Debatt

SIAN og Gilani planlegger debatt

SIAN-leder Lars Thorsen har møtt Yousuf Gilani for å diskutere rammene rundt en offentlig debatt.

Bilde 1 av 2
Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Møtet fant sted i Drammen torsdag ettermiddag.

Thorsen hadde med seg to andre SIAN-medlemmer, nestleder Ellen Due Brynjulfsen og Anna Fanny Bråten, mens Gilani hadde med seg SV-politiker Nazir Gondal og Hatice Lük, som er leder for Tyrkiske Foreningers Hovedorganisasjon i Norge.

– Det var et fint, konstruktivt møte, hvor vi var enige om rammene rundt en debatt, og de var veldig glade for at jeg hadde tatt initiativ til dette, sier Gilani.

Les også: SIAN-leder kalte tidligere varaordfører for «verbal jihadist» – nå kan de møtes til debatt

Håper det kan tjene fellesskapet

Gilani forteller at det har vært mye oppmerksomhet rundt- og spørsmål om hvorvidt det kan lønne seg å ha en slik debatt. Han forteller derimot at han oppfattet SIAN-medlemmene som «hvilke som helst oppegående folk», og at det var en hyggelig tone i møtet.

– Det var produktivt, og jeg håper dette kan tjene fellesskapet på sikt. Vi ønsker et harmonisert samfunn, og håper at denne debatten kan bidra til å avklare noen av hypotesene og misoppfatningene i forbindelse med islam – som at muslimer vil islamisere Norge. Det er ingen muslimer som har kommet til Norge for å islamisere, sier Gilani.

Les også: – Jeg kunne aldri ha brent en bibel, eller sagt til noen at de dyrker feil gud

Blir debatt i Drammen

Ifølge Gilani, ble de enige om på møtet at SIAN skal sende sine spørsmål om islam i forkant av debatten, slik at teologer kan svare ordentlig på disse spørsmålene, med referanser.

– Debatten også vil finne sted i Drammen, og et tidspunkt vil komme når de har fått ordnet en lokasjon – sannsynligvis over sommeren.

– Det er mye som er uavklart 

Nazir Gondal mente også at møtet var vellykket, og han har også tro på at en åpen dialog kan føre til bedre forståelse for blant begge parter.

– Det er mye som er uavklart både for dem og for oss, og dialog er den eneste muligheten vi har for å kunne forstå hverandre. Vi ønsker bare å ha et fredelig samfunn, sier Gondal.

Les også: – Hvis vi ikke er en del av det norske samfunnet, hva er vi da en del av?

– Vi ble litt kjent med hverandre

Lars Thorsen hadde også en positiv opplevelse på møtet, og han opplevde at det var en gjensidig vilje til dialog.

– Vi ble enige om hvordan det er fornuftig å organisere debatten, og vi ble litt kjent med hverandre og fikk kommet litt under huden på hverandre.

– Må bli enige om dagsordenen

Ifølge Thorsen skal det nå jobbes med å følge opp med tematikk som skal diskuteres.

– Og så må vi skaffe et lokale og finne en nøytral ordstyrer. Det blir noe jobb da vi skal involvere andre personer, og vi må også bli enige om dagsordenen vi skal sette, og hvordan debatten skal gjennomføres konkret. Men jeg opplever ikke at vi har noen motstridende holdninger på gjennomføringen.

Les også: Reisebyråene merker økt pågang

Et kontroversielt tema

Thorsen håper denne debatten kan bidra til en økt fakta-forståelse, uavhengig av hvilken holdning man går inn i debatten med.

– Poenget er at de som kommer skal føre til at man føler at man får noe ut av det, sier Thorsen og fortsetter:

– Det skjer jo ikke at man får til å ha en sånn type debatt om islam. Det er et kontroversielt tema, og det å gjøre det litt mindre fryktbasert å uttale seg om det, det tror jeg er viktig.

Les også: Nav-ansatt: – Jeg ønsker at ME-syke skal få raskere og bedre informasjon

Mer fra: Debatt