Delta i Pride Drammen!

DEBATT: Det er derfor urovekkende å være vitne til at man går baklengs inn i framtida mange steder. Vi i Drammen SV vil øke kompetansen om lesbisk/homofil/bifil/trans/interkjønn-tematikk (LHBTI) blant kommunens ansatte.

Av Tony Burner, 3. kandidat til kommunevalget for Drammen SV

DEBATT For aller første gang arrangeres Pride i Drammen denne uka. Det er samtidig 50 år siden historien bak Pride starta. Historien om den moderne homobevegelsen. Historien om en bevegelse som har jobba for likeverd og mangfold. Startskuddet var 1969, da aktivister demonstrerte mot politiets diskriminerende behandling av LHBT-personer (lesbisk, homofile, bifile og transpersoner) utenfor homobaren Stonewall i Greenwich, New York.

Historien har stort sett mørke kapitler når det gjelder behandling av homofile. I alle fall fram til Stonewall-opprørene. Det er derfor urovekkende å være vitne til at man går baklengs inn i framtida enkelte steder, sågar i Europa. Polen er et skrekkeksempel, med trakassering av homofile og ønsker om «homofrie» soner. Russland likeså, hvor myndighetene diskriminerer homofile og har for eksempel brukt vikarierende argumenter for å nekte folk å arrangere Pride-parader. I 2016 foreslo kommunistpartiet å innføre bøter for folk som offentlig viser «utradisjonell seksuell legning» (altså LHBT-personer).

Etter 1969 skjedde det mye positivt. I Norge ble loven om straff for homoseksualitet avskaffet i 1972. Partnerskapslov ble innført i 1993 og kjønnsnøytral ekteskapslov i 2009. Men det meste av framgangen skyldes ikke bare jus, men din og min holdning til og behandling av LHBT-personer.

Derfor går Drammen SV til valg på å «øke kompetansen om lesbisk/homofil/bifil/trans/interkjønn-tematikk (LHBTI) blant kommunens ansatte». Dette vil vi kunne gjøre i tett dialog og samarbeid med organisasjoner som besitter spisskompetanse på feltet, så som FRI (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold) og Skeiv Verden.

Møt opp på de ulike Pride-arrangementene 16.-18. august. Ta med folk du er glad i. Feire mangfold, fellesskap og likeverd. Feire hva som er oppnådd og markere at ingenting av det som er oppnådd må tas for gitt. Og gå gjerne sammen med Drammen SV i Pride-paraden!