Debatt

Myten om den spreke nordmann

«Den lange, lange sti over myrene og inn i skogene, hvem har tråkket opp den? Mannen, mennesket, den første som var her. Det var ingen sti før ham.»

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av Ole Petter Diseth, Drammen

Slik åpner Knut Hamsuns nobelprisvinnende roman «Markens Grøde», som utkom første gang i 1917. Det er et åpningsanslag mettet med inntrykk. Med to små setninger klarer Hamsun å uttrykke at mennesket er den eneste skapning på jorden som skaper sine egne veier. Romanen kan leses som en hyllest til menneskelig frihet, utholdenhet og skaperkraft. Alt pakket inn i naturbeskrivelser så ektefølt, at det er som om du står der og graver torv og drenerer myrer side om side med utmarks-pioneren Isak Sellanrå og hans tilsvarende hardtarbeidende hustru, Ingrid.

Den første natten sover Isak rett på bakken. Etter hvert bygger han seg et hus, som snart blir til en liten gård. Med tiden finner flere nybrottsfamilier veien inn i skogen, snart forvandles området til en liten bygd. Alt begynte med en sti. Ganske sikkert har du selv både ett og to eksemplar av arten like rundt eget hushjørne. Nå, er tiden for å bruke dem.

Vi nordmenn liker å se på oss selv som et sprekt og aktivt folkeslag. Data fra den norske KAN1-studien viser noe helt annet. 4 av 5 nordmenn oppfyller ikke helsemyndighetenes anbefalinger om minimum 30 minutter daglig fysisk aktivitet. Fedme, overvekt og livsstilsykdommer, er inaktivitetens skumle søskenbarn. I 2019-rapporten «Overvekt og fedme i Norge: Omfang, utvikling og samfunnskostnader» dokumenterer Menon Economics at kun tre vesteuropeiske land nå har større andel innbyggere med fedme, enn Norge. Den samme rapporten fastslår at livsstilsrelaterte sykdommer alene koster det norske samfunnet mer enn 100 milliarder i året.

Det er her, den lange, lange sti over myrene og inn i skogene, kommer inn i bildet.

Å gå tur er for de aller fleste av oss en lavterskelaktivitet. Helsegevinsten er av både fysisk og mental art, og øker i takt med skrittene. I en nylig studie utført ved Lawrence Berkeley National Laboratory ble det sammenliknet helsedata fra 15 945 turgåere versus 33 060 løpere. Studien dokumenterte at var bare gåturen lang nok, var den like gunstig for hjertet som en løpetur.

I disse gryende vårtider, hva er vel bedre enn å legge gåturen til skogen?

Skogene våre er digre skattkamre av myldrende dyreliv, planter, lukter og opplevelser. Og ikke minst av stillhet. En underlig og mytisk stillhet som kommer på tross og tvers av det sitrende lydbildet. I teksten «den levende stillhet», beskriver dikteren Hans Børli stillhetens påvirkning på menneskesinnet som «en stor ro som kjærtegner trommehinnene og lar deg høre livet brenne i deg som suset av flammen på et lys».

Er det noe vi alle kan behøve i disse dager, så er det å kjenne livet brenne. Få steder er bedre egnet enn skogen. Treningssenteret ditt er stengt, men skogen er åpen. Og gratis. Samt noen har gått opp løypa før deg, det er nok stier til alle. Eller du kan ta en Isak, finne din egen vei. Dagene blir lysere og våren er i anmarsj – benytt anledningen til å komme deg ut på tur.

God fornøyelse!

Mer fra: Debatt