Nyheter

Denne forestillingen er testet på ungdom

Som 44-åring innbiller ikke regissør Nils Petter Mørland seg at han skjønner seg på dagens ungdom. Derfor er Brageteatrets nye forestilling «Indigo Englehår» prøvekjørt for flere skoleklasser før teppet går opp på premieren torsdag.

– Det er nok flere regionteatre som sliter litt med å få lokale krefter til å bidra til produksjonen. Sånn sett er vi heldige her, det er jo så utrolig mange dyktige folk å ta av. Denne gangen har jeg virkelig fått plukke fra øverste hylle, å få med Fredrik Høyer og Peter Michelsen er stort, sier teatersjef og regissør ved Brageteatret Nils Petter Mørland, som ikke vil beskrive den nye forestillingen som en typisk musikal, selv om det er musikkteater.

Inne i teatermørket på Union Scene råder en hektisk stemning under sangprøven Dagsavisen Fremtiden får overvære. Det er få dager til premieren på den nybakte forestillingen "Indigo Englehår", og i siste liten har gjengen bestemt seg for å bytte ut en sang. Den helt nye låta, som Michelsen har tryllet fram, må sitte innen teppet går opp torsdag kveld.

Premierenerver

Skuespillerne begynner uansett allerede å få grepet på melodien - godt hjulpet av musikalartist Espen Grjotheim, som er hyret inn til å løfte sangprestasjonene.

Og for den som måtte lure; Ina Svenningdal, mest kjent fra «Skam» - som er en av de fem medvirkende på scenen, synger riktig bra. Mimmi Tamba, som også har noen solopartier, imponerer stort, mens resten av ensemblet -  Ingrid Dissen, Fabian Christensen og Veslemøy Mørkrid - ikke får vist seg like mye fram akkurat i denne låta..

###

Ina Svenningdal. FOTO: SIGNE FUGLESTEG LUKSENGARD

Handlingen i stykket dreier seg kort fortalt om fire ungdommer, som kommer er på fest i en leilighet i en bygård som snart skal rives. De er ferdige på skolen og nå skal alle reise til hver sin kant. De kjenner på hvor meningsløst alt kan føles, og hvor rotete og vanskelig det kan virke - å få ting til å bli bra.

Donkeyboy-gitarist Peter Michelsen er også til stede på øvingen. Han og lillebror David Michelsen har komponert og produsert alle låtene i stykket, og selv en rutinert popartist begynner å kjenne premierenervene.

– Jeg er nok like spent som publikum, for jeg har ikke vært med på noe helt som dette før, sier han.

Nytt samarbeid

Nils Petter Mørland og Fredrik Høyer har samarbeidet tidligere - og har i lengre tid snakket om å lage en forestilling for ungdom. Ifølge Mørland hadde de dog bare laget noen helt overordnede planer - om temaer de ville innom og det musikalske uttrykket de ønsket seg.

– Også var det vår huskomponist Joseph Angyal som ga meg telefonnummeret til Peter Michelsen, forteller Mørland.

– Joseph var musikklæreren min på ungdomsskolen, forklarer Michelsen.

Etter at han kom med i samarbeidet - var teaterstykket brått i ferd med å realiseres. Mens mange av låtene er helt nyskrevne, hadde også brødrene Michelsen noe på lager fra før. Så fort en låt ble klar, sendte de den over til Høyer - som diktet sangtekstene.

– Det har vært moro å være med på å skape uttrykket. Jeg ser jo at musikken fargelegger stykket allerede, så får vi bare håpe at den nye låta sitter innen premieren, sier Michelsen.

###

Mimmi Tamba. FOTO: SIGNE FUGLESTEG LUKSENGARD

Høyersk preg

– Det er jo dette med å få alt på plass til rett tid som er bøygen i denne bransjen, for vi vil ikke at alt skal fungere perfekt for fort heller - slik at man stagnerer midt i prøvetida. Nå er ikke det noen fare her da. Vi har bare hatt sju uker på oss totalt - til å få hele forestillingen opp og stå, påpeker Mørland.

Fredrik Høyer, slampoeten som ble forfatter og scenekunstner - og nå manus- og sangtekstforfatter, kunne ikke stille denne ettermiddagen, men Mørland sier han er veldig fornøyd med resultatet. Selv om det er første gangen Høyer har skrevet et - mer eller mindre - ordinært teaterstykke, skal ikke det typisk «høyerske» ha gått tapt.

– Han er veldig dyktig til  å beskrive en ekstremt nær virkelighet - for i neste øyeblikk å heve seg opp i droneperspektiv, og det gjør han her også. Han har i tillegg diktet inn en forteller, som sørger for noen ordentlige «Fredrik-rants». Jeg liker teksten veldig godt, men står så midt oppe i dette nå, at det er vanskelig å være objektiv. Det blir spennende å se om noen andre vil sette opp stykket etter hvert.

Fabian Christensen og Ingrid Dissen. FOTO: SIGNE FUGLESTEG LUKSENGARD

Testet på ungdom

Mørland er selv far til en 19-åring, og mener dagens unge er veldig annerledes enn han selv var som tenåring på 80- og 90-tallet - på Sørlandet.

– De vet og kan så mye mer nå. De er mer avanserte - og har tilgang på så mye mer informasjon. Da jeg var på den alderen var valgene mye mer begrenset. Hvis vi hørte en bra låt på MTV måtte vi lete etter plata i en musikkbutikk - eller få butikken til å bestille den. Nei, som 44-åring vet jeg åpenbart ikke hvordan ungdom har det nå. Om jeg skal ha noen sjanse til å være relevant, må det testes på de unge selv.

Heldigvis tyder «prøvekaninenes» tilbakemeldinger på at teaterstykket fenger. Etter en gjennomkjøring for en klasse fra videregående, rakk samtlige hånda i været da de ble spurt om det var noe i stykket de kjente seg igjen i.

– En av de beste kommentarene jeg har fått var at også voksne burde se denne forestillingen - så kanskje de ville forstå ungdommen bedre. En annen trodde ikke foreldregenerasjonen ville skjønne stykket i det hele tatt. Uansett kan det virke som om vi er på rett spor, sier teatersjefen.

«Indigo Englehår» har premiere torsdag 7. november ved Brageteatret på Union Scene. Her spilles det også fredag og lørdag, før forestillingen flyttes til Vega Scene i Oslo - fra 16. til 20. november. De besøker Lier kulturscene 21. november, Musikkteatret på Kongsberg 26. november, Ål kulturhus 29. november - og til slutt Asker kulturhus 3. desember. Mer info: brageteatret.no 

Mer fra Dagsavisen