Debatt

Cyberfest

Jo, det er noen helt klare fordeler. Først og fremst er det godt å slippe den evige kampen om hvem som skal sette på sin musikk på anlegget, og ikke minst er det betydelig mindre taxi-kø når man skal hjem.

Young woman chatting and drinking wine on computer meeting room with friends - Alternative party during stay sahe at home and isolation quarantine - Focus on glass
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av Anders Røren, skriver for Dagsavisen Fremtidens spalte «Elvelangs»

Jeg må komme med en innrømmelse – nå i koronatiden har jeg drukket på arbeidsplassen.

Nei da, selv om det er mye som er trasig for øyeblikket har dette ennå ikke gått så langt at jeg har gjort det i arbeidstiden, snarere er det heller arbeidsplassen som har flyttet seg hjem. Og hjemme må det vel være lov å ta seg en fest i ny og ne?

Vel, nå er jo det knapt nok lov heller, siden det ikke bare er å invitere familie og venner hjem til seg lenger, og det å feste alene er jo mest bare trist.

Så har løsningen blitt, som så mye annet i denne tiden, å flytte inn på nettet.

I jobbsammenheng har vi for lengst flyttet sosialiseringen inn i digitale møter, hvor alt fra uformell «kaffeprat» og styremøter nå med største selvfølgelighet gjennomføres uten at man fysisk sett er på samme sted.

Det er vel ikke så rart da at vi søker samme type løsninger for å dekke disse behovene også på privaten. Dermed kalles det inn til «teams-fest» på lørdagskvelden klokka 19:30, med digital underholdning og spørrekonkurranse.

Det hele starter nesten som vanlige fester pleier, med at noen ankommer litt for tidlig, mens andre, ja de samme som alltid, ringer og sier at de blir noe forsinket – det er visst noe med ungene. Men det som ikke har vært så vanlig på fester før er at ca. halvparten av deltakerne begynner festen med tekniske problemer.

Mens noen mumler bak sammenbitte tenner om internetthastigheten, er andre helt ukjent med hvordan webkameraet skal skrus på. Og verten, som har ansvar for digital underholdning, må re-starte datamaskinen to ganger før han klarer å dele skjerm.

Les flere Elvelangs: Tenåringsmamma angrepet av nistepakke

I tillegg blir det klart at folk ikke legger like mye innsats i å pynte seg og dolle seg opp, nå som man kun kan sees via webkameraer med lav oppløsning, og for alt man vet så sitter halvparten der med treningsbukse under bordkanten, om de da har bukse i det hele tatt.

Ja, alt i alt likner starten av festen ganske mye på morgenmøtet på jobben.

Men så er endelig alle på plass, selv om det nye formatet gjør at det hele går litt tregt i starten. Uten innledende klemming og en-til-en icebreaker-samtaler, er det liksom litt vanskelig å komme i gang.

Og hvordan skåler man egentlig digitalt?

På denne festen er det ikke bare lov, men ganske naturlig å nyte medbragt, og etter hvert hjelper dette medbragte på stemningen. Et par gode historier fra tidligere fester slår alltid godt an og løser opp stemningen, og etter noen runder Kahoot-quiz nærmer vi oss nesten normalen.

Etter hvert finner noen festdeltakere sammen ved at de oppretter en egen Face Time-samtale ved siden av selve festen, nesten som den gjengen som alltid blir stående å prate på kjøkkenet. Samtidig er den eneste i gjengen som fortsatt røyker smørblid, idet han ikke trenger å gå ut i kulda for å ta seg en blås, men har askebegeret godt plantet innendørs ved siden av iPaden.

Les flere Elvelangs: God jul, bestemor

Så er det tid for mat, og festen roer seg ned litt da alle går for å ta imot take-away, eller ta den hjemmelagede pizzaen ut av ovnen, og alle sitter med hver sin mat, nesten som på restaurant, men hver for seg.

Utover kvelden øker lydnivået nesten til en vanlig fest, og latteren runger da de klassiske tabbene kommer på løpende bånd.

Noen forteller noe gøy mens mikrofonen er på «mute», mens en annen glemmer at webkameraet står slik at det filmer toalettet i bakgrunnen.

Etter en stund begynner det å gå rykter om en annen fest rett borti gata. Det er visst Houseparty, og noen velger å ta seg en tur over dit, siden veien dit nå er ikke lenger enn et par klikk.

De som vanligvis trenger en tur på byen på denne tiden, begynner så å bli veldig rastløse og gløtter ned på telefonene for å se om det er noe som skjer på Snap, Zoom eller Whatsapp. Joda, dette kunne jo fint vært navn på noen av byens vannhull, men denne gangen snakker vi om sosiale apper, hvor det kanskje er andre kjente og ukjente man kan sosialisere med, nesten som på byen?

Les flere Elvelangs: Lyst i bann – med statsstøtte

Så begynner de fleste å kjenne at det er tid for køya, og plutselig virker det som om noen sliter fælt med internettet sitt, fordi de forsvinner brått. Andre rekker å si god natt før de logger seg av, og nesten som vanlig holder de med lakenskrekk ut, med telefonen i gang hele veien til de stuper i bingen.

Det har jo vært en fin kveld, men hva skal man si om fenomenet cyberfest?

Jo, det er noen helt klare fordeler. Først og fremst er det godt å slippe den evige kampen om hvem som skal sette på sin musikk på anlegget, og ikke minst er det betydelig mindre taxi-kø når man skal hjem.

I tillegg vil jeg tro at det er noe mindre sjanse å komme i bråk ved å feste på denne måten, samt at kvelden unektelig blir billigere. Viktigst av alt i denne tiden er jo likevel at smitterisikoen er lav.

Som fest blir det dessverre ikke helt det samme.

Det blir på mange måter bare nesten, og man blir sittende igjen med en lengsel for «ekte vare». Og jeg blir sittende å glede meg til vi igjen kan sosialisere på godt gammelt vis, og ikke minst ta en halvliter på en pub, et godt måltid og et glass vin på en restaurant, eller gå på en konsert med favorittbandet.

Så kjære dere som jobber i bransjen, jeg håper dere holder ut og klarer dere igjennom denne tøffe tiden. Jeg kan love dere at når viruset igjen er under kontroll så kommer vi tilbake!