Å ta feil er ikke det samme som å være rasist

Hvis en etnisk norsk person skal bli beskyldt for å være rasistisk når hun eller han spør hvor du kommer fra, bør vel alle andre også stemples på samme måte?

Av May Martinsen

Til Dagsavisen uttalte forfatter Sylo Taraku og utenlandsadopterte Glenn Hole at «det å stille spørsmål om hvor en kommer fra ikke er rasistisk».

Jeg ble født i Sør- Korea, men vokste opp i Trøndelag med en trøndersk far og sunnmørsk mor.

Når jeg ser i speilet, ser jeg ikke en blond dame med blå øyne. Det samme ytre ser folk utenfor mitt eget nettverk. Da mener jeg det er helt logisk at man blir spurt om hvor man kommer fra.

Les også: – Jeg synes rasismedebatten sporer helt av

Da spørsmålet kom i starten svarte jeg bare «Trøndelag». Men da kom alltid oppfølgingsspørsmålene «hvor kommer du egentlig fra?» og «du er jo ikke norsk?».

Dette har jeg aldri oppfattet som rasisme, men heller et tegn på nysgjerrighet.

For å forenkle, lærte jeg meg raskt å svare «jeg er fra Trøndelag, adoptert fra Korea, mor er fra Sunnmøre og far er fra Trøndelag.»

Hvis en etnisk norsk person skal bli beskyldt for å være rasistisk når han eller hun spør hvor du kommer fra, da bør vel alle andre også stemples på samme måte?

Det hører man aldri noe om.

Jeg har aldri hørt at folk av annen etnisk bakgrunn blir beskyldt for å være rasistisk, når de stiller samme spørsmål.

Les også: Ønsker konkrete tiltak mot rasisme i skolen

May Martinsen. Foto: Privat

Selv har jeg erfart at det er like mange av annen etnisk bakgrunn som spør «hvor kommer du fra», som etniske nordmenn.

Som taxisjåføren fra Pakistan, som stiller spørsmålet til den thailandske massasjeterapeuten på Frogner, som stiller samme spørsmål tilbake.

Da bør jo nesten de også være rasister og stigmatiserende, hvis etniske norske blir beskyldt for å være det?

Jeg har tidligere i Dagsavisen Fremtiden referert til en episode i passkontrollen på en flyplass, hvor jeg ble henvist vekk fra EU/EØS-køen, fordi den ansatte trodde jeg kom fra Japan. Mange har reagert på episoden, og kalt den for rasistisk.

Der er jeg uenig. Når man ikke ser etnisk norsk ut, så er det logisk at man fort kan ta feil. Å ta feil, er ikke det samme som å være en rasist.

Jeg trener tennis og i sommer skjedde en episode på tennisklubben. Jeg stod på banen sammen med treneren min, hvor en herremann på nabobanen ropte: «Å, så flink du er til å stable baller. Sånne som deg jobber vel som servitør.».

Treneren min reagerte negativt på kommentaren. Personlig måtte jeg le. Mitt tilsvar ble da – på trøndersk – «Ja, det har du helt rett i. Jeg var servitør i mine yngre dager, da jeg studerte jus».

Uttalelsen tror jeg ikke den var ment å være rasistisk. I Oslo florerer det med serveringssteder drevet av asiatere. Så da er det kanskje ikke så rart med en slik antakelse.

Jeg tror ikke disse historier er eksempler på rasisme, men heller hører hjemme i kategorien «klumsete formuleringer» eller «tar feil».

Les også: Fikk beskjed om å gå ut av køen fordi det var for mange innvandrere inne

Det kan skje oss alle. Å ta feil er ikke det samme som å vær rasist.

Vi må ikke ende der at vi slutter å spørre om noe, fordi vi er redde for å bli stemplet som rasister.