Kommentar

Tidlig jul

Det begynte med at en kollega viste fram bilder av stua si på mobilen.

Der var pyntenissene allerede kommet fram.

Ja, ikke bare julenissene, han hadde gjort i stand et helt bord dekket av en nystrøken juleduk, der han hadde dandert de før nevnte pyntenissene, samt også pynte-snømenn, forgylte reinsdyr og opptil flere miniatyrjuletrær i porselen.

Jeg har nesten ikke ord for hvor sjokkert jeg ble.

«Har du pyntet til jul allerede?» måpte jeg. «Det er jo altfor tidlig! Det der skal man jo ikke gjøre før på lille julaften». «Hva er dette for slags fundamentalisme», sa kollegaen irritert. «Er du læstadianer, eller?»

Nei, jeg er ikke læstadianer. Men kanskje jeg faktisk er en julefundamentalist?

Om vi ser på Store Norske Leksikons definisjon av fundamentalisme, fins det absolutt ting der som jeg kan nikke gjenkjennende til. «Fundamentalisme: Religiøse ideologier der tanken om en absolutt og objektiv sannhet danner grunnlag for allmenne normer og atferdsregler».

For skal jeg være ærlig, syns jeg alle mennesker burde følge de objektive og absolutt sanne læresetningene jeg er blitt innprentet med fra jeg var liten.

Som 1): Huset skal ikke pyntes til jul før 23. desember (altså lille julaften).

Merk: Julekalendere og julestjerner i vinduene er OK (fra 1. desember), men ellers bør huset være juleduk- og nissefri sone.

Og, 2): Juletreet skal ikke inn i stua før tidligst om morgenen den 23. desember (altså lille julaften). Treet skal heller ikke under noen omstendighet pyntes før denne datoen.

Ja: Slik lyder Julens Lov.

Men jeg innser at vi julefundamentalister sliter i motvind. Jeg kan bare ta en titt på min egen Facebook-feed. Vi er ennå ikke midt i desember, men allerede kryr det av vantro som frekt setter seg opp mot Julens Lov.

Jeg har registrert opptil flere stolte bilder av julepyntede stuer og – o gru! – ferdigpyntede juletrær.

Særlig det siste er noe som ryster oss puritanske julefundamentalister langt inn i sjelen.

Jula får egentlig godt fram hvem vi egentlig er som mennesker. Du har altså julefundamentalistene (som meg), de vantro juleentusiastene (som min kollega), og så har du de fryktsomme julekonspiratorikerne, som gjerne ser tegn på at jula trues av en ond sammensvergelse der muslimer, humanetikere og barneskolelærere står bak.

Julekonspiratorikerne finner du særlig i Resett-land og i regjeringspartiene Frp, KrF og Høyre.

I Høyre finner man også statsråd og juleentusiast Jan Tore Sanner, som offentlig har innrømmet at han hører på julemusikk allerede i oktober.

Men vil jeg som fundamentalist stemple ham som en vantro?

Her er jeg faktisk ikke så sterk i troen. Jeg foreslår et noe u-fundamentalistisk kompromiss: Bare Sanner venter med å pynte juletreet til lille julaften, må han for meg gjerne danse på stuegulvet til tonene av «Rocking Around The Christmas Tree» hele året rundt.

Nyeste fra Dagsavisen.no: