Debatt

«Kjære folkevalgte». Fra en stolt Ung11-mamma

Rådmannen sier vi ikke har råd til å fortsette med det ekstra skoleåret. Vel – kjære folkevalgte, vi har rett og slett ikke råd til å la være.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av Tone Kristin Wendelborg, stolt mamma og engasjert innbygger

Fredag la rådmann Elisabeth Enger i Drammen frem forslag om hvor i kommunebudsjettet det bør kuttes. Nå er det altså opp til de folkevalgte å velge bort.

På denne listen står blant annet prosjektet Ung 11. Et prosjekt som tilbyr et ekstra skoleår for ungdom etter avsluttet ungdomsskole.

Det har vært et suksessprosjekt fra dag én, og rådmannen sier at hun ikke foreslår det med glede – men ser seg nødt til å gjøre det fordi kommunen må spare penger – og dette prosjektet står ikke på lista over det kommunen er pålagt å tilby.

Rådmannen sier vi ikke har råd til Ung11. Vel, kjære folkevalgte – vi har rett og slett ikke råd til å la være.

Da min eldstemann skulle begynne på skolen, hadde han gledet seg sånn. Men jo høyere opp i trinnene på barneskolen han kom, jo mer frustrert ble han.

Han stanget stadig vekk hodet i «skolesystemet», hvor han fikk høre om det som ikke var bra nok. Det resulterte i  toere og treere på vitnemålet, men også noen firere og femmere.

Les også: – Ung11 gjorde meg mye tryggere

Da han var ferdig på ungdomsskolen for to år siden, hadde han et snitt på cirka 3,5. Han kunne ha kommet inn på vgs-linja han hadde søkt, men han var drittlei av skole.

Vi fikk høre om Ung11, og jeg fikk overtalt ham til å bli med på et informasjonsmøte.

Den forvandlingen som skjedde på det møtet, unner jeg alle foreldre å se.

For mens vi satt på møtet og hørte på superengasjerte rektor Monica Søhus, satt jeg sjøl med gåsehud og tårer i øynene. Men mest av alt så så jeg min lutryggede sønn rette ryggen og nakke, og på slutten av møtet deklamerer han høyt og tydelig at : «HER – vil jeg gå!».

Året som fulgte så så jeg en gutt som vokste i selvtillit, som smilte i hverdagen, og som på våren gikk ut med fem på muntlig eksamen.

Les også: Rådmannen vil kutte suksessprosjekt i skolen: – Hjertet mitt blør

Etter Ung11 valgte han rørlegger som retning, og i vår hadde han et vitnemål med to seksere, to firere og resten femmere.

Og sønnen min er ikke aleine. Dette gjelder de fleste som går eller har gått på Ung11.

Bare for å oppklare – jeg er ikke opptatt av karakterer – men at de gjør sitt beste, får hjelp til å få ut sitt potensiale og mest av alt at de skal oppleve mestringsfølelse i skolehverdagen.

Det fokuseres masse på frafall i norsk videregående skole. Nasjonalt og lokalt. Jeg er sikker på at  ungdommene fra Ung11 er flere hakk unna å havne i statistikken.

Les også: – Her minner lærerne deg hele tiden på hva du er god til

Jeg tør påstå at å kutte Ung11 er å få økte utgifter i andre poster på budsjettet.

Om man tenker samfunnsmessig kostnad ved frafall i skolen, så er den i ytterste konsekvens ganske stor. Uføretrygd og arbeidsledighet kan gi oss alle økte skatter.

Den personlige kostnaden for den enkelte ungdom kan heller ikke understrekes nok. Blant annet er det flere og flere unge som sliter psykisk.

Så la oss sammen ta ansvaret for å gi ungdommen vår et sterkere fremtidsgrunnlag. I dette tilfellet er det dere folkevalgte som må ta dette for oss. Vi har ikke råd til å la være.

Les også: Rektor tror politikerne vil beholde tilbudet om et 11. skoleår i Drammen