatte.

– Det har ikke vært noe kjent smitte hos oss så langt, men vi må være forsiktige med å fylle avdelingene nå. Beboerne har også besøksforbud, sier Årnes og tilføyer:

– Men vi har i hvert fall ikke stengt ned. Dette er en sårbar gruppe og de trenger et sted å være og et fellesskap hvor de blir tatt vare på.

Årnes forteller om inntrykk av begrensede tilbud også ved andre rusinstitusjoner – også i større grad enn ved Guts.

– Jeg var og hentet en ny beboer fra en annen institusjon for litt siden – han hadde blitt skrevet ut midt i behandlingen sin. Det var en til i samme situasjon, og den ene kom da til oss mens den andre ble plassert på et hotell. Så tilbudet er nok veldig begrenset nå.

LES OGSÅ: – Jeg har ikke troa på behandling i egen bolig

Utfordrende hverdag

Selv om Guts fortsatt er åpent, forteller Årnes om en ny og utfordrende hverdag for beboerne. Til vanlig har beboerne på Guts rutiner med prosjekter og jobber. Stiftelsen driver blant annet en bruktbutikk i sentrum og en transporthjelp-service. Nå er prosjektene midlertidig nedlagt og samlingene er stengt.

– Bruktbutikken vår i sentrum har vi stengt og det samme har transporttjenesten vår. Vi kan ikke ha slike aktiviteter slik som situasjonen er nå, det ville vært risikofullt med tanke på smitte, sier Årnes.

Johnny Årnes er daglig leder i Stiftelsen Guts. Han forteller at rusomsorgstilbudet har redusert kapasiteten med 50 prosent ved både avdelingen i Drammen og på Finnerud gård.

Daglig leder Johnny Årnes på Elvecenen i fjor høst. Nå arrangerer ikke Stiftelsen Guts samlinger her lenger. Det ville ikke vært forsvarlig med tanke på smitterisiko, sier Årnes. Foto: Helle Svanevik

Ansatte og beboere har også vanligvis et fast samlingssted på Elvescenen ved siden av bruktbutikken. Der samles man i grupper til matlaging, felles lunsj og forskjellige aktiviteter som biljard.

– Beboerne har fått en ny hverdag. Nå blir det mye turgåing, både oppe i åsene og langs elva. Vi har også hageaktiviteter og manualer som kan brukes i Drammen, og vi har sykler tilgjengelige for dem som vil sykle. På Finnerud er det et treningsrom hvor to og to kan trene sammen, også blir rommet vasket etter bruk, forklarer Årnes.

LES OGSÅ: Filter Nyheter: Tiltakene har stanset smitteveksten i Norge

Går ut over psyken

Til tross for løsninger med alternative aktiviteter forteller Årnes om mye frustrasjon blant beboerne etter at korona-tiltakene ble igangsatt.

– De har behov for å trene, for å være i aktivitet og for å ha rutiner. Så det er klart dette går ut over psyken deres – de er avhengige av å flytte fokus på andre ting, sier Årnes og legger til:

– Men det blir tid til mange gode samtaler. Det er en fin side ved dette.

LES OGSÅ: Folk som er for syke til å jobbe, har null i inntekt nå, advarer leder av AAP-aksjonen

Følger også opp tidligere beboere

Dagsavisen Fremtiden har tidligere skrevet om tidligere Guts-beboer Aril Flaa, som søkte ettervern hos Guts. Kommunen avslo søknaden hans og ville heller tilby ettervern i egen regi. Flaa mente det kommunale tilbudet ikke var tilstrekkelig, så han kombinerte ettervernet med å komme innom Guts Drammen regelmessig. Der fikk han prate med både ansatte og andre beboere da han hadde behov for det. Johnny Årnes forteller at de til tross for restriksjonene fortsatt følger opp tidligere beboere.

– Tidligere brukere kan ikke komme inn i huset, men de kan komme hit og prate med ansatte utendørs. Vi er nøye, så de tidligere brukerne får kun ha kontakt med de ansatte – ved å sitte ute med god avstand fra hverandre. Vi er også tilgjengelige for oppfølging på telefon.

LES OGSÅ: Hjørnestensbedriften har permittert over halve staben

Påvirker også drift og bemanning

Koronaviruset påvirker også de ansatte på Guts. Årnes forteller at driften av institusjonen er avhengig av bemanning, og at de ikke har mulighet til å øke bemanningen – derfor har det blitt utfordringer i forbindelse med forkjølelser og utenlandsreiser.

– Det begrenser seg også for vår del og for kvaliteten på tjenesten. I starten kunne man jo ikke teste alle, så når noen ansatte ble litt forkjølet kunne de ikke være på jobb. Nå kan man teste, og vi har heldigvis bare fått negative prøvesvar – så da kunne alle komme tilbake til jobb. Vi har også hatt et par ansatte i utenlands-karantene, og de er også tilbake nå, sier Årnes og fortsetter:

– Vi prøver å beskytte dem som bor hos oss. Jeg går ikke inn i avdelingen, men rett opp på kontoret og holder avstand. Jeg går heller ikke inn på huset mer enn jeg må. Det er en litt rar måte å jobbe på, og dette er nok en tøff tid for mange.

LES OGSÅ: Begrenset åpningstid for Åspaviljongen

Mer fra Dagsavisen